Σάββατο, 09 Δεκεμβρίου 2017 13:21

Κυκλικός κόμβος στην οδό Πλαστήρα στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον

Κυκλικό κόμβο στην αρχή της, μεγάλο νότιο πεζοδρόμιο και ποδηλατόδρομο προβλέπουν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό Πλαστήρα, από την Αρτέμιδος έως τον Κορδία.

Τις  εγκρίσεις αυτές ενέκρινε προχθές το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας.

Στη συζήτηση επισημάνθηκε η προοπτική ανάπτυξης της Δυτικής Παραλίας τα επόμενα χρόνια και η λειτουργία του πρώτου ξενοδοχείου στην περιοχή από το καλοκαίρι του 2018.

Η έγκριση ήταν αναγκαία, καθώς το έργο ανάπλασης της οδού Πλαστήρα, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, αναμένεται να υλοποιηθεί από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

Ειδικότερα, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προβλέπουν: α) Την κατασκευή κυκλικού κόμβου στη συμβολή των οδών Αρτέμιδος, Ευαγγελιστρίας και Πλαστήρα. β) Την εφαρμογή τυπικής διατομής κύριας συλλεκτήριας οδού με πλάτος κυκλοφορούμενου οδοστρώματος 7 μέτρα, πλάτος χώρου στάθμευσης στη βόρεια πλευρά 2 μέτρα, πλάτος βόρειου πεζοδρομίου 1,5 μέτρο, πλάτος νότιου πεζοδρομίου 4,50 μέτρα και ποδηλατόδρομο στη νότια πλευρά πλάτους 2,50 μέτρων. γ) Σήμανση οριζόντια και κάθετη με επιτρεπόμενη ταχύτητα 50 χιλιόμετρα. δ) Διαβάσεις πεζών στον κυκλικό κόμβο και στις νησίδες και στα πεζοδρόμια που καταλήγουν οι διαβάσεις ράμπες ΑμεΑ.

Ο δήμαρχος Π. Νίκας είπε ότι ο σχεδιασμός είναι να μην είναι η Πλαστήρα ο μοναδικός δρόμος προς και από τη Δυτική Παραλία και αναφέρθηκε στον παραθαλάσσιο δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος. Για τα αντιπλημμυρικά ζητήματα του δρόμου και της περιοχής ενημέρωσε ότι η διευθέτηση είναι για μεσαία ζητήματα μόνο, καθώς είναι καταπατημένοι οι αποδέκτες στη Δυτική Παραλία.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μαν. Μάκαρης παρατήρησε ότι είναι σε θετική κατεύθυνση οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Είπε ότι η Πλαστήρα σήμερα είναι απαράδεκτη κι εκτίμησε πως με τον κυκλικό κόμβο θα αποφευχθούν ατυχήματα.

Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Δ. Οικονομάκος χαρακτήρισε κρίσιμο ζήτημα τα αντιπλημμυρικά και ζήτησε ο ποδηλατόδρομος να συνδεθεί με το Πάρκο ΟΣΕ.

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Π. Αλούπης εξέφρασε τη διαφωνία του, αναφέροντας ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός κι εκτίμησε πως η Πλαστήρα θα αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια και θα μεταφέρει όλη την κίνηση της Δυτικής Παραλίας.

Γ.Σ.