Σάββατο, 11 Νοεμβρίου 2017 09:47

Ζωντάνεψε η μελέτη της Βέργας με συντριπτική πλειοψηφία του Δ.Σ.

Γράφτηκε από τον
Ζωντάνεψε η μελέτη της Βέργας με συντριπτική πλειοψηφία του Δ.Σ.

 

Με συντριπτική πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας υιοθέτησε την εισήγηση της Πολεοδομίας και ενέκρινε την επικαιροποίηση της πολεοδομικής μελέτης της Βέργας, που καλύπτει 1.450 στρέμματα και 1.200 ιδιοκτησίες, με αποδοχή των ενστάσεων όπως εγκρίθηκαν ή απορρίφθηκαν από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας.

Θετικά ψήφισαν η πλειοψηφία, η μείζων μειοψηφία (παράταξη Μάκαρη), η “Λαϊκή Συσπείρωση” (Οικονομάκος), η “Αλλαγή” (Μπρεδήμας), η "Ελληνική Δράση" (Δημητρούλιας) και οι ανεξάρτητοι Παναγιώτης Αλούπης (ζητώντας να δικαιωθούν όλες οι ενστάσεις) και Χάρης Βγενής. Καταψήφισε ο σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας Μιχάλης Αντωνόπουλος (“Ανεξάρτητη Συμμαχία Πολιτών”), κάνοντας λόγο για μη νόμιμα αποτελέσματα με τη γεωλογική μελέτη.

Καθολική ήταν η άποψη πως η πολεοδομική μελέτη της Βέργας πρέπει να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί με την πράξη εφαρμογής, για να αναπτυχθεί όπως πρέπει η περιοχή και να σταματήσει να παραμένει εγκλωβισμένη.

Η αρμόδια αντιδήμαρχος Παναγιώτα Ντίντα ενημέρωσε για το ιστορικό και όλη την πορεία της μελέτης της Βέργας, που αφορά 1.200 ιδιοκτησίες.

Η διευθύντρια της Πολεοδομίας Παναγιώτα Κουράκλη εξέφρασε την ικανοποίησή της “που το φέραμε σε πέρας, γιατί είχε πολλές δυσκολίες”. Ανέφερε πως η μελέτη ακυρώθηκε για τυπικούς λόγους στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ενημέρωσε ότι η οριοθέτηση των ρεμάτων δεν είχε επικυρωθεί με Προεδρικό Διάταγμα, όπως έπρεπε, επειδή ήταν παραλιακός οικισμός. 

Παρατήρησε ακόμα η κ. Κουράκλη ότι “επί της μελέτης γεωλογικής καταλληλότητας ουδείς έχει δικαίωμα ένστασης, ούτε ο δήμος και ό,τι δεν υπακούει σε αυτή την καταλληλότητα, δεν είναι κατάλληλο να ενταχθεί στη μελέτη για δόμηση”. Πληροφόρησε, τέλος, πως “έχουν καθοριστεί 5 διαφορετικές ζώνες ακαταλληλότητας: Ολη η παραλιακή ζώνη -σ’ ένα μεγάλο μήκος πάει και πάνω από τον παραλιακό πεζόδρομο-,  ζώνες ρεμάτων και ακανόνιστα σχήματα, όπου δεν μπορούν να κτιστούν κτίσματα. Και πάνω από το αλσύλιο του Αλμυρού που ήταν το νταμάρι”.

 

ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΖΩΝΗ 

Η αντιδήμαρχος κ. Ντίντα εξήγησε ότι “ο προβληματισμός μας ήταν μεγάλος για την παραλιακή ζώνη. Κρατήσαμε τον παραλιακό πεζόδρομο, μετακινώντας τον στη ζώνη παραλίας. Προορίζεται να αποτελεί την απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα”. Διευκρίνισε πως “η πολεοδομική μελέτη δεν εξετάζει σε ποιον ανήκουν τα οικόπεδα. Αυτά θα εξεταστούν στην πράξη εφαρμογής”. Ανέφερε ακόμα η κ. Ντίντα πως “κάναμε ό,τι καλύτερο για να μην ανατραπεί ο χαρακτήρας της περιοχής. Η παραλιακή ζώνη είναι 10 μέτρα. Μέσα στη ζώνη αυτή έχει χωροθετηθεί ο πεζόδρομος που είναι 5 με 6 μέτρα. Η γεωλογική μελέτη δημιουργεί αναγκαστικά αποτελέσματα. Τα σπίτια στην παραλιακή ζώνη είναι απαλλοτριωθέντα. Ηταν ακατάλληλη η περιοχή του νταμαριού και βγήκε εκτός σχεδίου”.

 

ΟΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ 

Ο αναπληρωτής διευθυντής της Πολεοδομίας Κώστας Φύκιρης ενημέρωσε ότι από τις 179 ενστάσεις που έγιναν από 200 ιδιοκτησίες, οι 125 αφορούσαν θέματα ιδιοκτησίας. Από τις υπόλοιπες 55 που εξετάστηκαν αναλυτικά, δεκτές έγιναν 14, μερικώς δεκτές 4, απορρίφθηκαν 30 και άλλες 7 θα εξεταστούν στο στάδιο της πράξης εφαρμογής. Επεσήμανε ότι “κάναμε δεκτές αυτές που αφορούν ρυμοτομήσεις. Δε ρυμοτομούνται σπίτια, εκτός αυτών που ήταν στην παραλία και σε ρέματα”.

Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Βέργας Παναγιώτης Χειλάς  παρατήρησε ότι “η περιοχή έχει εγκλωβιστεί από το 1995, δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις περιουσίες μας” και σημείωσε: “Πρέπει να ολοκληρωθεί η μελέτη, γιατί θα απαξιωθεί η περιοχή. Ολοι ωφελούνται. Στην πράξη εφαρμογής να υπάρξει κατανόηση και να ελαχιστοποιηθούν οι αντιδράσεις. Να ολοκληρωθεί η μελέτη, γιατί θα καταστραφεί η περιοχή. Γνωρίζουμε ότι η πράξη εφαρμογής θα γίνει με το νόμο 4315 που λύνει τα προβλήματα. Ολες οι μελέτες έχουν εισφορά σε γη”.

Ο Γιώργος Μπρέγιαννης, πολιτικός μηχανικός και κάτοικος της Βέργας, υποστήριξε πως έχει εκπέσει το δικαίωμα ρυμοτομίας - απαλλοτρίωσης της παραλίας, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για τη μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας και ζήτησε μελέτη προστασίας των ακτών, για το πρόβλημα διάβρωσης από τη θάλασσα. 

Ο Παναγιώτης Κουρετζής, πρώην διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και κάτοικος της Βέργας, είπε ότι οι κάτοικοι είναι ανενημέρωτοι. Ζζήτησε να μάθει με ποιο νόμο θα πάει η εισφορά σε γη και εκτίμησε πως “θα επιβαρυνθούν οι πολίτες, θα χρειαστεί να πουλήσουν περιουσίες”.

Η δικηγόρος Νάνσυ Δημοπούλου, που αναφέρθηκε στο εξώδικο που κατέθεσε για λογαριασμό της κατοίκου και ιδιοκτήτριας Φ. Μούντανου, υποστήριξε πως “απαλλοτρίωση και ρυμοτομική γραμμή κακώς συμπίπτουν. Δεν είναι νόμιμη η απαλλοτρίωση και υπάρχει επιφύλαξη για το κατά πόσο ισχύει”.

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας συνεχάρη την υπηρεσία και με ικανοποίηση παρατήρησε ότι “από τις 1.200 ιδιοκτησίες να έχουμε 20 με 25 ενστάσεις, είναι κατάκτηση. Η τοπική κοινωνία συμβάλλει καθοριστικά στην προώθηση του σχεδιασμού”. Ανέφερε ότι “στο ζήτημα των απαλλοτριώσεων στη Ναυαρίνου δικαστικά δεν έχει κριθεί οτιδήποτε” - και πρόσθεσε: “Το 1961 έγιναν απαλλοτριώσεις και είναι πληρωμένες από το ελληνικό Δημόσιο. Θα κάνουμε τον κόμβο στο “Φωτεινή”. Θα αποφασίσουν τα δικαστήρια, θα είμαστε και εμείς και το Ελληνικό Δημόσιο. Με την πράξη εφαρμογής θα δικαιωθούμε”. Και δήλωσε ότι “θα πρέπει να προχωρήσουν τα έργα προστασίας από Μικρή Μαντίνεια έως Φιλοξένια”.


NEWSLETTER