Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2017 08:02

Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Απόφαση σήμερα για μερική μονοδρόμηση της Ναυαρίνου

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Απόφαση σήμερα για μερική μονοδρόμηση της Ναυαρίνου

Τη μονοδρόμηση της Ναυαρίνου, από τη Φαρών έως την Ακρίτα, με κίνηση από δυτικά προς ανατολικά και με τη μελέτη της ανάπλασης στο πρώτο αυτό τμήμα, πρόκειται να εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας σήμερα στις 2 το μεσημέρι.

Στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής η πρόταση αυτή της δημοτικής αρχής πέρασε κατά πλειοψηφία, ενώ στη συγκεκριμένη συνεδρίαση ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Βασίλης Τζαμουράνης υποστήριξε το ενδεχόμενο της πεζοδρόμησης της Ναυαρίνου, εκτιμώντας ότι “μελλοντικά μπορεί να γίνει εύκολα η πεζοδρόμηση”. Και ανέφερε το παράδειγμα της Αριστομένους που δημοπρατήθηκε ως μονόδρομος και με το έργο που υλοποιήθηκε, έγινε πεζόδρομος.

Στην Επιτροπή η μείζων μειοψηφία ψήφισε λευκό, υποστηρίζοντας την πλήρη πεζοδρόμηση της Ναυαρίνου, ενώ η παράταξη Αντωνόπουλου καταψήφισε, γιατί η μονοδρόμηση γίνεται χωρίς κυκλοφοριακή και συγκοινωνιακή μελέτη.

Το Αστικό ΚΤΕΛ Καλαμάτας που αντιδρά στη διαδικασία που ακολουθήθηκε, έχει ζητήσει από τη δημοτική αρχή “να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε διαδικασία μονομερούς κυκλοφοριακής αλλαγής της Ναυαρίνου, προτού συνταχθεί η απαραίτητη επιστημονική κυκλοφορική μελέτη και προτού γίνει η απαραίτητη και αυτονόητη διαβούλευση με όλους τους αρμόδιους κι εμπλεκόμενους φορείς”.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Σύμφωνα με την πρόταση: “Προβλέπεται δημιουργία μιας λωρίδας κυκλοφορίας οχημάτων πλάτους 3,80 μέτρων, διαστρωμένη αντί της ασφάλτου, με έγχρωμους κυβόλιθους. Η ζώνη αυτή προτείνεται να τοποθετηθεί σε απόσταση περίπου 8 μέτρων από τις οικοδομικές γραμμές των αντίστοιχων οικοδομικών τετραγώνων στη βόρεια πλευρά της Ναυαρίνου και θα καταλαμβάνει τμήμα του σημερινού οδοστρώματος. Στη συνέχεια και λίγο πιο νότια, δημιουργείται μια ουδέτερη ζώνη - λωρίδα ασφαλείας πλάτους περίπου 1 μέτρου μεταξύ του προτεινόμενου δρόμου και του υφιστάμενου ποδηλατόδρομου, για το διαχωρισμό των αξόνων κυκλοφορίας ποδηλάτων και οχημάτων. Με δεδομένο λοιπόν τη μονοδρόμηση τμήματος της οδού Ναυαρίνου από Φαρών μέχρι Ακρίτα (κατεύθυνση Δ-Α), προτείνεται συγχρόνως και η διαπλάτυνση του βόρειου πεζοδρομίου -σε βάρος του υφιστάμενου δρόμου- κατά 4 περίπου μέτρα, με ταυτόχρονη κατάργηση της στάθμευσης των μοτοσυκλετών και τη δημιουργία μόνο θέσεων προσωρινής στάθμευσης οχημάτων τροφοδοσίας στα αντίστοιχα οικοδομικά τετράγωνα, που απαρτίζουν το μέτωπο της ανάπλασης. Για την αστική συγκοινωνία -με κατεύθυνση επίσης προς το κέντρο της πόλης- προτείνεται η πορεία του λεωφορείου να πραγματοποιείται διά μέσου της οδού Ακρίτα έως την οδό Κρήτης, στη συνέχεια από Κρήτης αριστερά μέχρι τη Φαρών, έπειτα στροφή προς τα νότια μέχρι τη Ναυαρίνου και από κει διά μέσου των οδών Τσαμαδού - Αναλήψεως - Ψαρών και Κρήτης, η πορεία του λεωφορείου να καταλήγει και πάλι στη Φαρών”.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER