Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2017 09:28

Μονοδρόμηση χωρίς μελέτη στη Ναυαρίνου μεταξύ Φαρών και Ακρίτα

Γράφτηκε από την
Μονοδρόμηση χωρίς μελέτη στη Ναυαρίνου μεταξύ Φαρών και Ακρίτα

 

Tη μονοδρόμηση της Ναυαρίνου από το τμήμα Φαρών - Ακρίτα, χωρίς κυκλοφοριακή μελέτη, χωρίς σχέδιο και προγραμματισμό, ξεκινάει ο Δήμος Καλαμάτας.

Αύριο στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και την Πέμπτη στο Δημοτικό Συμβούλιο αναμένεται η έγκριση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων με τη μελέτη της ανάπλασης στο πρώτο αυτό τμήμα της Ναυαρίνου.

Στην εισήγηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών αναφέρεται πως “η πρόταση για αλλαγή της κυκλοφοριακής ροής των αυτοκινήτων προβλέπει τη μονοδρόμηση της οδού Ναυαρίνου, η οποία αποτελεί τη σημερινή κεντρική κυκλοφοριακή αρτηρία της παραλιακής ζώνης, με σκοπό την αποσυμφόρησή της. Θεωρούμε ότι η οδός Κρήτης, λίγο βορειότερα, λόγω του μεγάλου πλάτους της, καθώς επίσης και οι ενδιάμεσοι οδοί που τη συνδέουν με την οδό Ναυαρίνου, μπορούν να αποφορτίσουν την παραλιακή οδό”.

Σύμφωνα με την πρόταση: “Προβλέπεται δημιουργία μιας λωρίδας κυκλοφορίας οχημάτων πλάτους 3,80 μέτρων, διαστρωμένη αντί της ασφάλτου, με έγχρωμους κυβόλιθους. Η ζώνη αυτή προτείνεται να τοποθετηθεί σε απόσταση περίπου 8 μέτρων από τις οικοδομικές γραμμές των αντίστοιχων οικοδομικών τετραγώνων στη βόρεια πλευρά της Ναυαρίνου και θα καταλαμβάνει τμήμα του σημερινού οδοστρώματος. Στη συνέχεια και λίγο πιο νότια, δημιουργείται μια ουδέτερη ζώνη - λωρίδα ασφαλείας πλάτους περίπου 1 μέτρου μεταξύ του προτεινόμενου δρόμου και του υφιστάμενου ποδηλατόδρομου, για το διαχωρισμό των αξόνων κυκλοφορίας ποδηλάτων και οχημάτων. Με δεδομένο λοιπόν τη μονοδρόμηση τμήματος της οδού Ναυαρίνου από Φαρών μέχρι Ακρίτα (κατεύθυνση Δ-Α), προτείνεται συγχρόνως και η διαπλάτυνση του βόρειου πεζοδρομίου -σε βάρος του υφιστάμενου δρόμου- κατά 4 περίπου μέτρα, με ταυτόχρονη κατάργηση της στάθμευσης των μοτοσυκλετών και τη δημιουργία μόνο θέσεων προσωρινής στάθμευσης οχημάτων τροφοδοσίας στα αντίστοιχα οικοδομικά τετράγωνα, που απαρτίζουν το μέτωπο της ανάπλασης. Θέσεις στάθμευσης μηχανών δημιουργούνται μόνο στους κάθετους προς τη Ναυαρίνου δρόμους, Μαιζώνος και Βύρωνος και μέχρι το ύψος της οδού Σανταρόζα. Για την κυκλοφορία των οχημάτων και την αστική συγκοινωνία, σε ό,τι αφορά τα οχήματα με κατεύθυνση το κέντρο της πόλης, η κυκλοφορία θα πραγματοποιείται διά μέσου της οδού Ακρίτα και στη συνέχεια τα οχήματα είτε θα ακολουθούν την οδό Κρήτης -εάν πρόκειται να ακολουθήσουν πορεία προς τα δυτικά- είτε την οδό Φαρών ή ακόμα και την οδό Ακρίτα.

Για την αστική συγκοινωνία -με κατεύθυνση επίσης προς το κέντρο της πόλης- προτείνεται η πορεία του λεωφορείου να πραγματοποιείται διά μέσου της οδού Ακρίτα έως την οδό Κρήτης, στη συνέχεια από Κρήτης αριστερά μέχρι τη Φαρών, έπειτα στροφή προς τα νότια μέχρι τη Ναυαρίνου και από κει διά μέσου των οδών Τσαμαδού - Αναλήψεως - Ψαρών και Κρήτης, η πορεία του λεωφορείου να καταλήγει και πάλι στη Φαρών.

Με τις μεταβολές αυτές δημιουργείται μια επιπλέον στάση στην Κρήτης (από Ακρίτα έως Φαρών), ενώ η στάση που καταργείται στη Ναυαρίνου μπροστά από το φαρμακείο, μετατοπίζεται λίγο δυτικότερα της οδού, στο τμήμα από Φαρών έως Τσαμαδού”.


NEWSLETTER