Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2017 09:28

1.000 τόνοι ανεπεξέργαστα σκουπίδια στη Μαραθόλακκα

Γράφτηκε από τον
1.000 τόνοι ανεπεξέργαστα σκουπίδια στη Μαραθόλακκα

 

 

Πάνω από 1.000 τόνους είναι τα ανεπεξέργαστα σκουπίδια στη Μαραθόλακκα και λόγω της προβληματικής διαχείρισης το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας την περασμένη Παρασκευή ενέκρινε την πληρωμή του εργολάβου με σοβαρή περικοπή.

“Συνολικά, οι περικοπές έχουν ξεπεράσει το 1 εκ. ευρώ κατά πολύ”, σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής, ο δήμαρχος Π. Νίκας, ενημερώνοντας για την απόφαση του Δ.Σ. του ΦοΔΣΑ υπέρ της διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας με ΣΔΙΤ, ανέφερε ότι η απόφαση αυτή ξεμπλόκαρε τη διαδικασία και παρατήρησε πως ο δρόμος είναι μακρύς και χρειάζεται συνεννόηση, επικοινωνία και συνεργασία. Επίσης, εκτίμησε πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της ΣΔΙΤ.

Οσον αφορά τη διαχείριση στη Μαραθόλακκα, στην εισήγησή της η Διεύθυνση Διαχείρισης Απορριμμάτων αφού αναφέρει τα σοβαρά προβλήματα διαχείρισης που αντιμετωπίστηκαν σε ένα μέρος τους από την πρόσληψη έμπειρου εργοδηγού από την ανάδοχο εταιρεία, σημείωνε: “Πρέπει άμεσα να εξασφαλιστεί χώρος για την επανεφαρμογή της κομποστοποίησης, καθώς τώρα δεν υπάρχει τέτοιος διαθέσιμος χώρος στην αδειοδοτημένη έκταση. Απαιτείται απελευθέρωση από δέματα υπολείμματος αδειοδοτημένου χώρου με τη μεταφορά τους ακόμα και στην επιφάνεια του αποκατασταθέντος ΧΑΔΑ, για την αδειοδότηση της οποίας, για το σκοπό αυτό, έχει υποβληθεί σχετική πρόταση τροποποίησης της υφιστάμενης ΑΕΠΟ. Πιθανόν χρειάζεται επιλογή και δεύτερου εναλλακτικού χώρου, σε περίπτωση αποτυχίας αδειοδότησης της παραπάνω πρώτης επιλογής (π.χ. εγκαταλειμμένο λατομείο Γαρδικίου κ.λπ.) πέρα από τις συνεχιζόμενες προσπάθειες διάθεσης του υπολείμματος στην τσιμεντοβιομηχανία.

Υπάρχουν ανεπεξέργαστα απορρίμματα περισσότερα από 1.000 τόνους, μέρος των οποίων δεν επεξεργάστηκε έγκαιρα λόγω οργανωτικής ανεπάρκειας της εταιρείας και μέρος λόγω των καθυστερήσεων και της αναστάτωσης που προκάλεσε η αντικατάσταση του παλιού δεματοποιητή και τα προβλήματα προσαρμογής του νέου σε σωστή λειτουργία”.

Γ.Σ.

(Φωτογραφία αρχείου)


NEWSLETTER