Πέμπτη, 02 Νοεμβρίου 2017 10:36

Μικρά φράγματα για άρδευση σε χωριά του Δήμου Μεσσήνης (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Μικρά φράγματα για άρδευση σε χωριά του Δήμου Μεσσήνης (βίντεο)

 

Τη δημιουργία μικρών φραγμάτων - λιμνοδεξαμενών για άρδευση προωθεί ο Δήμος Μεσσήνης και περιμένει τις ανακοινώσεις για την ένταξη και χρηματοδότηση των έργων από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση.

Ικανοποιημένος από την προοπτική της χρηματοδότησης των έργων αυτών, ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης δήλωσε στην “Ε” ότι έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια και αγώνας και ανέφερε πως “ήταν προεκλογική μας δέσμευση”. Διευκρίνισε ότι “οι φάκελοι είναι στον υπουργό και έχουν ελεγχθεί. Τους έχει μελετήσει και είναι θέμα χρόνου οι ανακοινώσεις από τον υπουργό”.

Τα έργα για τα οποία αναμένονται ανακοινώσεις, σύμφωνα με το δήμαρχο είναι: 1) Λιμνοδεξαμενή στο Τρίκορφο. 2) Φράγμα στην Ελληνοεκκλησιά, χωρητικότητας 3 - 4 εκατομμυρίων κυβικών. 3) Φράγμα στην Πλατανόβρυση με μικρό φράγμα στη Μηλιωτέικη γέφυρα. Ακόμα, ο κ. Τσώνης είπε ότι έχει δώσει εντολή “στο μεγαλύτερο τεχνικό - μελετητικό γραφείο της χώρας” και μελετάει 3 νέα μικρά φράγματα: Στο ποτάμι της Καρυάς, στο Κουρτάκι. Στο νεκροταφείο της Βίγλας, κοντά στους Χράνους. Στη Νέα Κορώνη προς Αδριανή.

Επεσήμανε ότι πρόκειται για έργα με χαμηλό κόστος, μεγάλη χωρητικότητα και σωστή επιλογή των σημείων που θα γίνουν. Ενημέρωσε πως το γραφείο του κ. Σωτηρόπουλου που κάνει τις μελέτες, έχει τεράστια εμπειρία, έχει μελετήσει το φράγμα Αποσελέμη που αρδεύει τη μισή Κρήτη. “Περπατήσαμε μαζί και υποδείξαμε τα σημεία”, πληροφόρησε ο δήμαρχος και παρατήρησε πως “έχουμε κάνει τεράστιο αγώνα και θα τα καταφέρουμε”.

Ο κ. Τσώνης επέκρινε “το όψιμο ενδιαφέρον από κάποιους που τώρα είδαν ότι χρειαζόμαστε νερό για άρδευση. Και όταν τα έλεγα εγώ, χλεύαζαν και ειρωνεύονταν. Τόσα χρόνια κανείς δεν είχε αγγίξει αυτά τα σοβαρά θέματα”. Αναφερόμενος σε δηλώσεις του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Στάθη Αναστασόπουλου, αναρωτήθηκε: “Τα φράγματα που λέει ο κ. Αναστασόπουλος πού τα είδε, στον ύπνο του;”.

Κλείνοντας, ανέφερε ότι “λόγω της ενασχόλησής μου με την αγροτική παραγωγή, μπορώ να καταλάβω τη σημασία του νερού. Θα υπάρξει μεγάλη αύξηση της παραγωγής με ποιοτικά αποτελέσματα. Η άρδευση δίνει τη δυνατότητα και για μια δεύτερη καλλιέργεια, για ανάπτυξη της κτηνοτροφίας”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER