Δευτέρα, 01 Νοεμβρίου 2010 19:58

Ομιλία Μπρεδήμα στους ετεροδημότες της Αθήνας για το Δήμο Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

"Σας μεταφέρω τον χαιρετισμό της ιστορικής πόλης της Καλαμάτας από όπου ξεκίνησε σημαιοφορούσα η ελληνική ελευθερία στον νότο του νότου καθώς επίσης και το χαιρετισμό των Δημοτικών διαμερισμάτων του νέου καλλικρατικού Δήμου.
Σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας στη σημερινή μας εκδήλωση. Σας ευχαριστούμε γιατί είσαστε σήμερα μαζί μας και στηρίζετε την προσπάθεια του συνδυασμού μας ενόψει των εκλογών στις 7 Νοεμβρίου.
Νιώθω μεγάλη τιμή και χαρά που βρίσκομαι απόψε εδώ μαζί με πολλούς  φίλους καλούς και παλιούς που μας ενώνουν αγώνες από το χθες και αγωνία για το αύριο. Με φίλους καινούργιους που μόνο τους μέλημα είναι η αγωνία για την πρόοδο του τόπου τους και ιδιαίτερα με τους ετεροδημότες του ευρύτερου καλλικρατικού Δήμου Καλαμάτας των σημερινών Δήμων Θουρίας, Άριος, Αρφαρών, τριών Δήμων που έχουν ξεκινήσει την διαδημοτική συνεργασία και εμπνέουν και εμπνευστής της οποίας είναι ο δυναμικός μαχητικός δήμαρχος της Θουρίας Γιώργος Σκαλαίος που μας τιμά απόψε με την παρουσία του.
Σεις οι ετεροδημότες του καλλικρατικού δήμου της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας γενικότερα που ζείτε στην Αθήνα έχετε δημιουργήσει μια νέα Καλαμάτα στην αθηναϊκή πρωτεύουσα. Βέβαια οι περισσότεροι από τους παλιότερους έφυγαν κυνηγημένοι «διότι δε συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις» των τότε κρατούντων και ακολούθησαν οι νεότεροι, σεις που ήρθατε και διαμένετε εδώ στην Αθήνα.
Ωστόσο, η αγάπη σας προς την γενέτειρα την Καλαμάτα και τις περιοχές των δήμων Θουρίας, Άριος και Αρφαρών από όπου κατάγεστε, είναι ζωγραφισμένη απόψε στα πρόσωπα σας. Για αυτό και διατηρείτε τους πατροπαράδοτους δεσμούς ασκώντας το εκλογικό δικαίωμά σας στη γενέτειρα.
Αλλά και δική μας έγνοια είναι και το υποσχόμαστε να εξασφαλίσουμε καλύτερες συνθήκες ζωής για εσάς και τα παιδιά σας που ερχόσαστε τις γιορτές και τα καλοκαίρια για να περάσετε τις διακοπές σας.
Προσδοκούμε ότι πολλοί από εσάς θέλετε να γυρίσετε στα πάτρια εδάφη, εκεί που είδατε την ανατολή της ημέρας, εκεί που είναι οι προγονικοί σας τάφοι, εκεί που βιώσατε τα πρώτα παιδικά σκιρτήματα και αναπαλαιώσατε τα πατρικά σας σπίτια. Εμείς σας υποσχόμαστε ότι θα εργαστούμε για καλύτερη διαβίωση, εκτελώντας τα αναγκαία έργα στις περιοχές σας. Αυτό θα το αποδείξουμε με λόγια και όχι με έργα με συνεχή επικοινωνία με εσάς και του συλλόγου σας για να υλοποιήσουμε τα οράματα σας.
Αγαπητοί φίλες και φίλοι, αισθάνομαι μεγάλη τιμή και ευθύνη, γιατί μια παράταξη που σημάδεψε με την παρουσία της και τα έργα της την Καλαμάτα τις τελευταίες δεκαετίες, μου ανέθεσε να την εκπροσωπήσω στις εκλογές και αυτοί οι εκφραστές και αρχιτέκτονες είναι ο Σταύρος Μπένος, ο Χρήστος Μαλαπάνης και ο Γιώργος Κουτσούλης.
Ιδιαίτερα, απόψε και από την Αθήνα, εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου, καλό αγώνα σε όλους τους συνυποψήφιους δημάρχους και κατά αλφαβητική σειρά Διασάκο Νίκο, Μπεχράκη Σταμάτη,  Νίκα Παναγιώτη και  Φωτέα Νίκο και τους υποψηφίους των συνδυασμών τους και τους διαβεβαιώνουμε ότι είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε μαζί τους για την προκοπή και την ανάπτυξη του δήμου μας, έξω από οποιεσδήποτε χρωματισμούς και  κομματικά συρματοπλέγματα. Γιατί για μας ένας είναι ο σκοπός μας, να υπηρετήσουμε τους συμπολίτες μας και να εργαστούμε για την ευημερία τους.
Απόψε αισθάνομαι βαθειά συγκινημένος για έναν ακόμη λόγο. Γιατί παράλληλα, έστω και συνοπτικά,  λογοδοτώ για την μεγάλη τιμή που μου κάνατε να σας εκπροσωπώ από την σύσταση του θεσμού της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, επί 4 συνεχείς τετραετίες, ως υπηρέτης του κυρίαρχου Μεσσηνιακού λαού στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και να δίνω μάχες μέσα και έξω από αυτό υπηρετώντας την εντολή σας, κόντρα στα μεγάλα συμφέροντα και κοντά στον πολίτη. Κόντρα στα ξενόφερτα σούπερ μάρκετ  που εξαφανίζουν την τοπική μας οικονομία και μεταφέρουν τους μπεζαχτάδες τους εκτός όχι μόνον της Καλαμάτας αλλά και εκτός Ελλάδος.
Απόψε σας δίνω το λόγο μου ότι, όπως αγωνίστηκα από διάφορα μετερίζια για την πρόοδο του τόπου μας σε όλη μου τη ζωή, το ίδιο θα κάνω και τώρα.
Και είμαι βέβαιος ότι μαζί με εσάς στις 7 Νοεμβρίου θα ξεκινήσουμε την προσπάθεια για ένα Νέο Δήμο Καλαμάτας χωρίς πελατειακή νοοτροπία, με πολιτικά πρόσωπα που θα ενδιαφέρονται για την πόλη, τις συνοικίες της, τα δημοτικά διαμερίσματα και όχι για την πολιτική τους σταδιοδρομία.
Αγαπητοί φίλες και φίλοι, οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στις 7 Νοεμβρίου αποτελούν το κρίσιμο ορόσημο για την ανάδειξη του ανθρώπινου δυναμικού που θα συνδιαμορφώσει με όχημα τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, τη νέα αρχιτεκτονική των δήμων.
Αυτές τις ημέρες ακούμε κάποια επικριτικά σχόλια για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας. Τη συνδέουν μάλιστα για να ισχυροποιήσουν το επιχείρημά τους και με το μνημόνιο.
Ποιοί είναι αυτοί που πρωτοστατούν σ’ αυτή την πολιτική; Πρωτίστως αυτοί που ευθύνονται για το γεγονός ότι σήμερα η χώρα μας βρίσκεται στα «δόντια» του ΔΝΤ και της Τρόικας.
Αυτοί που παρέλαβαν μια χώρα σε τροχιά ανάπτυξης και την παρέδωσαν καταχρεωμένη και κατακαμένη. Αυτοί, που το μόνο που κατάφεραν στα χρόνια που κυβερνούσαν, ήταν να εκμαυλίσουν τη δημόσια ζωή του τόπου. Οι αποτυχημένοι λοιπόν του χθες επαγγέλλονται τη σωτηρία μας για αύριο.
Ας έρθουμε ειδικότερα στο Δήμο Καλαμάτας. Η απερχόμενη δημοτική αρχή 4 χρόνια τώρα το μόνο που κατάφερε είναι να μην κάνει απολύτως τίποτα στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Μοιρολατρικά περίμενε αφενός τις νουθεσίες του κράτους και αφετέρου φρόντισε με όλους τους τρόπους να απαξιώσει όλα τα όπλα που διέθετε στη φαρέτρα της. Αποτέλεσμα; Οι δρόμοι της Καλαμάτας να γεμίσουν και πάλι σκουπίδια.
Η σημερινή Δημοτική αρχή έκλεισε τ’ αυτιά της σε κάθε πρόταση που κατέθεσαν οι δημοτικές παρατάξεις της Αντιπολίτευσης στο Δήμο Καλαμάτας, ομάδες πολιτών και  οργανώσεις.
Έφτασε στο σημείο να κατηγορεί τις προηγούμενες ημέρες λαοπρόβλητους επικεφαλείς παρατάξεων και  εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους, όπως είναι οι Βασίλης Κοσμόπουλος, Ντίνος Τσερώνης και Παναγιώτης Παπαμικρούλης, ότι βρέθηκαν στη Μαραθόλακκα όχι για να δουν από κοντά το πως δουλεύει το περιβόητο σύστημα «Σούκου», αλλά γιατί παίζουν πολιτικά παιχνίδια.
Όχι κύριε Νίκα δεν επιτρέπουμε να σπιλώνονται υπολήψεις καταξιωμένων ανδρών που με τα λόγια τους και τα έργα τους αλλά τίμησαν και τιμούν το Δήμο μας και την κοινωνία γενικότερα … 
Και δυστυχώς περιγράφει τα μέλη της Επιτροπής των κατοίκων του Ταϋγέτου ως «λαϊκούς χωροφύλακες», επειδή στα πλαίσια των συμφωνηθέντων, θέλησαν να εξετάσουν τις δυνατότητες του συστήματος Σούκου. Στο παραλήρημά του πήρε η μπάλα και τον τοπικό Τύπο. Κι αυτός, κατά τον απερχόμενο Δήμαρχο, παίζει παιχνίδια εναντίον του.
Αυτοί οι ανεπίτρεπτοι  χαρακτηρισμοί είναι απαράδεκτοι, αλλά και καταδικαστέοι. Γιατί το χειρότερο για σας είναι ότι γυρίζετε πίσω στην εμφυλιοπολεμική περίοδο του παρελθόντος, όταν ο λαός στέναζε κάτω από την μπότα του δυνάστη κατακτητή. Αλλά και τότε  αυτός ο λαός ζητωκραύγαζε μπροστά στα στόματα των πολυβόλων τη χιλιάκριβη Λευτεριά εν ονόματι της οποίας οδηγήθηκε στους τόπους της εκτέλεσης αλλά και της εξορίας, διότι δεν συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις με κορυφαία πράξη της ζωής τους την Εθνική Αντίσταση που παραμένει «άστεγη» και χωρίς μνημείο αντάξιο της ιστορίας της.
Αυτά τα λέμε όχι για να αναξέσουμε πληγές του παρελθόντος αλλά για να θυμίσουμε την αιωνία ευγνωμοσύνη του Έθνους σε αυτούς που εσείς σήμερα αποκαλείτε «Λαϊκούς χωροφύλακες».
Η απερχόμενη Δημοτική Αρχή παρέλαβε έτοιμο έργο τη διάνοιξη της Βασιλέως Γεωργίου, της οποίας θα επαναφέρουμε το όνομα ως πλατείας εθνικής αντίστασης  και μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να την ολοκληρώσει. Το μόνο που ήξερε να κάνει καλά είναι να διοργανώνει φιέστες, να κόβει κορδέλες και να βάζει μαρμάρινες πλάκες, σ’ ένα έργο που άλλοι το οραματίστηκαν, άλλοι το σχεδίασαν και άλλοι το ξεκίνησαν.
Τα ίδια έκανε και με το Μέγαρο Χορού. Μοίραζε υποσχέσεις για την ολοκλήρωσή του και σήμερα το αναπτυξιακό αυτό έργο για τον πολιτισμό της ευρύτερης περιοχής παραμένει ακόμα γιαπί.
«Έπαιξε» στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο με τους δημότες μιας μεγάλης περιοχής, έχοντας ως σύνθημά του την βελτίωση του Βιολογικού Καθαρισμού της Καλαμάτας. Μέχρι σήμερα ούτε τη μελέτη για τον εκσυγχρονισμό του δεν κατάφερε να ολοκληρώσει.
Προχώρησε στην κατασκευή ενός ποδηλατόδρομου, που πολύ σύντομα θα ξηλωθεί και πάλι σ’ ένα μεγάλο του κομμάτι, στο κέντρο της πόλης, προκειμένου να κατασκευαστεί το υπόγειο πάρκινγκ.
Διοίκησε το Δήμο Καλαμάτας έχοντας ως δόγμα του το «ενός ανδρός αρχή» και τη ρουσφετολογική διάρθρωσή του. Το ίδιο κάνει και σήμερα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Ενέταξε το υπαλληλικό προσωπικό στο μηχανισμό προβολής του, υπόσχεται δεξιά και αριστερά προσλήψεις, στέλνει μπετονιέρες να ρίξουν τσιμέντο σε δρόμους ημετέρων του.

Αγαπητοί φίλες και φίλοι, η δημοτική μας παράταξη «ΑΛΛΑΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ» μπήκε στην προεκλογική κούρσα με κάποια καθυστέρηση.
Μέρα με τη μέρα όμως βλέπουμε ότι οι δημότες μας αφυπνίζονται, εκφράζουν ολοένα και πιο έντονα τη δυσαρέσκειά τους, τη θέλησή τους ν’ απαλλαγούν από ένα οπισθοδρομικό σύστημα διοίκησης.
Η μεγαλύτερή μας όμως χαρά είναι όταν ακούμε παροτρύνσεις, το «προχωρήστε για την πόλη μας», από ανθρώπους αντίθετους με τις κομματικές μας καταβολές. Γιατί γνωρίζουν ότι πάνω απ’ όλα η παράταξή μας, όπως έκανε και στο παρελθόν, βάζει πάνω στο τραπέζι ΠΡΩΤΑ την ταυτότητα του δημότη της Καλαμάτας.
Δεν παριστάνουμε τους σωτήρες. Η διαφορά μας με την απερχόμενη Δημοτική Αρχή είναι ότι δεν τα ξέρουμε όλα, ότι δεν λέμε αυτό είναι το πακέτο μας και πάρτε το τυλιγμένο. Ο συνδυασμός της ΑΛΛΑΓΗΣ δεν φοβάται τις φρέσκιες ιδέες, τους νέους ανθρώπους, τις διαφορετικές αντιλήψεις.
Αξίωμα της δημοτικής μας κίνησης είναι ότι ο Δήμος είναι οι άνθρωποι. Έτσι από την πρώτη ημέρα που θα αναλάβουμε τις τύχες του Δήμου, πρώτο μας μέλημα, είναι να τους δώσουμε φωνή.
Το είπαμε και σε προηγούμενες ομιλίες μας το επαναλαμβάνουμε και σήμερα: Δεν θα διστάσουμε να επιδιώξουμε ακόμη και τη διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων όταν υπάρξει ανάγκη για να εκφραστεί ατόφια η λαϊκή βούληση, σύμφωνα με τους κανόνες της Δημοκρατίας.
Εξαγγείλαμε και θα θεσμοθετήσουμε την υπόσχεση μας για την ώρα του δημότη….
Με συγκεκριμένες δράσεις που θα αναπτύξουμε απλώνουμε χέρι συνεργασίας με τον μικρομεσαίο επιχειρηματία, προχωρούμε στην ανάδειξη προϊόντων της τοπικής μας παραγωγής σε συνεργασία με το ΤΕΙ και άλλους επιστημονικούς οργανισμούς.
Θα δουλέψουμε έτσι ώστε τα αγροτικά μας προϊόντα να γίνουν επώνυμα με ειδικό τοπικό σήμα, υψηλής ποιότητας. Φτιάχνουμε πράσινο αναπτυξιακό πρόγραμμα για τον Ταΰγετο, από μια άκρη του έως την άλλη.
Σχεδιάζουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων, με σημαία μας την ανάπτυξη της ανακύκλωσης και της  οικιακής κομποστοποίησης, την απαίτηση να εφαρμοστεί ο νέος περιφερειακός σχεδιασμός, έτσι ώστε ο Δήμος Καλαμάτας να απαλλαγεί οριστικά από το βραχνά των σκουπιδιών.
Στοχεύομε έτσι ώστε οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου, όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Δημοτικό Ιατρείο να γίνουν αποδοτικότερες.
Σχεδιάζουμε προγράμματα προστασίας και πρόνοιας των μεταναστών και των κοινωνικά ανήμπορων. Συνεργαζόμαστε με τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς και τις εθελοντικές οργανώσεις για τους εξαρτημένους συνανθρώπους μας.
Τα ΚΑΠΗ του νέου Δήμου Καλαμάτας εμπλουτίζονται με περισσότερες ευκαιρίες και δυνατότητες. Η παράταξή μας είναι συνοδοιπόρος των πολιτών του Δήμου για να βγούμε από την οικονομική κρίση που έχει πλήξει τη χώρα και ειδικότερα την περιοχή μας και δε θα λειτουργούν όπως σήμερα, κατά τρόπον ρουσφετολογικό.
Η ΑΛΛΑΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ υπόσχεται να αποτινάξει την καθεστωτική νοοτροπία διοίκησης του δήμου, να ρίξει άπλετο φως στη θολή διαχείριση των οικονομικών του.
Είναι καιρός η ατζέντα με τα χρονίζοντα προβλήματα του Δήμου Καλαμάτας να μπει στο δρόμο των λύσεων και των απαντήσεων. Ο νέος Δήμος μας χρειάζεται ανάσα στους δρόμους του, ανάσα στις αγορές και τον τουρισμό του, ανάσα στον πολιτισμό του. Χρειάζεται ανάσα ανθρωπιάς, εντιμότητας, δικαιοσύνης.
Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη γι’ αυτή την αλλαγή, έχουμε την αυτοδιοικητική εμπειρία, έχουμε τη γνώση, έχουμε την πίστη. Διαθέτουμε την δεδηλωμένη επί δεκαετίες εμπιστοσύνη και αγάπη του λαού της περιοχής.
Καλούμε κοντά μας όσους θέλουν να μοιραστούν το όραμα για μία αναγεννημένη Καλαμάτα, όσους θέλουν να δουλέψουν για την Καλαμάτα του αύριο.
Σας ευχαριστώ για την αποψινή σας παρουσία και για τη δύναμη που μας δίνετε έτσι ώστε στις 8 Νοεμβρίου να ξημερώσει μια άλλη ημέρα για το Δήμο Καλαμάτας".

Από το Γραφείο Τύπου του συνδυασμού


NEWSLETTER