Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2017 10:27

Προτάσεις Μάκαρη για αναβάθμιση του βιολογικού της Καλαμάτας (βίντεο)

Γράφτηκε από την

 

“Τη δημοτική αρχή, έστω και τώρα, την ύστατη στιγμή, να προχωρήσει άμεσα στην ουσιαστική αναβάθμιση της επεξεργασίας των λυμάτων”, καλεί ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας Μανώλης Μάκαρης, που επισκέφθηκε χθες, μαζί με συμβούλους του, τη μονάδα του βιολογικού καθαρισμού.

Εξήγησε ότι “δεν αρκεί μόνο η επέκταση των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού, αλλά χρειάζεται η συνολική ποιοτική αναβάθμιση, η οποία θα συμπεριλαμβάνει τη σωστή επεξεργασία της λυματολάσπης”.

Ο κ. Μάκαρης επέκρινε τη δημοτική αρχή, παρατηρώντας πως “οι αντιδράσεις της διακρίνονται από την τακτική της μετάθεσης ευθυνών. Ο δήμαρχος Καλαμάτας, ακόμα και στην περίπτωση της επιστολής διαμαρτυρίας των κατοίκων, δηλώνει αναρμοδιότητα, αντί να εργαστεί με σοβαρότητα για την επίλυση των προβλημάτων και να συνεργαστεί με τους λοιπούς συναρμόδιους φορείς”.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κατέθεσε μια σειρά από προτάσεις, όπως: 1) Ως απαραίτητη προϋπόθεση για την απόθεση της επεξεργασμένης λυματολάσπης, εκτός των εγκαταστάσεων του βιολογικού και μέχρι την εύρεση κατάλληλου χώρου εναπόθεσης, τη νόμιμη αδειοδότηση του χώρου, ώστε να λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας, που προβλέπονται, για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο διάχυσης αποβλήτων σε αποστραγγιστικά κανάλια ή στον ποταμό Αρι ή ακόμα και σε κανάλια άρδευσης, με ανυπολόγιστες συνέπειες. 2) Για την επεξεργασία της λυματολάσπης παρελθόντων ετών στις εγκαταστάσεις της ΜΟΛΑΚ, να επιταχυνθούν οι  διαδικασίες, οι οποίες έχουν καθυστερήσει χαρακτηριστικά. Είναι σημαντικό η επεξεργασία της λυματολάσπης με τις κατάλληλες πιστοποιημένες μεθόδους να οδηγήσει στον μετασχηματισμό της σε άζωτο-φωσφορικό εδαφοβελτιωτικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη γεωργία παίρνοντας ως παράδειγμα καλές πρακτικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Για όλα αυτά τα προτεινόμενα έργα υπάρχουν χρηματοδοτικές πηγές από ευρωπαϊκά προγράμματα που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο. 3) Την πραγματοποίηση ενδελεχών ελέγχων των υδατολυμάτων και της αποξηραμένης λυματολάσπης από υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος ή από τις λοιπές αρμόδιες υπηρεσίες, με σκοπό τη διαφύλαξη της ισορροπίας του περιβάλλοντος στη χερσαία και τη θαλάσσια ζώνη. 4) Τη διενέργεια μετρήσεων και την αξιολόγηση των ευρημάτων, των υδάτων της θάλασσας, των καναλιών άρδευσης και των αποστραγγιστικών χανδάκων της ευρύτερης περιοχής, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. 5) Την επαρκή στελέχωση των κενών θέσεων επιστημονικού και εξειδικευμένου εργατοτεχνικού προσωπικού του βιολογικού καθαρισμού Καλαμάτας, έτσι ώστε να λειτουργεί σωστά σε 24ωρη βάση”.

Ο κ. Μάκαρης καλεί τους κατοίκους της περιοχής “σε διαρκή επαγρύπνηση, για την αποτροπή ενεργειών ρύπανσης του περιβάλλοντος από όπου και αν προέρχονται”. 

Στην επίσκεψη μετείχε και ο τοπικός σύμβουλος Ασπροχώματος Νίκος Χριστόπουλος, που δήλωσε ότι οι διαμαρτυρίες των κατοίκων “δεν στρέφονται εναντίον του βιολογικού καθαρισμού. Στρέφονται κατά της ελλιπούς διαχείρισης των λυμάτων και της αδιαφορίας και του εμπαιγμού της δημοτικής αρχής”. Επέκρινε το δήμαρχο πως “προσπαθεί να αποποιηθεί τις ευθύνες του” και ζήτησε “να λειτουργήσει όπως πρέπει ο βιολογικός και ο κάμπος να λάβει την πρέπουσα θέση και φροντίδα, στην προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης του τόπου”.