Παρασκευή, 03 Νοεμβρίου 2017 18:42

Εξοικονόμηση 3,7 εκ. ευρώ με ενεργειακή αναβάθμιση στο Δήμο Μεσσήνης (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Εξοικονόμηση 3,7 εκ. ευρώ με ενεργειακή αναβάθμιση στο Δήμο Μεσσήνης (βίντεο)

 

Μέχρι και 3,7 εκ. ευρώ μέσα στα επόμενα 12 χρόνια μπορεί να αποφέρει στο ταμείο του Δήμου Μεσσήνης η ενεργειακή αναβάθμιση και αυτοματοποίηση του ηλεκτροφωτισμού στους κοινόχρηστους χώρους του, όπως τονίστηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο ομόφωνα ενέκρινε την υποβολή πρότασης για το εν λόγω έργο στην Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ.

Ο δήμος, μέσω του συγκεκριμένου έργου ΣΔΙΤ, θα αναζητήσει υπηρεσίες για τη χρηματοδότηση της συνολικής επένδυσης στον ηλεκτροφωτισμό των κοινόχρηστων χώρων του, παράλληλα με τη συντήρηση του συστήματος για 12 χρόνια από τον ιδιώτη ανάδοχο, ο οποίος θα κληθεί να διασφαλίσει εξοικονόμηση μέχρι και 70% στις καταναλώσεις του δικτύου, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο τη δαπάνη του δήμου προς τον ΔΕΔΔΗΕ. Ο ιδιώτης θα αποπληρώνεται με ένα ποσοστό επί των χρημάτων τα οποία θα εξοικονομεί ο δήμος, καθώς λόγω της ενεργειακής αναβάθμισης θα καταβάλει σημαντικά μικρότερο τίμημα στον ΔΕΔΔΗΕ.

“Συνεπώς, το σύνολο της ευθύνης και του ρίσκου καλείται να αναλάβει ο ιδιωτικός τομέας, με τον δημόσιο να ελέγχει την ποιότητα των υπηρεσιών και να καταβάλει το τίμημα από την επίτευξη της εξοικονόμησης, μέσω σύμβασης παροχής υπηρεσιών ενεργειακής απόδοσης”, όπως σημείωσε ο Γιάννης Γιάνναρος διαχειριστής στη “Waste Water and Energy Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία”, η οποία εκπόνησε το μάστερ πλαν για λογαριασμό του Δήμου Μεσσήνης.

Ο Γ. Γιάνναρος, αφού ανέλυσε την υφιστάμενη κατάσταση, τόνισε ότι ο δήμος θα έχει σημαντικό όφελος από την αναβάθμιση και αυτοματοποίηση του ηλεκτροφωτισμού, καθώς αυτή τη στιγμή σε όλο το δίκτυο του δημοτικού φωτισμού λειτουργούν 8.326 φωτιστικά σώματα. Με βάση το έτος αναφοράς, που είναι το 2016, το συγκεκριμένο δίκτυο καταναλώνει σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, περί τις 4,5 εκατομμύρια κιλοβατώρες (kWh), ενεργειακό μέγεθος που “μεταφράζεται” σε μια δαπάνη που ξεπερνά τα 610.000 ευρώ κάθε χρόνο για τον Δήμο Μεσσήνης. Ο δήμος, συνέχισε, δεν θα δαπανήσει πόρους, αλλά θα καλύψει το σύνολο της διαδικασίας από την εξοικονόμηση που θα προκύψει. Παράλληλα θα έχει μηδενικές δαπάνες σε συντήρηση του συστήματος, δεδομένο το οποίο θα βελτιώσει τις χρηματοροές του και θα τις διοχετεύσει είτε σε μείωση τελών, είτε σε πρόσθετες επενδύσεις συναφείς με το αντικείμενο του παρόντος.

Οπως τονίστηκε, ο δήμος μπορεί να ακυρώσει την οποιαδήποτε συμβατική διαδικασία, αν κρίνει ότι αυτή δεν είναι ανταγωνιστική ή δεν είναι προς το συμφέρον του. Για την υποβοήθηση της υλοποίησης προβλέπεται ανεξάρτητος σύμβουλος, στο πλαίσιο υλοποίησης της ενεργειακής αναβάθμισης του ηλεκτροφωτισμού του δήμου για να παρακολουθεί και να πιστοποιεί με βάση τη Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ) την καλή εκτέλεσή της και να πιστοποιεί την τήρηση των επιμέρους συμβατικών υποχρεώσεων.

Β.Γ.Μ.


NEWSLETTER