Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2017 17:34

Τι δεν είπαν για το Ασπρόχωμα 

Γράφτηκε από την
Τι δεν είπαν για το Ασπρόχωμα 

Κρίνω απαραίτητη μία μικρή αναφορά συμπληρωματική στα κενά που άφησαν αναφορές του κ. δημάρχου αλλά κυρίως του εκπροσώπου του Εξωραϊστικού Συλλόγου, στην προχθεσινή περιβαλλοντική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Δυτικής Παραλίας - Ασπροχώματος «Ο Ποσειδών», στον ποταμό Αρι στα Ακοβίτικα.

Κατ’ αρχάς θέλω και εγώ να επιβραβεύσω τη σκοπιμότητα τέτοιας μορφής εκδηλώσεων, όταν και εφόσον συνεισφέρουν στην περιβαλλοντική παιδεία και εστιάζουν στα προβλήματα περιβάλλοντος που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων μίας ευρύτερης περιοχής, αλλά ταυτοχρόνως συνεισφέρουν σε ένα δημιουργικό διάλογο μεταξύ των κατοίκων που άμεσα ζουν και βιώνουν τα προβλήματα της περιοχής τους με τις τοπικές αρχές. Είναι γνωστό ότι εσφαλμένες επιλογές του παρελθόντος, απόκρυψη των πραγματικών προβλημάτων και ενίοτε η ωραιοποίησή των, προκάλεσε διαιώνιση αυτών καταντώντας την περιοχή ως την πλέον επιβαρυμένη περιοχή του Δήμου Καλαμάτας.

Αρα κάθε σκεπτόμενος πολίτης θα περίμενε σε μία τέτοια εκδήλωση να υπάρχουν αναφορές:

- Για την πραγματική κατάσταση, στοιχεία λειτουργίας του βιολογικού του Δήμου Καλαμάτας που η εσφαλμένη χωροθέτηση στο παρελθόν και η κατάφωρη παραβίαση κάθε κανόνα νόμιμης περιβαλλοντικά λειτουργίας, έχει δημιουργήσει πλείστα υπαρκτά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή (μόλυνση παντού, στα υδάτινα κανάλια, στην ατμόσφαιρα, υποψίες για τα ύδατα της θάλασσας κ.λπ.).

- Για την πολεοδόμηση του οικισμού του Ασπροχώματος που ως εγκεκριμένη πολεοδομική μελέτη μετρά πλέον της δωδεκαετίας (όσα και τα χρόνια περίπου της δημοτικής αρχής). Πλέον το αδιέξοδο που έχει περιέλθει (μετά από εσφαλμένες ή ανύπαρκτες επιλογές όλα αυτά τα χρόνια) επιχειρούν άτομα ανεπαρκή επιστημονικά με μεθόδους συναλλαγής ή εξαπάτησης να επιλύσουν. Τελικό αποτέλεσμα, η μακροημέρευση του προβλήματος.

- Για την καταστροφή περιουσιών και τον κίνδυνο ανθρωπίνων ζωών από ακαθάριστα ρέματα ή τάφρους και αυθαίρετων κατασκευών εντός αυτών. Την μη αστυνόμευση ως οφείλει η δημοτική αρχή ή τον έλεγχο και την επιβολή κυρώσεων σε αυθαίρετες κατασκευές εντός αυτών. Τη μη διευθέτηση της εκβολής της τάφρου αποχέτευσης ομβρίων (χάνδακα) στον Αρι ποταμό στο τμήμα του έργου που εγκαινιάστηκε (από τα ανωτέρω λεπτομέρεια θεωρώ ότι δεν έχει παραδοθεί κατά τον νόμο).

- Για την παραλιακή χάραξη της οδού Καλαμάτας - Ριζόμυλου, που ενάντια σε κάθε επιστημονική τεκμηρίωση επικαλείται σε κάθε ευκαιρία ο κ. Νίκας. Την πολιτισμική καταστροφή που επιφυλάσσει στα πρωτοελλαδικά μέγαρα της Πρωτοελλαδικής Περιοχής II (-2600 / -2300) και στον παράπλευρο Ναό του Ποσειδώνα του 6ου αιώνα π.Χ. και την εσφαλμένη χωροθέτηση της ως άνω οδού στο σύνολο της περιοχής του Δήμου Καλαμάτας.   

- Και για πλείστα άλλα πλέον αυτών των σημαντικών προβλημάτων που έμειναν ανέγγιχτα ή η κατάσταση επιδεινώθηκε κατά τις θητείες της δημοτικής αρχής, όφειλε να απαντήσει ο δήμαρχος, αλλά ιδίως επιβάλλεται να είχαν τεθεί από εκπροσώπους φορέων και συλλόγων της περιοχής. Προφανώς ο δήμαρχος παίρνοντας αρνητικά μηνύματα για τα μεγαλόπνοα προσωπικά του σχέδια έκανε έναρξη της προεκλογικής περιόδου με αοριστίες και φαιδρότητες. Οι δε εκπρόσωποι, αν η αποχή από την εκδήλωση της κοινωνίας που θεωρητικά εκπροσωπούν δεν τους προβλημάτισε, τουλάχιστον αυτά τα απλουστευμένα που καταθέτω (σύντομα θα δοθούν εμπεριστατωμένες αναλύσεις για ένα έκαστο) ας τους προβληματίσουν, διότι ο άλλος ρόλος είναι ατυχής.

 

Παναγιώτης Αλούπης 

 

 


NEWSLETTER