Σάββατο, 25 Νοεμβρίου 2017 16:57

Καλαμάτα: “Βελτιώνω την καθημερινότητα στην πόλη μου: κινούμαι με ασφάλεια, προσέχω το περιβάλλον”

Γράφτηκε από την

Διήμερες εκδηλώσεις με θέμα “Βελτιώνω την καθημερινότητα στην πόλη μου: κινούμαι με ασφάλεια, προσέχω το περιβάλλον” οργανώνει το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης της Παραβατικότητας του Δήμου Καλαμάτας, αύριο Κυριακή και μεθαύριο Δευτέρα, στο Πνευματικό Κέντρο.

Την Κυριακή η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα και, πέρα από τους χαιρετισμούς, περιλαμβάνει τις ακόλουθες εισηγήσεις: 1) “Αγαπώ την πόλη μου και νοιάζομαι γι’ αυτήν”, από το Σταύρο Κονιδιτσιώτη, δημοτικό αστυνομικό. 2) “Υλική σχολική βία: Προσπαθώντας να κατανοήσουμε τα παιδιά μας”, από το Δημήτρη Σαρρή, υπεύθυνο σχολικών δραστηριοτήτων – υπεύθυνου Εργαστηρίου Βιωματικής Εκπαίδευσης Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας. 3) “Τροχαίο ατύχημα - οδική ασφάλεια”, από τον Κωνσταντίνο Νικολετζέα, υποδιοικητή Τροχαίας Καλαμάτας, Αστυνόμο Α’. 4) “Η οδική ασφάλεια δείκτης μιας βιώσιμης πόλης”, από τον Παναγιώτη Παπαντωνίου, διδάκτορα, πολιτικό μηχανικό - συγκοινωνιολόγο.

Τη Δευτέρα από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, το πρόγραμμα περιλαμβάνει προγραμματισμένες διαδοχικές επισκέψεις για τη συμμετοχή 490 μαθητών της Ε’ και της Στ’ Δημοτικού, σχολείων της Καλαμάτας σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα τριών ενοτήτων: α) Παρουσίαση με θέμα την κυκλοφοριακή αγωγή. β) Παρουσίαση των αποτελεσμάτων του κοινωνικού πειράματος   με θέμα “Αλλαξέ με”. γ) Εκπαιδευτικά παιχνίδια στο “Λούνα παρκ ανακύκλωσης” από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης.

Στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου θα λειτουργεί σχετική έκθεση φωτογραφίας, που επιμελήθηκε ο δημοτικός αστυνομικός Στ. Κονιδιτσιώτης.

Χθες σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης της Παραβατικότητας - αντιδήμαρχος Θανάσης Ηλιόπουλος παρατήρησε ότι η βελτίωση της καθημερινότητας στην πόλη έχει συχνά να κάνει με το να μην πετάξουμε κάτω ένα τσιγάρο ή να μην καταλάβουμε μια θέση στάθμευσης ΑμεΑ. 

Η κοινωνική λειτουργός Αγγελική Μαλαπέτσα επεσήμανε ότι στόχος της ενημέρωσης των παιδιών είναι να συνειδητοποιήσουν πως “έχουν τη δύναμη να αλλάξουν την καθημερινότητα, στην οδική ασφάλεια και στην προστασία του περιβάλλοντος”. 

Ο διευθυντής της Δημοτικής Αστυνομίας Γιώργος Πετρόπουλος έκανε λόγο για κακές καθημερινές συμπεριφορές και κακές συνήθειες, όπως είναι η άναρχη και παράνομη στάθμευση ή η παρεμπόδιση της στάθμευσης από επαγγελματίες που βάζουν διάφορα αντικείμενα - ενώ μίλησε επίσης για τη χρήση του αυτοκινήτου για πολύ μικρές αποστάσεις, αλλά και για ελλείψεις σε υποδομές.