Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2017 08:43

Στον προλιμένα της Καλαμάτας τα κρουαζιερόπλοια μετά από εκβάθυνση του λιμανιού (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Στον προλιμένα της Καλαμάτας τα κρουαζιερόπλοια μετά από εκβάθυνση του λιμανιού (βίντεο)

 

Λιμάνι στον προλιμένα για να δένουν εκεί τα μεγάλα σκάφη και τα κρουαζιερόπλοια στοχεύει να φτιάξει η δημοτική αρχή Καλαμάτας.

Αυτό αποκάλυψε χθες σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ανδρέας Καραγιάννης, με αφορμή την προχθεσινή συνάντηση του δημάρχου με τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Ο κ. Καραγιάννης είπε ότι θα πρέπει να γίνει εκβάθυνση του χώρου του προλιμένα και την κατασκευή του λιμανιού εκεί θα την προτείνει η επικαιροποίηση του μάστερ πλαν. Το λιμάνι, όπως παρατήρησε ο ίδιος, θα φιλοξενήσει το υδατοδρόμιο, τα μεγάλα γιοτ και την υφιστάμενη μικρή εμπορική κίνηση.

Ειδικότερα, ενημέρωσε ότι για “τα υδροπλάνα τελειώνουν οι εγκρίσεις και πάμε για αδειοδότηση. Εχουν αρθεί τα προβλήματα, υπάρχει θετική γνώμη του Λιμεναρχείου”. Ξεκαθάρισε ότι το υδατοδρόμιο προβλέπεται να γίνει στην αρχή του “χιλιομέτρου” και διευκρίνισε πως “στόχος είναι να μπούμε σαν λιμάνι στο πρότζεκτ των υδατοδρομίων”.

Για την επικαιροποίηση του μάστερ πλαν ανέφερε ότι “ήταν στο 70% έτοιμο, αλλά υπήρξε σοβαρό πρόβλημα, γιατί δεν είχε γίνει προσυμβατικός έλεγχος”. Πληροφόρησε ότι ο δήμος βρίσκεται σ’ επαφή με τον υπουργό Υποδομών Χρ. Σπίρτζη και το γ.γ. Γ. Δέδε, για “να γίνει τροποποίηση στη Βουλή, να πληρωθούν οι μελετητές και να ολοκληρωθεί το μάστερ πλαν μετά τη διαβούλευση που θα γίνει”.

Για το νέο ΕΣΠΑ ενημέρωσε ότι γίνεται προσπάθεια για χρηματοδότηση 540.000 ευρώ για αναβάθμιση του ISPS (του συστήματος ασφαλείας) του λιμανιού, σύμφωνα με τους κανονισμούς κι έκανε λόγο για θερμοκάμερες και άλλα πράγματα που ζητούνται.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου πληροφόρησε ότι “ετοιμάζεται ΚΥΑ από τον υπουργό για μερική μεταστέγαση του Λιμεναρχείου στο κτήριο λιμενεργατών. Και οι λιμενεργάτες να ανέβουν στον πρώτο όροφο, 70 - 80 τ.μ.”. Επίσης, είπε ότι έχουν υποβληθεί δύο αιτήματα για το 2018, 100.000 ευρώ το καθένα: Το ένα για τη συντήρηση - επισκευή του Λιμεναρχείου και το άλλο για αναβάθμιση με φωτισμό όλων των κτηρίων του λιμανιού, Λιμενικού Ταμείου, Λιμεναρχείου και Τελωνείου. Ενημέρωσε ότι έχει δοθεί “έγκριση του σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων του λιμανιού και θα πάμε σε συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες για τα κατάλοιπα”.

ΚΥΚΛΙΚΟΣ ΚΟΜΒΟΣ ΣΤΟ “JUMBO”

Αναφέρθηκε, ακόμα, στην ενοποίηση του ποδηλατοδρόμου από τα δυτικά με αυτόν από την Αριστομένους και στη δημιουργία κυκλικού κόμβου μπροστά από το “Jumbo” και του ξενοδοχείου “Ηλέκτρα”. 

Ενημέρωσε και για το πάρκο που θα φτιαχθεί κάτω από το “Πανελλήνιο”, σε χώρο 4,5 στρ., για το οποίο συντάσσεται η μελέτη. Προβλέπεται χώρος για τον κόσμο με καθιστικό.

Ενημερώνοντας για τα έργα που έγιναν και έχουν δρομολογηθεί, ο κ. Καραγιάννης είπε για: α) Το νέο ασφαλτοτάπητα της προβλήτας Νο7, εκεί που δένουν τα κρουαζιερόπλοια, στην αρχή της Ναυαρίνου, προϋπολογισμού 123.000 ευρώ. β) Την αποκατάσταση βλαβών πρόσθετου τοίχου ανωδομής προσήνεμου μόλου, προϋπολογισμού 187.155 ευρώ, με έκπτωση 52%, για το οποίο η σύμβαση με τον ανάδοχο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και πόρους του Ταμείου. γ) Την κατασκευή υποσταθμού 20,04 KV για την τροφοδοσία σκαφών, προϋπολογισμού 186.299,29 ευρώ, με έκπτωση 50% και για το οποίο θα υπογραφεί η σύμβαση την άλλη εβδομάδα. Χρηματοδοτείται από πόρους του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.

Γ.Σ.


NEWSLETTER