Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2011 20:45

Προγραμματική σύμβαση συνεργασίας υπέγραψαν Αποστολόπουλος και Καφαντάρης

Γράφτηκε από την
Προγραμματική σύμβαση συνεργασίας υπέγραψαν Αποστολόπουλος και Καφαντάρης

Την προγραμματική σύμβαση για τη βελτίωση της άσκησης ορισμένων αρμοδιοτήτων εκ μέρους των Διευθύνσεων Υδάτων, Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων υπέγραψαν χθες από κοινού ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης και ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Τάσος Αποστολόπουλος, σε συνάντηση τους στο δημαρχείο στην Πύλο.
Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη για τους δημότες του Δήμου Πύλου-Νέστορος, μιας και θα... ξεκολλήσουν αρκετές υποθέσεις που εκκρεμούν εδώ και χρόνια. Ενα ακόμη μείζον ζήτημα που αναδείχθηκε μέσα από αυτή τη συνάντηση, είναι οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε να αξιοποιηθούν σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού τα 4 νησιά του δήμου: η Σαπιέντζα, η Σφακτηρία, η Σχίζα και η Αγία Μαρίνα.
Το "παρών" στη χθεσινή συνάντηση, που έγινε σε πολύ καλό κλίμα με αμοιβαίες φιλοφρονήσεις, έδωσαν ο γενικός διευθυντής Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων και ο γενικός διευθυντής Χωροταξικής και Περιβαλλοντολογικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Αντώνης Κανταρτζόπουλος και Διονύσης Παναγιωτόπουλος αντίστοιχα,  ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Μεσσηνίας Γεώργιος Σωτηρόπουλος, και από την πλευρά του δήμου οι αντιδήμαρχοι Παναγιώτης Καρβέλας, Παναγιώτης Δαρσακλής, Κώστας Βασιλόπουλος, Πελαγία Λευτάκη-Αρβανίτη, Περικλής Κοντογόνης και Γεώργιος Μπαχούμας, καθώς επίσης ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Αναστάσιος Τσορώνης.
Ο δήμαρχος Δημ. Καφαντάρης πήρε πρώτος το λόγο και ευχαρίστησε τον κ. Αποστολόπουλο που από τη θέση του αλλά και λόγω της καταγωγής του δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία και προσοχή στα αιτήματα του δήμου, σκύβοντας πάνω στα προβλήματα του τόπου. Κατέστησε σαφές πως οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου είναι σε θέση να συνεργαστούν με αυτές της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με σκοπό να προχωρήσουν υποθέσεις που έχουν να κάνουν με το θέμα των υδάτων, με τους δασικούς χάρτες και με το δίκτυο μονοπατιών - με στόχο να προστατευτούν τα δάση και παράλληλα να αναπτυχθεί η περιοχή.
Ζήτησε από τον κ. Αποστολόπουλο τη συμβολή του για να ενταχθούν ορισμένα έργα του "Θησέα" στο ΕΣΠΑ. Πρόκειται για μια σειρά από έργα που χρηματοδοτούνταν από το πρόγραμμα "Θησέας" για την υλοποίηση διαφόρων σημαντικών έργων και μελετών από τους τέως καποδιστριακούς δήμους, αλλά σήμερα παρουσιάζεται σημαντικό πρόβλημα στη χρηματοδότηση του προγράμματος. Κάτι που σημαίνει διακοπή εργασιών των έργων και έκδοση διαταγών πληρωμής από τους δικαιούχους αναδόχους των έργων, εις βάρος του δήμου.
Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε ο κ. Καφαντάρης στην προβολή του συμπλέγματος Σαπιέντζα, Σφακτηρία, Σχίζα, Αγία Μαρίνα, μέσω συνεργασίας με σκοπό την τουριστική ανάπτυξη των νησιών και κατ' επέκταση του δήμου. Τέλος, τόνισε πως αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για το δήμο η κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων, κάτι που ισχύει για όλους τους περιφερειακούς δήμους, και ζήτησε τη συμβολή του κ. Αποστολόπουλου ώστε να μην επεκταθεί αυτό το μέτρο.
Ο Τάσος Αποστολόπουλος, αφού τόνισε πως αισθάνεται οικεία στην περιοχή και επισήμανε πως σκοπεύει να περάσει στη Μεσσηνία πολλά από τα επόμενα χρόνια της ζωής του, ανέφερε πως εκκρεμούν 43 υποθέσεις στη Διεύθυνση Υδάτων και 15 στη Διεύθυνση ΠΕΧΟ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και επισήμανε πως η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο Πύλου-Νέστορος θα βοηθήσει στη λύση αυτών.
Επίσης αναφέρθηκε στη χρησιμότητα των δασικών χαρτών για να ξέρει ο κάθε δημότης τι είναι δασικό και τι όχι, κάνοντας γνωστό πως ο πρώτος δασικός χάρτης υπάρχει ήδη στην Ηλεία και εντός δεκαπενθημέρου κάτι αντίστοιχο θα γίνει και στην περιοχή της Καλαμάτας και της Μεσσήνης, ενώ μίλησε και για την οριοθέτηση των ρεμάτων. Οσον αφορά το σύμπλεγμα νησιών, υποστήριξε πως πρέπει να αξιοποιηθούν κάνοντάς τα ελκυστικό τουριστικό προϊόν.
Ο γενικός διευθυντής Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Κανταρτζόπουλος τόνισε πως πρέπει να γίνουν οι επιτρεπτές δράσεις σε συνεργασία με το δήμο για τα δάση, και όπου χρειάζεται να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο - κάτι που όμως είναι ιδιαίτερα χρονοβόρο.
Την άποψη πως οι δασικοί χάρτες λύνουν το 80% των προβλημάτων εξέφρασε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Μεσσηνίας κ. Σωτηρόπουλος, κάνοντας γνωστό πως έχουν ήδη δημοπρατηθεί οι δασικοί χάρτες του νομού. Αναφέρθηκε επίσης στην αξιοποίηση των 4 νησιών, επισημαίνοντας όμως πως εκεί το νομοθετικό πλαίσιο είναι πιο σφιχτό. Συγκεκριμένα, για τη Σφακτηρία είπε πως μπορούν να γίνουν ήπιες παρεμβάσεις όπως μονοπάτια και σημάνσεις. Για τη Σχίζα, πως μπορεί να γίνει επισκέψιμη. Για τη Σαπιέντζα, ότι μπορεί να αναδειχθεί ως κυνηγετική περιοχή, ενώ για την Αγία Μαρίνα, πως θα ήταν σημαντικό να φτιαχτεί ένα μονοπάτι για να υπάρχει πρόσβαση στην εκκλησία.
Μετά το πέρας της συνάντησης και τις υπογραφές στην προγραμματική σύμβαση, οι κύριοι Καφαντάρης και Αποστολόπουλος μαζί με τους συνεργάτες τους πήγαν στη Σαπιέντζα, όπου είδαν από κοντά τις δυνατότητες ανάπτυξης του νησιού, θέτοντας προτεραιότητες όσον αφορά τα έργα που μπορούν να γίνουν το προσεχές διάστημα.

Κ.Ηλ.


NEWSLETTER