Τετάρτη, 04 Οκτωβρίου 2017 18:29

Μελέτη για τις ζημιές από τη λυματολάσπη ζητεί ο Αντωνόπουλος 

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Μελέτη για τις ζημιές από τη λυματολάσπη ζητεί ο Αντωνόπουλος 

 

Να εκπονήσει μελέτη αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς από τη λυματολάσπη στη ζώνη αναδασμού (Μπουρνιάς), καθώς και να εφαρμόσει άμεσα το νέο νόμο για τις τιμές εκροών και δειγματοληψιών, ζητεί από τη ΔΕΥΑΚ ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας Μιχάλης Αντωνόπουλος.

Ζητεί, επίσης, από την Επιχείρηση: “Να φροντίσει ώστε, όταν προκύπτει περίσσεια λυματολάσπης, να μεταφέρεται σε αδειοδοτημένο χώρο, όπως ρητά προβλέπει η ΑΕΠΟ της μονάδας. Να προσληφθεί εξειδικευμένο προσωπικό που να παρακολουθεί σε 24ωρη βάση τη λειτουργία της, αλλά και να συμβληθεί με ανεξάρτητο διαπιστευμένο εργαστήριο για τη συνεχή δειγματοληψία των εκροών”.

Ο κ. Αντωνόπουλος αναφέρει ότι “στην ευρύτερη περιοχή Μπουρνιά εντός του αναδασμού και πλησίον του ποταμού Αρι, είχαμε πολύ σοβαρά προβλήματα από τη μεταφορά και εναπόθεση της λυματολάσπης. Το πρόβλημα έχει τεκμηριωθεί από τις συνεχείς επισκέψεις του ΚΕΠΠΕ Π.Ε. Μεσσηνίας, φορέων και ιδιωτών και είναι άμεσα ορατό και εξελισσόμενο, γεγονός που σημαίνει ότι γίνεται μεταφορά των ρύπων μέσα στη ζώνη του αναδασμού, αλλά και στη θαλάσσια περιοχή του Μεσσηνιακού Κόλπου. Λόγω της φύσης των εδαφογεωλογικών σχηματισμών, τα υγρά απόπλυσης της λάσπης, αλλά και του χώρου επεξεργασίας που έχουν διαφύγει ή συνεχίζουν να διαφεύγουν, αφού δεν έχουν μέχρι σήμερα τοποθετηθεί μεμβράνες στεγανοποίησης, ταξιδεύουν και μεταφέρονται με πολύ μεγάλη ταχύτητα κατάντη των θέσεων εναπόθεσης και πολύ σύντομα αναμένεται να τροφοδοτήσουν το υδάτινο αποδέκτη που είναι ο υδροφόρος ορίζοντας  καλλιεργειών, αλλά και τη θαλάσσια περιοχή των εκβολών του Παμίσου και του Αρι στο Μεσσηνιακό κόλπο μέσα στην ανατολική παραλιακή ζώνη της Καλαμάτας. Πρόκειται ασφαλώς για ένα πολύ επικίνδυνο περιβαλλοντικό ζήτημα, για το οποίο μετά από τις συνεχείς προσπάθειές μας μέχρι σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν έχει επιληφθεί ο δήμος και φέρεται να το αγνοεί”.

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER