Τετάρτη, 04 Οκτωβρίου 2017 08:29

Επέτειος Ναυμαχίας Ναβαρίνου: Στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο το χρυσό μετάλλιο του Δήμου Πύλου - Νέστορος 

Γράφτηκε από την

 

 

Το χρυσό μετάλλιο του Δήμου Πύλου Νέστορος θα απονεμηθεί στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο κατά τη διάρκεια των επετειακών εκδηλώσεων για τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου.

Η τελετή απονομής θα γίνει στις 12 το μεσημέρι την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. 

Οι επετειακές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν τη Πέμπτη 19 Οκτωβρίου. 

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 11.30 το πρωί θα τιμηθούν στη Γιάλοβα οι νεκροί από τις θέρμες μεταξύ 1828 και 1832. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο επίτιμος υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Πελοπίδας Αγγελόπουλος 

Στις 2 το μεσημέρι οι σημαίες Ελλάδας, Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας και Ρωσίας θα μεταφερθούν με πομπή από το Δημαρχείο στην πλατεία Τριών Ναυάρχων, όπου θα πραγματοποιηθεί η έπαρσή από το δήμαρχο Πύλου-Νέστορος, παρισταμένων των εκπροσώπων Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας, Ρωσίας και αρχών του νομού, καθώς και στρατιωτικών αρχών.

Στις 3 το μεσημέρι οι εκπρόσωποι των πρεσβειών, Α/ΓΕΝ και Δήμου Πύλου-Νέστορος θα μεταβούν στα νησιά Φανάρι, Σφακτηρία και Χελωνήσι, όπου βρίσκονται αντίστοιχα τα μνημεία των Γάλλων, Ρώσων και Βρετανών πεσόντων. Θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και θα γίνει κατάθεση στεφάνων.

Στις 6.30 το απόγευμα σύλλογοι της περιοχής θα χορέψουν  παραδοσιακούς χορούς στην Πλατεία Τριών Ναυάρχων. 

Την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου στις 9 το πρωί θα παραταχθούν στο προαύλιο του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στρατιωτικά αγήματα, η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, μαθητές και πολιτιστικοί σύλλογοι. 

Στις 10 το πρωί θα αφιχθεί στην Πύλο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και θα προστή στη δοξολογία.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν:

• Μετακίνηση στρατιωτικών αγημάτων, μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού, μαθητών και πολιτιστικών συλλόγων στην Πλατεία Τριών Ναυάρχων. 

• Μετά το πέρας της Δοξολογίας, μετάβαση του κλήρου, των επισήμων και των στρατιωτικών αγημάτων στην πλατεία Τριών Ναυάρχων.

• Επιμνημόσυνη δέηση έμπροσθεν του Μνημείου Τριών Ναυάρχων.

• Κατάθεση στεφάνων από εκπρόσωπο της κυβέρνησης, εκπρόσωπο της  Βουλής, πρεσβευτών Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας, Ρωσίας, εκπρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, την αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Μεσσηνίας, το δήμαρχο Πύλου-Νέστορος, το δήμαρχο Μήλου,  τον πρόεδρο Π.Ε.Δ. Πελοποννήσου.

• Τήρηση ενός λεπτού σιγής.

• Ανάκρουση του εθνικού μας ύμνου.

Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο διευθυντής του 5ου  Γενικού Λυκείου Καλαμάτας, δρ. Ιωάννης Μπουγάς.

Στις 11.15 π.μ. θα ξεκινήσει  η παρέλαση. 

Στις 12 μ. θα απονεμηθεί το χρυσό μετάλλιο του Δήμου Πύλου - Νέστορος στο Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. 

Στη 1.30 το μεσημέρι η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη και ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης θα παραθέσουν γεύμα στους επίσημους προσκεκλημένους. 

Στις 8 το βράδυ θα γίνει αναπαράσταση της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου και καύση πυροτεχνημάτων στο παλιό λιμάνι.