Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2017 10:02

Απάντηση Νίκα στην “Ε” - Επιπολαιότητα και θράσος για τους οικογενειακούς τάφους

Γράφτηκε από την
Απάντηση Νίκα στην “Ε” - Επιπολαιότητα και θράσος για τους οικογενειακούς τάφους

 

 

Από το Γραφείο Επικοινωνίας, Δημοσίων Σχέσεων και Εθιμοτυπίας του Δήμου Καλαμάτας εστάλη απάντηση του Δημάρχου Καλαμάτας σχετικά με δημοσίευμα της εφημερίδας

Για τον «ιδιοκτήτη» οικογενειακού τάφου

Κύριε Διευθυντά,

Σας στέλνω απάντηση στο δημοσίευμά σας  (Σαββατοκύριακο 21, 22/10/2017) με τίτλο «Απόπειρα δήμευσης οικογενειακών τάφων».

Η Δημοτική Αρχή κάνει εργώδη και συστηματική προσπάθεια για τη διαχείριση του Κεντρικού Κοιμητηρίου, με πληθώρα αποφάσεων και δράσεων (δενδροφύτευση, κανονισμός  λειτουργίας, υποδομές κ.λπ.) που έχουν αντικειμενικά βελτιώσει την εικόνα και την λειτουργία του.

Ως προς το μείζον κεφάλαιο «Οικογενειακοί τάφοι» σας πληροφορούμε τα εξής:

Α) Δεν υπάρχει ιδιοκτησία και ιδιοκτήτης στα οικογενειακά – ταφικά μνημεία, αλλά μόνο χρήση (ούτε φυσικά χρησικτησία).

Β) Η χρήση των χώρων περιορίζεται στους κατευθείαν ανιόντες και, εφόσον δεν υπάρχουν ο χώρος περιέρχεται στο Δήμο.

Γ) Από τους 500 περίπου οικογενειακούς τάφους έχει καταργηθεί για νόμιμους λόγους το 50% τα τελευταία – λίγα – χρόνια και θα καταργηθούν και άλλοι, στην περίπτωση που δεν προσκομισθούν αποδεικτικά στοιχεία για την χρήση του χώρου (αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου ή Δημάρχου, αποδείξεις πληρωμής, κ.λπ.).

Δ) Το «Τέλος» που έχει επιβληθεί (όπως σε κάθε μεγάλο Κοιμητήριο της χώρας) στους υπόχρεους οικογενειακών τάφων είναι ανταποδοτικό και αφορά στα λειτουργικά έξοδα του Κοιμητηρίου (καθαριότητα, ρευματοδότηση, ύδρευση, υποδομές, κ.λπ.).

Ε) Στο Δήμο Καλαμάτας λειτουργούν 40 Κοιμητήρια  και στην πόλη μας τρία. Άμεση ανάγκη δεν υπάρχει για νέο Κοιμητήριο. Αυστηρή τήρηση των νόμων και των κανονισμών απαιτείται και κυρίως ίση αντιμετώπιση όλων. 

Σ’ αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε. Δεν τα διορθώσαμε όλα. Προσπαθούμε όμως.»

Σ.Σ. Είναι ν’ απορείς με την οσμή επιπολαιότητας και το συγκεκαλυμμένο θράσος που συνυπάρχουν στην απάντηση του δημάρχου Καλαμάτας Παν. Νίκα σε διαμαρτυρία συμπολίτη για αύξηση των τελών οικογενειακών τάφων κατά 66%. Κατά την δημοσίευσή της την προσυπογράψαμε και την χαρακτηρίσαμε «απόπειρα δήμευσης με συνεχείς αυξήσεις».

Για να δώσουμε μια διέξοδο διαφυγής ας θεωρήσουμε ότι δεν είναι ο ίδιος συντάκτης (καθώς δεν φέρει την υπογραφή του) αλλά κάποιος στυγνός και άρα απάνθρωπος γραφειοκράτης.

Προφανώς ο δήμαρχος ή ο συντάκτης του κειμένου βρήκαν ευκαιρία να διαφημίσουν το έργο τους στο Κοιμητήριο. Δεν κατάλαβαν ή έτσι προσποιούνται το βαθύτερο νόημα των όσων κατήγγειλε (και προσυπογράψαμε κι εμείς) ο συνδημότης μας για το καθεστώς των οικογενειακών τάφων; Τι απαντάνε για το υπέρογκο ποσόν αύξησης; Με το 66% δεν δείχνουν πού το πάνε; Στις δύσκολες εποχές που ζούμε 150 ευρώ το χρόνο είναι λίγα κύριε δήμαρχε; Ούτε λέξη γι’ αυτά.

Υπάρχει όμως και ένα σημείο της απάντησης που συνάδει με την λογική της «δήμευσης». Οπως μας λένε «από τους 500 περίπου οικογενειακούς τάφους έχει καταργηθεί για νόμιμους λόγους το 50% τα τελευταία -λίγα- χρόνια και θα καταργηθούν και άλλοι...».

Αν αυτό δεν δείχνει την σπουδή και τον στόχο για «δήμευση» τι δείχνει;

Η απάντηση βέβαια ξεγλιστράει από το πιο σοβαρό που είναι το ανθρώπινο συναίσθημα. Αυτό ο δήμαρχος το παρακάμπτει για να περάσει την γραμμή του. Ξεχνώντας την ιερότητα της σχέσης οικογένειας και νεκρού, κάτι που οδήγησε στην απόκτηση του οικογενειακού τάφου. Η απόκτηση αυτή δεν είναι δείγμα πλούτου, αλλά αυξημένης ευαισθησίας. Ποιος όμως να καταλάβει τι σημαίνει αυτό...

Αν λοιπόν για τον δήμαρχο είναι δείγμα πλούτου τότε το θέμα γίνεται άκρως ταξικό, καθώς ο κ. Νίκας και οι συν αυτώ θα αφήσουν ελάχιστους οικογενειακούς τάφους μόνο για όσους μπορούν να πληρώνουν τα μεγάλα ποσά που έρχονται από το μέλλον στη σκέψη του κ. Νίκα.

Αλλιώς αν έχει τα... κότσια ας καταργήσει ολοσχερώς τον θεσμό του οικογενειακού τάφου, ας ξεθάψει τους «προύχοντες» και ας γράψει απ’ έξω «Λαϊκό Κοιμητήριο Καλαμάτας». Τότε ίσως αποδείξει και την σχέση του με την δημοκρατία.


NEWSLETTER