Τετάρτη, 07 Δεκεμβρίου 2011 17:49

Δήμος Οιχαλίας: Στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τα πυρηνελαιουργεία

Γράφτηκε από την

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, όπως είχε προγραμματιστεί η συνάντηση των προέδρων και μελών Τοπικών Κοινοτήτων Σκάλας, Τσουκαλαιΐκων, Μελιγαλά και Ανθούσας, με τον Δήμο Οιχαλίας. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η παρουσίαση στα τοπικά συμβούλια των στοιχείων που έχουν συλλεχθεί για τη λειτουργία των δύο πυρηνελαιουργίων, εγκατεστημένων στην ΒΙΠΕ Μελιγαλά, καθώς και η παρουσίαση της πρώτης ομάδας ενεργειών για την οριστική λύση του προβλήματος λειτουργίας των πυρηνελαιουργίων.
Οι ενέργειες που συζητήθηκαν είναι:
Η κατάθεση αίτησης προσωρινής παύσης λειτουργίας των πυρηνελαιουργίων και
Η προσφυγή των κατοίκων των τοπικών κοινοτήτων στο Συμβούλιο της Ευρώπης για την προάσπιση του δικαιώματος τους στην προστασία της υγείας τους.


Στο Συμβούλιο της Ευρώπης οι κάτοικοι των τοπικών κοινοτήτων, προσφεύγουν κατά εκπροσωπόμενου από την Αιρετή Περιφέρεια του Ελληνικού Δημοσίου καθώς και των δύο επιχειρήσεων. Η Αιρετή Περιφέρεια Πελοποννήσου, ως διάδοχη κατάσταση της Νομαρχίας Μεσσηνίας, αλλά και υπεύθυνης για την προστασία της υγείας των πολιτών από τη συστηματική ρύπανση του περιβάλλοντος, με σωρεία ενεργειών της ατομικά και συλλογικά, δεν προστάτευσε τους πολίτες των τοπικών κοινοτήτων και δεν προάσπισε τα θεμελιώδη δικαιώματα τους, όπως αυτά προσδιορίζονται στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων των Ευρωπαίων Πολιτών. Οι επιχειρήσεις ως φυσικοί υπαίτιοι της συστηματικής μόλυνσης του αερίου και υδάτινου περιβάλλοντος, καταπατούν επί σειράς ετών το δικαίωμα των πολιτών για την διαβίωση τους σε ένα καθαρό περιβάλλον.

Από το Δήμο Οιχαλίας