Τρίτη, 03 Οκτωβρίου 2017 19:02

Κατάθεση προσφορών για τα σκουπίδια της Μάνης 

Γράφτηκε από την

Μία ακόμα απευθείας ανάθεση για τη μεταφορά και διαχείριση των σκουπιδιών του θα κάνει ο Δήμος Δυτικής Μάνης, που από πέρυσι τον Μάιο βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με σχετικές αποφάσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Μάλιστα η ισχύς της τελευταίας από αυτές λήγει στις 13 του ερχόμενου Νοεμβρίου.

Ηδη, ο δήμος έχει δημοσιοποιήσει από χθες πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τους ιδιώτες να υποβάλουν προσφορά για τη μεταφορά και διαχείριση 200 τόνων αστικών απορριμμάτων, με προϋπολογισμό 24.800 ευρώ, η οποία αφορά το υπόλοιπο του 2017 ή μέχρι την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης ποσότητας. Η κατάθεση της προσφοράς θα πρέπει να γίνει μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου.

Οπως σημειώνεται από την πλευρά του δήμου, “η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ισχύει για πάνω από έναν χρόνο, οφείλεται στο γεγονός ότι στην περιοχή της Δυτικής Μάνης δεν υφίσταται νόμιμος χώρος επεξεργασίας και διάθεσης των αστικών στερεών αποβλήτων, ενώ επισημαίνεται επιπλέον ότι ο εν λόγω δήμος δεν συμπεριλήφθηκε στους ΟΤΑ που τον Φεβρουάριο του 2015 έλαβαν επιχορήγηση 11.000.000 ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών για τη χρηματοδότηση υποδομών προσωρινής διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων”.

Παράλληλα, από τον δήμο τονίζεται ότι “δεν έχει ευοδωθεί η δρομολογούμενη από το έτος 2014 διαδημοτική συνεργασία με τον Δήμο Καλαμάτας για την από κοινού διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων του στις εγκαταστάσεις του Δήμου Καλαμάτας. Στα επανειλημμένα αιτήματα του Δήμου Δυτικής Μάνης, ο Δήμος Καλαμάτας έχει εγγράφως απαντήσει ότι θα προχωρήσει στην παραλαβή μετά την επικείμενη αναδιάταξη των μηχανημάτων στο χώρο επεξεργασίας. Ο συνδυασμός των προαναφερομένων οδήγησε στην παύση της αποκομιδής των απορριμμάτων του και τη συσσώρευσή τους στους οικισμούς.

Παράλληλα, ο Δήμος Δυτικής Μάνης επανειλημμένα α) απηύθυνε αιτήματα για την αποδοχή των απορριμμάτων του σε νόμιμους χώρους, β) ζήτησε τον ορισμό χώρου προσωρινής αποθήκευσης (υποβάλλοντας και τοπογραφικά διαγράμματα προτεινόμενων χώρων), χωρίς μέχρι στιγμής να έχει υποδειχθεί ή ανευρεθεί νόμιμος χώρος ή εγκατάσταση για τη διάθεση ή την επεξεργασία των απορριμμάτων του και γ) ενημέρωσε τις αρμόδιες υπερκείμενες αρμόδιες αρχές για το οξύτατο πρόβλημα που αντιμετωπίζει (υπουργείο Εσωτερικών, υπουργείο Περιβάλλοντος, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου, ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου)”.

Καταλήγοντας, ο δήμος τονίζει πως από πέρυσι τον Οκτώβριο, η γενική γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Εσωτερικών έχει εγγράφως ζητήσει από τον ασκούντα καθήκοντα γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου να συμπεριληφθεί ο Δήμος Δυτικής Μάνης στο σχέδιο δράσης που εκπονείται βάσει του άρθρου 84 του Ν. 4316/2014 (το οποίο αφορά τη συμμόρφωση των ΟΤΑ με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε υποθέσεις που αφορούν το περιβάλλον), χωρίς μέχρι τώρα να μας έχει γνωστοποιηθεί οποιαδήποτε εξέλιξη”.