Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2017 17:46

Διχασμένη η μείζων μειοψηφία για την πεζοδρόμηση της Ναυαρίνου (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Διχασμένη η μείζων μειοψηφία για την πεζοδρόμηση της Ναυαρίνου (βίντεο)

 

Διχασμένη και μπερδεμένη εμφανίστηκε χθες, σε συνέντευξη Τύπου, η μείζων μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας για το θέμα της πεζοδρόμησης της Ναυαρίνου.

Ο επικεφαλής της παράταξης Μανώλης Μάκαρης τάχθηκε υπέρ της πεζοδρόμησης μετά από κυκλοφοριακή μελέτη και διαβούλευση και με τους κατοίκους, όμως ο σύμβουλος Σταμάτης Μπεχράκης, εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε την πεζοδρόμηση με συγκοινωνία αλλά και με χρήση ΙΧ, με διέλευση και στάθμευση τους περισσότερους μήνες του χρόνου που η Ναυαρίνου δεν έχει ιδιαίτερη κίνηση, όπως είπε.

Κατά τα άλλα, ο κ. Μάκαρης άσκησε έντονη κριτική στη δημοτική αρχή Καλαμάτας για διάφορα σημαντικά θέματα και ανακοίνωσε πως θα είναι υποψήφιος δήμαρχος και στις επόμενες εκλογές. 

Ειδικότερα, ο Μαν. Μάκαρης επέκρινε τη δημοτική αρχή πως η ανάπτυξη της πόλης δεν γίνεται με ισορροπία και ότι τα αρκετά χρήματα που έχουν εισρεύσει στο δήμο πήγαν κατά το μεγαλύτερο μέρος στο κέντρο της πόλης. Και ζήτησε ισόρροπη και δίκαιη ανάπτυξη.

Τα συγκεκριμένα θέματα της κριτικής του κ. Μάκαρη αφορούσαν:

- Τη μονοδρόμηση της Ναυαρίνου, που, όπως είπε, επιχειρείται “χωρίς καμία διαβούλευση, χωρίς διαβούλευση φορέων και πολιτών και χωρίς κυκλοφοριακή μελέτη. Είναι πρόχειρη και δε θα δώσει ουσιαστικό αποτέλεσμα”. Ανέφερε ότι “για κάθε έργο πρέπει να κάνουμε ανάλυση κόστους - οφέλους. Το κόστος της μονοδρόμησης είναι μεγαλύτερο από το όφελος”. Και πρότεινε ολοκληρωμένη ανάπλαση σε όλη την παραλιακή ζώνη, σε βάθος 100 μέτρων, με διανοίξεις των απαραίτητων δρόμων και σίγουρα της οδού Κρήτης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι “η πρότασή μας είναι πολύ κοντά στην πρόταση του τεχνικού κόσμου. Πρέπει να γίνει πεζοδρόμηση σε έκταση που θα αποφασιστεί μετά από διαβούλευση με τους κατοίκους και με κυκλοφοριακή μελέτη. Προβλέπονται τόσα λεφτά στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και δεν περιλαμβάνεται η διάνοιξη της Κρήτης. Δεν υπάρχει ούτε ένα σκαρίφημα, ένα σχεδιάγραμμα, στην εισήγηση της δημοτικής αρχής για τη μονοδρόμηση”.

- Τις αθλητικές υποδομές, με αφορμή την πρόταση για ένταξη έργων στη ΣΔΙΤ: “Μέσω ΣΔΙΤ είναι η ευκαιρία”, εκτίμησε ο κ. Μάκαρης. Ανέφερε ότι η εισήγηση ήταν ανεπαρκής. Τώρα είναι πιο ολοκληρωμένη, συμπεριλήφθηκαν οι προτάσεις μας”. Και  στάθηκε στην ανάγκη για Παλέ ντε Σπορ και νέο κολυμβητήριο.

- Τη διαχείριση της λυματολάσπης. Είπε ότι “η λυματολάσπη που εναποτίθεται έρχεται σε επαφή με αποστραγγιστικό κανάλι που οδηγεί στον ποταμό Αρι και στη θάλασσα”. Δήλωσε πως “θα επισκεφθούμε τον υπουργό Περιβάλλοντος” και υποστήριξε την αδρανοποίηση και τη χρησιμοποίηση της λυματολάσπης ως μέσο βελτίωσης των εδαφών.

- Την προσωρινή διαχείριση απορριμμάτων στη Μαραθόλακκα, που τη χαρακτήρισε μεγάλη πληγή. Ανέφερε ότι “στο ερώτημα πού βρίσκεται το υπόλειμμα, οι απαντήσεις δεν ήταν πειστικές”. Εκανε λόγο για "εξαφάνιση" σκουπιδιών και δήλωσε πως η παράταξη προγραμματίζει επίσκεψη στη Μαραθόλακκα.

- Την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου που εξήγγειλε ο δήμαρχος Καλαμάτας, την οποία χαρακτήρισε έναρξη προεκλογικής περιόδου. Τόνισε ότι “σε θέματα που έχει αποφανθεί το ΣτΕ δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές” και επικρίνοντας τη δημοτική αρχή ζήτησε “να πάψουμε τις ψεύτικες ελπίδες για να αρπάξουμε την ψήφο”. Ζήτησε επίσης να συνταχθεί “πράξη εφαρμογής σε 700 στρέμματα στην πόλη, που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν”, για τα οποία υπάρχουν πολεοδομικές μελέτες.

 

Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ 

Οσον αφορά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, ο κ. Μάκαρης είπε ότι “συνεχίζουμε με ορίζοντα τις εκλογές, ο κόσμος ενδιαφέρεται για τις δράσεις μας. Θα ενταθούν οι δράσεις μας για να είμαστε έτοιμοι για τις εκλογές”. 

Και όταν ρωτήθηκε σχετικά, είπε ότι αυτό είναι ανακοίνωση υποψηφιότητας για τις επόμενες εκλογές.

 

ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ 

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο Μαν. Μάκαρης τάχθηκε καταρχάς κατά της ιδιωτικοποίησής του αεροδρομίου Καλαμάτας, λέγοντας: “Η Fraport έχει κάνει καλή δουλειά μέχρι τώρα; Εχουν εξαντληθεί όλες οι άλλες περιπτώσεις;”. Πρότεινε σύμπραξη του δήμου με την Περιφέρεια μέσω ΕΣΠΑ, ενώ ανέφερε ότι “στις δύο ΣΔΙΤ (ιδιωτικοποίηση από το κράτος και ΣΔΙΤ Περιφέρειας) δεν υπάρχει διαφορά”. Και πρότεινε “να δούμε αν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς Fraport”.

Για τη Μαραθόλακκα είπε πως “εξαφανίστηκε το υπόλειμμα. Θα μπορούσε να γίνει εναπόθεσή του προσωρινά χωρίς επιβάρυνση”. Δήλωσε ότι “συμφωνούμε με τη διαχείριση της λυματολάπσης στη ΜΟΛΑΚ, αλλά να αξιοποιηθεί κάπου” - κι έκανε λόγο για αξιοποίηση στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας.

Για την αναθεώρηση του ΓΠΣ ζήτησε “να γίνει σημειακή αναθεώρηση από τις υπηρεσίες. Υπάρχουν προβλήματα που μπορούν να λύσουν οι υπηρεσίες” και χαρακτήρισε εντελώς ψηφοθηρική την αναθεώρηση που επιχειρεί η δημοτική αρχή.

Για το δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος, παραλιακή χάραξη ή ανακατασκευή του υφιστάμενου, είπε ότι “δεν έχουμε δει τις μελέτες. Ξέρουμε την παραλιακή χάραξη, περιμένουμε να δούμε και την άλλη μελέτη. Το μείζον είναι το θέμα της ασφάλειας”.

Για τη θέση του διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών Βασίλη Τζαμουράνη, πως η μονοδρόμηση της Ναυαρίνου αποτελεί προπομπό της πεζοδρόμησης, όπως έγινε στην Αριστομένους, ανέφερε ότι “κάτι τέτοιο θα θέλαμε να το ακούσουμε και από επίσημα χείλη”.

Ο σύμβουλος Κώστας Γεωργακίλας διευκρίνισε ότι η πρόταση για την πράξη εφαρμογής σε 700 στρέμματα αφορά τις συνοικίες της πόλης.


NEWSLETTER