Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017 17:28

Αποζημίωση για ανομβρία σε ελιές και σύκα ζητάει ο Δήμος Μεσσήνης

Γράφτηκε από τον
Αποζημίωση για ανομβρία σε ελιές και σύκα ζητάει ο Δήμος Μεσσήνης

 

Υπόμνημα προς τον ΕΛΓΑ πρόκειται να στείλει ο Δήμος Μεσσήνης εστιάζοντας στα σοβαρά προβλήματα που έχει προκαλέσει στην ελαιοπαραγωγή, αλλά και στη συκοπαραγωγή, η συνεχιζόμενη ανομβρία στην περιοχή του. Με το υπόμνημα θα ζητείται να γίνουν αυτοψίες, προκειμένου να καταγραφεί το μέγεθος της ζημιάς και να αναζητηθεί ο τρόπος να αποζημιωθούν οι παραγωγοί.

Σε αυτό συμφώνησε το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης στην προχθεσινή του συνεδρίαση, αποδεχόμενο σχετική πρόταση που έκανε ο πρόεδρος του Σώματος Νίκος Κοτταρίδης, μετά από συζήτηση που προηγήθηκε -στην προ ημερησίας διάταξης διαδικασία- με αφορμή τις επισημάνσεις που έγιναν, τόσο από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Στάθη Αναστασόπουλο και τον σύμβουλο του συνδυασμού του Δημήτρη Γαλιάτσο, όσο και από τον αντιδήμαρχο Κώστα Γεωργακόπουλο.

Οπως τόνισαν οι παραπάνω, η παρατεταμένη ανομβρία έχει ήδη αρχίσει να επιδρά στα ελαιόδεντρα. “Τα δέντρα είναι έτοιμα να πάρουν φωτιά” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κ. Γεωργακόπουλος, ενώ παρόμοια κατάσταση περιέγραψε ο Στ. Αναστασόπουλος, προσθέτοντας, πάντως, ότι αυτό αποβαίνει προς όφελος της δημοτικής αρχής, η οποία έχει ασχοληθεί ελάχιστα με το αγροτικό οδικό δίκτυο. Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Δ. Γαλιάτσος, εξ άλλου, τόνισε ότι ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στην συκοπαραγωγή, η οποία έχει επηρεαστεί από τον καύσωνα στη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης υπενθύμισε ότι από πλευράς του δήμου έχουν γίνει ήδη ενημερώσεις προς όλα τα επίπεδα, ενώ αναφέρθηκε και στα έγγραφα που έχει αποστείλει στον ΕΛΓΑ αναφορικά με τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τους συκοπαραγωγούς που έπληξε η ξηρασία, γνωστοποιώντας ότι ο Οργανισμός τον ενημέρωσε πως εφόσον από τα στοιχεία προκύψει μείωση κατά 30% της φετινής συκοπαραγωγής, θα υπάρξει διαδικασία προκειμένου οι παραγωγοί να αποζημιωθούν μέσω ΠΣΕΑ.

Β.Γ.Μ.


NEWSLETTER