Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2011 14:24

Φούρκας κατά δημοτικής αρχής για το χαράτσι

Γράφτηκε από την

Την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011 συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, το θέμα για το “χαράτσι” της ΔΕΗ που επέβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση με απίστευτη προχειρότητα επί δικαίων και αδίκων.  Δυστυχώς οι σύμφωνα με το νόμο αρμόδιοι, τόσο ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ.Πλειώτας Χ. όσο και ο Δήμαρχος δεν τόλμησαν να φέρουν το θέμα εγγεγραμμένο στην ημερήσια διάταξη,  κάτι που από την προηγούμενη συνεδρίαση είχαμε ζητήσει.
Η τακτική αυτή, του να προσπαθεί η Δημοτική αρχή να αποφεύγει τα δύσκολα, επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά και είναι λυπηρό το γεγονός πως και μόνο μετά από παρέμβαση και κινητοποίηση πολιτών αναγκάσθηκε τελικά να φέρει το θέμα εκτός ημερησίας διάταξης στο Δ.Σ. στις 23-11-2011.
Η γύμνια της όμως ήταν ξεκάθαρη, αφού φάνηκε απροετοίμαστη δίχως θέσεις και ουσιαστικές προτάσεις.
Οι γενικότητες και οι αοριστολογίες χαρακτηρίζουν τόσο τους λόγους του Δημάρχου και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και μεγάλου μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου της πλειοψηφίας.
Προσπαθώντας βέβαια να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, επιρρίπτουν πάντα τις ευθύνες στους υπαλλήλους του Δήμου, οι οποίοι όπως ισχυρίζονται δεν επαρκούν ( 230 υπάλληλοι!!!), ή άλλοτε στην οικονομική κρίση.
Για το αν έχουν δίκιο ο κόσμος κρίνει, αφού συγκρίνει τους υπαλλήλους και τα οικονομικά των πρώην Δήμων με το σημερινό Καλλικρατικό Δήμο Σπάρτης και το έργο που επιτελούσαν εκείνοι, με αυτό του σημερινού Δήμου.
Η παράταξή μας επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά την επάρκεια, την σοβαρότητα και την ετοιμότητά της σε ό,τι έχει να κάνει με το ρόλο της, δεν αιφνιδιάστηκε από την εισαγωγή του θέματος εκτός ημερησίας διάταξης.
Οι θέσεις μας ήταν αυτές που τελικά διαμόρφωσαν το αποφασιστικό μέρος του θέματος, όπως αυτές τις εμπλουτίσαμε, συμπεριλαμβάνοντας και προτάσεις δημοτών που ακούστηκαν κατά τη συνεδρίαση.
Συγκεκριμένα και για να μην οδηγηθούν σε κοινωνικό αποκλεισμό πολλοί συντοπίτες μας και μέλη ευπαθών ομάδων από το “χαράτσι” της ΔΕΗ, προτείναμε όπως ο Δήμος:
1) Αποστείλει μέσω του Δημάρχου εξώδικη πρόσκληση διαμαρτυρία στη ΔΕΗ, κοινοποιώντας την και στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Σπάρτης, με την οποία θα καλεί τη ΔΕΗ να μην προχωρήσει στη διακοπή ρεύματος σε καμία οικοδομή, ο ιδιοκτήτης της οποίας δεν έχει να πληρώσει το “χαράτσι” .
2) Να προβεί στο κλείσιμο του Δημαρχείου στις 2 του Δεκέμβρη, ημέρα που το Στε θα συζητήσει την αίτηση ακύρωσης της απόφασης επιβολής του από το δικηγορικό σύλλογο Αθηνών, με ταυτόχρονη αποστολή αντιπροσωπείας του Δήμου σε συγκέντρωση-παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Στε.
3) Αποστείλει σχετικό έγγραφο στην ΚΕΔΕ, με το οποίο θα την καλεί για αλλαγή της στάσης της και την λήψη απόφασης για πιο έντονες πολιτικές πρωτοβουλίες.
4) Στηρίξει νομικά με την δικηγόρο του Δήμου αλλά και σε συνεργασία με το δικηγορικό σύλλογο Σπάρτης κάθε δημότη που το έχει ανάγκη.
5) Συστήσει άμεσα γραφεία και ορίσει αρμόδιους υπαλλήλους με αποκλειστικό έργο την διόρθωση λαθών που έχουν γίνει στις επιφάνειες των κτιρίων και στο οποίο θα μπορούν άμεσα και χωρίς κωλυσιεργίες να απευθύνονται οι πολίτες.
6) Δεσμευθεί εκ των προτέρων για την μη αύξηση των τελών ώστε η ζημιά που θα υποστούν οι δημότες μας από το “χαράτσι”, κατά κάποιο τρόπο να εξισορροπηθεί.
7) Συμμετέχει στην συλλογή υπογραφών με πρώτη αυτή του Δημάρχου και αποστολή τους στην κυβέρνηση, με τις οποίες θα ζητείται η άμεση απόσυρση του νόμου και η επιστροφή των χρημάτων σε όσους τα κατέβαλαν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.
8) Ματαιώσει κάθε ενέργεια για διακοπή παροχής ρεύματος σε ιδιοκτησία συμπολίτη μας λόγω της μη καταβολής του “χαρατσιού” με τη φυσική παρουσία και αντίσταση τόσο του Δημάρχου, όσο και όλων των εκλεγμένων Δημοτικών και τοπικών συμβούλων.

Από το γραφείο της δημοτικής παράταξης
“ΣΠΑΡΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ”