Σάββατο, 14 Οκτωβρίου 2017 12:22

Kανονισμός λειτουργίας για τα κοιμητήρια χωριών της Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Kανονισμός λειτουργίας για τα κοιμητήρια χωριών της Καλαμάτας

Kανονισμό λειτουργίας για τα 40 κοιμητήρια ημιαστικών περιοχών και Τοπικών Κοινοτήτων ψήφισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, προχθές το βράδυ.

Υπέρ του κανονισμού ψήφισαν η πλειοψηφία, η “Λαϊκή Συσπείρωση” και ο ανεξάρτητος σύμβουλος Χάρης Βγενής. Λευκό ψήφισαν η μείζων μειοψηφία και ο ανεξάρτητος σύμβουλος Παναγιώτης Αλούπης, ενώ κατά ψήφισαν ο Μιχάλης Αντωνόπουλος και ο Γιώργος Δημητρούλιας.

Σύμφωνα με την εισήγηση του αρμόδιου δημοτικού συμβούλου Δημήτρη Μπούχαλη, “η διάρκεια χρήσης του παραχωρούμενου χώρου για τα ημιαστικά κοιμητήρια (Γιαννιτσανίκων, Παναγίτσας, Βέργας, Μικρής Μαντίνειας, Ασπροχώματος, Αντικαλάμου, Σπερχογείας, Λεΐκων, Θουρίας, Αριος, Αρφαρών) ορίζεται σε 3 έτη και για τα κοιμητήρια των λοιπών τοπικών διαμερισμάτων σε 5 έτη. Μετά την παρέλευση της τριετίας ή της πενταετίας, ο χώρος περιέρχεται στο δήμο για την περαιτέρω ελεύθερη διάθεσή του. Στα ημιαστικά κοιμητήρια, εφόσον συντρέχουν ιδιαιτέρως σοβαροί λόγοι, μπορεί να παραταθεί η διάρκεια ταφής για 1 έτος, με δυνατότητα μίας δεύτερης παράτασης σε εξαιρετικές περιπτώσεις και υπό την προϋπόθεση ότι δε θα δημιουργηθεί κώλυμα στην ομαλή ταφή των νεκρών”. Ακόμα, “απαγορεύεται ρητά η σύσταση οικογενειακών τάφων”.

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας ενημέρωσε ότι “έχουμε πρόθεση να εισηγηθούμε ένα μικρό τέλος με την ταφή και όταν δίνονται παρατάσεις. Και τα χρήματα αυτά θα επιστρέφουν στο κάθε κοιμητήριο”. Είπε πως “υποχρέωση του δήμου είναι να συγυρίζει τα κοιμητήρια δύο φορές το χρόνο, το Πάσχα και της Παναγίας. Τα κοιμητήρια πρέπει να έχουν φωτισμό και πράσινο, δέντρα” - και πρόσθεσε: “Το κουμάντο το κάνει ο πρόεδρος, ο ληξίαρχος θα ενημερώνει τον πρόεδρο. Εχουμε μεγάλη πίεση στα κοιμητήρια, είναι γερασμένος ο πληθυσμός, πεθαίνει. Δεν μπορούμε να αρνούμαστε ταφή τσιγγάνων”.

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας των Αρφαρών, Κώστας Φέστας, ενημέρωσε ότι κάποιοι στο χωριό του ισχυρίζονται πως έχουν οικογενειακούς τάφους σαν ιδιοκτησία τους, πως έχουν δώσει 2.000 κιλά λάδι στον παπά. Είπε, ακόμα, πως άλλοι σε μεγάλους τάφους έχουν βάλει οστά.

Ο δήμαρχος απάντησε ότι αν κάποιος φέρει αποδεικτικά στοιχεία πως έχει πληρώσει τον οικογενειακό τάφο, θα τον κρατήσει, και ξεκαθάρισε πως σε τάφο απαγορεύεται να βάζουν οστά.

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μικρής Μαντίνειας, Στέλιος Λιακέας, ζήτησε να έχει ο δήμος την ευθύνη για το ξεμπέρδεμα με τους οικογενειακούς τάφους.

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας στο Πλατύ, Νίκος Νίκας, ζήτησε να παραμένουν τα μνήματα αν είναι καλαίσθητα, και ο δήμαρχος απάντησε πως δεν κατεδαφίζονται τα μνημεία με αξία.

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μικρομάνης, Χάρης Κουτσουρόπουλος, δήλωσε ότι δεν διαφωνεί με την ύπαρξη κανονισμού, αλλά παρατήρησε ότι για παράδειγμα το κοιμητήριο του χωριού του δεν έχει πρόβλημα χώρου. Μίλησε για την ιδιαίτερη σχέση του κοιμητηρίου με τους συγγενείς των νεκρών, εξέφρασε τη διαφωνία του με το να ξεθάβονται οι νεκροί στην 5ετία και ζήτησε να μην γκρεμίζονται τα μνήματα.

Ο δήμαρχος απάντησε ότι στα χωριά υπάρχει η παράταση των 2 χρόνων, οπότε οι νεκροί μπορούν να ξεθάβονται στα 7 χρόνια. Και σημείωσε πως πάνω από 10 κοιμητήρια βρίσκονται σε αδιέξοδο. Είπε ότι οι επεκτάσεις δεν είναι εύκολες περιβαλλοντικά και εξήγησε πως “εμείς δεν ενθαρρύνουμε την αποτέφρωση, αναγνωρίζουμε όμως το δικαίωμα του καθενός να κάνει την επιλογή του. Στο κεντρικό κοιμητήριο (της Καλαμάτας) δεν μπορεί να μπει αποτεφρωτήρας, δεν υπάρχει χώρος". Είπε, ακόμα, ότι στο κεντρικό κοιμητήριο υπάρχουν ταφικά μνημεία του 1850 και του 1860 και δήλωσε πως μπορούμε να κάνουμε και εκδηλώσεις σε αυτό.

Γ.Σ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER