Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2017 08:46

Παραμένει ο κίνδυνος για πλημμύρες σε περιοχές του Δήμου Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον

 

Παραμένουν τα προβλήματα και είναι σοβαρός οι κίνδυνος πλημμύρας σε περιοχές του Δήμου Καλαμάτας, παρά τους καθαρισμούς ρεμάτων που έχουν γίνει ή τα έργα που έχουν δρομολογηθεί.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Αυτό είναι το συμπέρασμα από τη χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (ΣΤΟ) Πολιτικής Προστασίας του δήμου, όπου πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων εξέφρασαν παράπονα και αγωνία για το ενδεχόμενο να πλημμυρίσουν τα χωριά τους τον ερχόμενο χειμώνα.

ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΔΗΜΟΥ

Ο αρμόδιος για θέματα πολιτικής προστασίας αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος ενημέρωσε για τα αντιπλημμυρικά έργα που υλοποιούνται και που έχουν δρομολογηθεί, καθώς και για τους καθαρισμούς ρεμάτων από τη ΔΕΥΑΚ και τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου. Παρατήρησε ότι στόχος της συνεδρίασης είναι ο καλύτερος συντονισμός υπηρεσιών και φορέων που εμπλέκονται στην αντιπλημμυρική προστασία.

Ο αρμόδιος για τις συντηρήσεις αντιδήμαρχος Γιάννης Αδαμόπουλος παραδέχτηκε ότι “ακούω κάθε μέρα πολλά παράπονα από συνδημότες μας” και ανέφερε πως “γίνεται μεγάλη προσπάθεια, αλλά τα χρήματα δεν επαρκούν. Καθαρίσαμε αρκετά ρέματα με ίδια μέσα. Ομως, τα ρέματα είναι πάρα πολλά και ποτέ δε θα είμαστε στο επίπεδο που επιθυμούμε”. Αναγνώρισε ότι “τα περισσότερα ρέματα δεν είναι οριοθετημένα”, ενημέρωσε πως “έχουμε μήνυση για τον Ξερίλα” και επέρριψε ευθύνες στους περίοικους που αγωνιούν και φωνάζουν ότι “όταν πάμε να καθαρίσουμε τα ρέματα, μας λένε ότι θα φέρουν τον εισαγγελέα, για να μην τους πάρουμε μισό μέτρο. Να δέχονται τα συνεργεία του δήμου, καλό πάμε να κάνουμε”.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΚ Ιπποκράτης Μπαζιωτόπουλος ενημέρωσε ότι “ολοκληρώθηκε η παρέμβαση στον Καραμπογιά και δε θα έχουμε προβλήματα”. Παρατήρησε, ωστόσο, πως “χρειάζονται συντήρηση οι χωμάτινες λεκάνες, στις αρχές των ρεμάτων, έξω από την πόλη, για να κρατάμε τα φερτά υλικά έξω από την πόλη και να μην μπαίνουν στους τσιμεντένιους αγωγούς”. Πληροφόρησε, ακόμα, ότι “δημοπρατήσαμε ένα μικρό έργο για τα όμβρια, 300.000 ευρώ, από ιδίους πόρους”.

ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

Ο πρόεδρος της Μικρομάνης Χάρης Κουτσουρόπουλος επεσήμανε πως “η περσινή καταστροφή δε μας έγινε μάθημα” και διευκρίνισε: “Δυστυχώς, ο Αρις δεν καθαρίστηκε στην περιοχή μας, παρά τις 3 εργολαβίες που έγιναν. Να βοηθήσει ο Κύριος, γιατί θα πλημμυρίσουμε και πάλι. Και στον Ξερίλα να βοηθήσει, να μην έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα. Πέρσι δεν καθαρίστηκε και έχει χωθεί. Στη Λιγδού έχει καθαριστεί μόνο ένα μικρό τμήμα. Πρέπει να καθαριστεί στο τμήμα του αεροδρομίου”.

Ο πρόεδρος της Ανθειας Δημήτρης Φλέσσας είπε ότι “το Νηπιαγωγείο πλημμυρίζει από το προαύλιο και χρειάζεται στεγανοποίηση της στέγης” και σημείωσε: “Στον εθνικό δρόμο, έξω από του Φατούρου, κινδυνεύουν και ζωές, γιατί σπίτια βρίσκονται κάτω από το ύψος του δρόμου. Αυτά τα προβλήματα ο δήμος τα γνωρίζει εδώ και 2,5 χρόνια. Ολο υποσχέσεις και δε γίνεται τίποτα. Δεν έχει επιδιορθωθεί ο κατεστραμμένος δρόμος από Ανθεια προς Αγριλο”.

Μετά την τοποθέτηση αυτή παρενέβη ο κ. Αδαμόπουλος, λέγοντας “δε θεωρώ ότι είναι έτσι τα πράγματα. Ο δήμος δεν μπορεί να λύσει τα πάντα. Με πειράζει να ακούω μηδενιστικές περιγραφές”.

Ο πρόεδρος του Αγίου Φλώρου Θεόδωρος Κουρνέτας είπε ότι “σπίτια του χωριού πλημμυρίζουν στο δρόμο” και σημείωσε: “Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στον κάμπο, δεν έχει καθαριστεί η παλιά κοίτη Παμίσου. Χρειάζεται μια συνολική μελέτη από Αγιο Φλώρο έως Μεσσήνη”. Ο πρόεδρος έθεσε και το θέμα του φράγματος του Παμίσου στον Αρι, εκφράζοντας την ανησυχία του: “Ποιος έχει την ευθύνη για το φράγμα το χειμώνα; Κανένας”.

Ο πρόεδρος της Θουρίας Κωνσταντίνος Μιχαλόπουλος παρατήρησε ότι “ο Ξερίλας χρειάζεται καθαρισμό κι εκβάθυνση” και στάθηκε στην επικινδυνότητα του ρέματος των Αγίων Θεοδώρων, τονίζοντας: “Υπήρξε καταγγελία από πολίτη και σταμάτησε το έργο. Αλλα 10 λεπτά αν έβρεχε ακόμα, την τελευταία φορά, θα έβγαινε απέξω το ρέμα. Είναι οριακά, θα πνιγούμε από το ρέμα”.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ

Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος διαβεβαίωσε ότι “η υπηρεσία είναι έτοιμη να προσφέρει αυτό που πρέπει, όταν χρειαστεί”. Και στάθηκε στα πλημμυρικά φαινόμενα που παρατηρούνται στην παλιά εθνική οδό, στο Νοσοκομείο, στου Λάμπου και στη Νέα Είσοδο.

Η προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας Τζένη Παπαδήμα ενημέρωσε για το αντιπλημμυρικό έργο στη Νέα Είσοδο, που παραμένει σε εκκρεμότητα και για την εργολαβία του αποχιονισμού.

Για τις υποχρεώσεις των υπηρεσιών τους ενημέρωσαν εκπρόσωποι της 120 ΠΕΑ, του 9ου Συντάγματος Πεζικού, του Αστυνομικού Τμήματος και του Λιμεναρχείου Καλαμάτας, ενώ την ετοιμότητά τους για να βοηθήσουν, επεσήμαναν ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Χρήστος Κεής κι εθελοντές.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ

Ο αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος ενημέρωσε και για την προετοιμασία του ΔΔήμου για την αντιμετώπιση των χιονοπτώσεων, κυρίως στα χωριά του Ταϋγέτου και στα ορεινά των Δημοτικών Ενοτήτων Αρφαρών και Θουρίας. Είπε ότι ο δήμος έχει προμηθευτεί 2,5 τόνους αλάτι και θα πάρει άλλους 8, ενώ περιμένει και δύο αλατιέρες που θα προσαρμοστούν σε αγροτικά 4Χ4 οχήματα του στόλου του, προκειμένου να κρατιούνται ανοιχτοί οι δρόμοι μεταξύ των χωριών στον Ταϋγετο και τα άλλα ορεινά. Ο εθνικός δρόμος Καλαμάτας - Σπάρτης είναι αρμοδιότητας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.