Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2017 14:37

Ο προϋπολογισμός του δήμου είναι πραγματικός

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ο προϋπολογισμός του δήμου είναι πραγματικός

Του Γιώργου Φάββα 

Δημοτικού συμβούλου Δ. Καλαμάτας

Πρώτα από όλα να ξεκαθαρίσουμε ότι προϋπολογισμός είναι μία πρόβλεψη, μία εκτίμηση που κάνει η δημοτική αρχή σε συνεργασία με τις υπηρεσίες, για το πώς θα διαθέσει τα προβλεπόμενα έσοδα κατά την επόμενη χρήση.

Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι για την κατάρτιση του προϋπολογισμού λαμβάνεται υπ’ όψιν η ΚΥΑ που εκδίδεται κάθε έτος πριν την κατάρτισή του από το υπουργείο Εσωτερικών και η γνώμη του Παρατηρητηρίου. Από αυτό προκύπτει ότι οι επιλογές της δημοτικής αρχής είναι περιορισμένες. Ετσι λοιπόν λαμβάνονται υπ’ όψιν τα ποσά των κωδικών των εσόδων και εξόδων του Α’ εξαμήνου του 2017 και του Α’ εξαμήνου του 2016. Εάν υπάρχει θετική διαφορά μεταξύ αυτών, τότε αυτή αθροίζεται στο σύνολο των πράγματι διαμορφωμένων ποσών του συνόλου του έτους 2016.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρω ότι οι αρχές που διέπουν τη σύνταξη του προϋπολογισμού του δήμου πηγάζουν από τις ίδιες αρχές που αφορούν την κατάρτιση του προϋπολογισμού του κράτους.

Από όλα αυτά καταλαβαίνει κανείς πόσο περιορισμένες είναι λοιπόν οι επιλογές της δημοτικής αρχής στη διαχείρισή του. Ομως θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι ως δημοτική αρχή αξιοποιούμε το σύνολο των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας, όπως ΕΣΠΑ, επιχορηγήσεις, προγράμματα, όπως το ΒΑΑ, μακροπρόθεσμο δανεισμό, λόγω της μεγάλης πιστοληπτικής ικανότητας που διαθέτουμε ως δήμος και φυσικά τους ιδίους πόρους.

Στον προϋπολογισμό η δημοτική αρχή δίνει έμφαση σε έργα που σχετίζονται με τον αθλητισμό, όπως η αλλαγή του πανιού της Τέντας, το γήπεδο των Σφαγείων, τα γήπεδα στα Παλιάμπελα και στη Θουρία κ.ά. Επίσης, εστιάζει σε αναπλάσεις που έχουν ανταποδοτικότητα και πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα για την πόλη και δίνουν συγκριτικό πλεονέκτημα και υπεραξία σε αυτήν. Γιατί ως δραστηριότητα ο τουρισμός βρίσκεται στο “πάνω ράφι” και η πόλη αποκομίζει σημαντικά οφέλη από αυτόν. Επίσης, εστιάζει σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, όπως αγωγοί ομβρίων, καθώς και σε επενδύσεις που σχετίζονται με τη διαχείριση των απορριμμάτων, έτσι ώστε η πόλη να παραμένει καθαρή και να προσελκύει τον επισκέπτη. Και εδώ πρέπει να επισημάνω ότι ναι μεν ο νέος δρόμος διευκολύνει να έρθει ο επισκέπτης στην Καλαμάτα, αλλά και η πόλη πρέπει να είναι ελκυστική, αλλιώς για ποιο λόγο να την επισκεφθεί και να παραμείνει σε αυτήν; Γιατί άραγε δεν επισκέπτονται την Τρίπολη ή τον Πύργο ή τη Σπάρτη για παράδειγμα;   

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πόροι από την κυβέρνηση είναι μειωμένοι κατά 70% περίπου και παρ’ όλα αυτά η δημοτική αρχή συντηρεί μία πόλη που για αυτήν δέχεται συγχαρητήρια από όλους τους επίσημους επισκέπτες της, ακόμα και από αυτούς που πρόσκεινται στην κυβέρνηση.

Ο προϋπολογισμός θα αναμορφωθεί αρκετές φορές κατά την επόμενη χρήση, γιατί δεν είναι δυνατόν να προβλέψουμε με ακρίβεια τι θα γίνει. Γιατί οι ανάγκες διαμορφώνονται σχεδόν σε καθημερινή βάση και ενδεχομένως να υπάρξουν και άλλες χρηματοδοτήσεις εκτός από τις τακτικές, αλλά και ενδεχομένως και άλλα προγράμματα προς αξιοποίηση.

Διαφωνώ με τη μειοψηφία και ιδιαίτερα με την τοποθέτηση του κ. Μάκαρη όσον αφορά την κατανομή των εσόδων του προϋπολογισμού ανά περιοχή στους κατοίκους του δήμου, γιατί τα κριτήρια κατανομής δεν είναι μόνο η διαίρεσή τους με αυτούς, αλλά θα πρέπει να λαμβάνουμε υπ’ όψιν τις ανάγκες της περιοχής κ.ά. Εμείς δεν ακολουθούμε τη μειοψηφία στο λαϊκισμό της.

Τέλος, θέλω να επισημάνω ότι ο προϋπολογισμός είναι πραγματικός, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου και τις μέχρι τώρα υπάρχουσες καταγεγραμμένες ανάγκες των συνδημοτών μας. Ρεαλιστικός, γιατί ικανοποιεί ανάγκες που έχει τη δυνατότητα και δεν τάζει η δημοτική αρχή λαγούς με πετραχήλια. Διαχειριστικά άριστος, γιατί η δημοτική αρχή φροντίζει να υπάρχει ένας ισχυρός οικονομικά δήμος, ώστε εάν χρειαστεί, να αντιμετωπίσει δύσκολες οικονομικά καταστάσεις, όπως όταν χρειάστηκε πέρυσι με τις πλημμύρες της 7ης Σεπτεμβρίου.

Και εν πάση περιπτώσει, όλοι κρινόμαστε από το λαό της Καλαμάτας σύμφωνα με τα αποτελέσματα που παράγουμε και αυτός είναι τελικά που τάσσει έκαστον εξ ημών στη θέση που του αρμόζει.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER