Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2017 20:46

Κατά πλειοψηφία τα έργα του Δήμου Καλαμάτας με το υπόλοιπο του δανείου 

Γράφτηκε από την

Τρία γήπεδα ποδοσφαίρου και φωτισμό σε ακόμα ένα, το δημοτικό κατάστημα Ασπροχώματος και η μεταστέγαση της Σχολής Χορού στο Μέγαρο, είναι τα έργα του Δήμου Καλαμάτας που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από τη γ’ φάση του δανείου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Τα έργα αυτά, συνολικού προϋπολογισμού 1.599.802 ευρώ (ενδεικτικού τα περισσότερα), εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία προχθές το βράδυ από το Δημοτικό Συμβούλιο. Το διαθέσιμο ποσό προκύπτει από τις εκπτώσεις των έργων της β’ φάσης του δανείου.

Τα έργα υπερψήφισαν η πλειοψηφία και η “Αλλαγή”, λευκό ψήφισαν η μείζων μειοψηφία και ο ανεξάρτητος σύμβουλος Π. Αλούπης και καταψήφισαν η “Λαϊκή Συσπείρωση” και ο Μιχ. Αντωνόπουλος.

Υπεραμυνόμενος του δανείου που πήρε ο δήμος, ο δήμαρχος Π. Νίκας παρατήρησε ότι “ευτυχώς που ελήφθη το δάνειο και με τέτοιο επιτόκιο στην αρχή της θητείας μας, τώρα τρέχουν να πάρουν Μεσσήνη και Πύλος”. Εξήγησε ότι το ποσό που αναγράφεται είναι ο προϋπολογισμός και ανέφερε πως το κάθε έργο θα γίνει με τα μισά χρήματα. Εκτίμησε ότι θα υπάρξει και άλλη φάση του δανείου, η δ’.

Για το δημοτικό κατάστημα Ασπροχώματος ενημέρωσε ότι θα στεγαστούν το Τοπικό Συμβούλιο, ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος του χωριού, ενώ για τη μεταστέγαση της Σχολή Χορού παρατήρησε πως δεν μπορεί να λειτουργεί στο Ζουμπούλειο και τάχθηκε υπέρ της λειτουργίας της στο Μέγαρο Χορού. Για το γήπεδο Θουρίας, είπε ότι “αν δεν το είχε προχωρήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή, δε θα το κάναμε. Εχουμε υποσχέσεις και υπεύθυνες δηλώσεις για το δρόμο πρόσβασης”.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μαν. Μάκαρης δήλωσε ότι ψηφίζει λευκό, διαφωνώντας με το δάνειο.

Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Δ. Οικονομάκος ανέφερε ότι “δε διαφωνούμε με τα έργα”, αλλά ζήτησε προτεραιότητα σε αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά.

Ο επικεφαλής της “Αλλαγής” Θ. Μπρεδήμας δήλωσε ότι θα ψηφίσει θετικά και ζήτησε δέσμευση από το δήμαρχο για την οικία Παπαφλέσσα στην Πολιανή. Ο δήμαρχος δεσμεύτηκε για οικίες Νικηταρά στη Νέδουσα και Παπαφλέσσα (την Πολιανή), υπό την προϋπόθεση (για τη δεύτερη) ότι η οικογένεια θα τη δώσει στο δήμο.

Για να δείξει ότι το δάνειο ήταν χρήσιμο για το δήμο, ο κ. Νίκας ανέφερε πως “το ελληνικό Δημόσιο θα αποπληρώσει το δάνειο, αν δεν μπορεί ο δήμος. Είναι μέρος του συνολικού δανεισμού της χώρας”. Αλλά ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο δε θα γίνει.

Αναλυτικά, τα έργα που εγκρίθηκαν, είναι: 

1) Κατασκευή δημοτικού καταστήματος στο Ασπρόχωμα, ενδεικτικού προϋπολογισμού 300.000 ευρώ. 

2) Μεταστέγαση Σχολής Χορού στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, προϋπολογισμού 499.802 ευρώ. 

3) Ολοκλήρωση του γηπέδου Θουρίας και βελτίωση του δρόμου πρόσβασης προς το γήπεδο, ενδεικτικού προϋπολογισμού 300.000 ευρώ. 

4) Κατασκευή αποδυτηρίων και διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου του γηπέδου στα Παλιάμπελα, ενδεικτικού προϋπολογισμού 200.000 ευρώ. 

5) Ολοκλήρωση γηπέδου Απόλλωνα στο Ασπρόχωμα και φωτισμός γηπέδου Ασπροχώματος, ενδεικτικού προϋπολογισμού 300.000 ευρώ.

• Χθες σε δηλώσεις του ο δήμαρχος είπε ότι από τη γ’ φάση θα περισσέψουν 700.000 - 800.000 ευρώ, και πως αυτά τα χρήματα στη δ’ φάση θα πάνε για αθλητικές υποδομές, με προτεραιότητα στα γήπεδα στο Πλατύ και στο Γαρδίκι. Ενημέρωσε, ακόμα, ότι επανεκκίνησαν οι εργασίες στο γήπεδο των Σφαγείων και πως στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 7 Δεκεμβρίου θα εγκριθεί η παραχώρηση του γηπέδου αυτού στην ομάδα της Αναγέννησης Παραλίας.

 

Γ.Σ.