Πέμπτη, 09 Νοεμβρίου 2017 18:28

Κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός του Δήμου Τριφυλίας στην Οικονομική Επιτροπή

Γράφτηκε από τον

 

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Τριφυλίας ο οικονομικός προϋπολογισμός για το 2018, ο οποίος ανέρχεται στα 20,6 εκ. ευρώ, καθώς και το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης.

Ο προϋπολογισμός είναι μειωμένος σε σχέση με το 2017 κατά 1,5 εκ. ευρώ και όπως τόνισε η αρμόδια αντιδήμαρχος Οικονομικών και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Γιάννα Κωνσταντέλου, αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στα προνοιακά επιδόματα, για τα οποία μέχρι και τη σύνταξη του προϋπολογισμού η Οικονομική Υπηρεσία δεν είχε ενημερωθεί αν θα δίνονται από τον δήμο.

Από εκεί και πέρα η κ. Κωνσταντέλου στην εισήγησή της τόνισε: «Ο προϋπολογισμός έχει διττή έννοια, από τη μία είναι ένα εργαλείο δέσμευσης των πολιτικών επιλογών της κάθε δημοτικής αρχής και από την άλλη επικυρώνει τη νομιμότητα αυτών που πρόκειται να εκτελεστούν. Ο προϋπολογισμός είναι πρόβλεψη και γι’ αυτό θα αλλάξει αρκετές φορές, ανάλογα με το τι θα μας παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια του έτους». Τόνισε ότι φέτος και για πρώτη χρονιά η γνώμη του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ επί του σχεδίου του προϋπολογισμού 2018 δεν αναφέρει καμία παρατήρηση συμμόρφωσης και θεωρεί ότι είναι ρεαλιστικός και ισοσκελισμένος.
Επισήμανε ότι το ύψος του ισοσκελισμένου φετινού προϋπολογισμού ανέρχεται σε 20.613.939,74 ευρώ  αναλύοντας τις κατηγορίες των εσόδων και εξόδων ως εξής: Εσοδα, τακτικά  6.751.683 ευρώ, έκτακτα 761.440 ευρώ, έσοδα παρελθόντων οικονομικών ετών που βεβαιώνονται για πρώτη φορά 665.000 ευρώ, εισπράξεις από δάνεια και απαιτήσεις από παρελθόντα οικονομικά έτη 3.592.325 ευρώ, εισπράξεις υπέρ του Δημοσίου και τρίτων και επιστροφές χρημάτων 2.458.565 ευρώ, χρηματικό υπόλοιπο 6.384.925 ευρώ.
Εξοδα, χρήσης 9.886.275 ευρώ, επενδύσεις  2.808.181 ευρώ, πληρωμές παρελθόντων οικονομικών ετών και αποδόσεις 7.732.135 ευρώ, αποθεματικό 187.347 ευρώ.
Υπογράμμισε ότι «το θεσμικό πλαίσιο κατάρτισης του προϋπολογισμού είναι ιδιαίτερα δεσμευτικό και δεν αφήνει περιθώρια για πειραματισμούς. Πάνω σ’ αυτά τα δεδομένα στηρίχθηκε και ο φετινός προϋπολογισμός. Η πρόβλεψη για τα ίδια έσοδα δεν είναι πλασματική, τα έσοδα δεν είναι υπερεκτιμημένα, είναι το αποτέλεσμα είσπραξης της προηγούμενης χρονιάς σε συνδυασμό με το φετινό σχεδιασμό. Προϋπολογίζουμε για έσοδα ΠΟΕ το μέγιστο, έχουμε όμως σαν στόχο τον διπλασιασμό αυτών. Εχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία για βεβαίωση παλαιών οφειλών, η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2018. Ξεκινήσαμε και προχωράει ο έλεγχος για τις διορθώσεις στα δημοτικά τέλη και το ΤΑΠ».
Οσον αφορά το τεχνικό πρόγραμμα είπε πως απαιτεί για την υλοποίησή του 2.951.668 ευρώ.
Το ύψος των χρηματοδοτούμενων έργων από τον κρατικό προϋπολογισμό για συνεχιζόμενα και νέα έργα ανέρχεται σε 2 εκ. περίπου, ενώ το ύψος των έργων που θα χρηματοδοτηθούν από ίδιους πόρους ανέρχεται σε 950.000 ευρώ περίπου. Πηγές άντλησης των οικονομικών πόρων είναι τα έσοδα από τοπικά τέλη και δικαιώματα, φόρους και εισφορές, καθώς και από έσοδα από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του δήμου.
Τέλος σημείωσε πως διατηρούν την ευαισθησία μέσω της παροχής κοινωνικών υπηρεσιών, σεβόμενοι πάντα τις ανάγκες των δημοτών και την ευρύτερη οικονομική δυσπραγία που υπάρχει. Για το λόγο αυτό αποφάσισαν ελαφρύνσεις ή και απαλλαγές από την επιβολή τελών σε πολύτεκνους, τρίτεκνους και γενικότερα σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

Την αντίρρησή του στην ψήφιση του προϋπολογισμού εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Αλέξανδρος Κουτρουμπής -ο μοναδικός παρών από τις αντιπολιτεύσεις-, ο οποίος επισήμανε ότι θα έπρεπε να υπάρχει εξισορρόπηση των δημοτικών τελών.

Κ.Μπ.