Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2017 09:39

Αλλάζουν τα φώτα στην Καλαμάτα! 

Γράφτηκε από τον
Αλλάζουν τα φώτα στην Καλαμάτα! 

 

Το σύνολο του δημοτικού φωτισμού σε όλη την επικράτεια του Δήμου Καλαμάτας -περί τα 15.000 φωτιστικά σώματα- θα αντικατασταθούν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, συμβάλλοντας έτσι στην κατά 80% εξοικονόμηση της δαπάνης που σήμερα απαιτείται για τη λειτουργία του.

Το έργο, συνολικής δαπάνης 5.798.710 ευρώ με τον ΦΠΑ, θα αναλάβει η εταιρεία “Πρωτεύς” ΑΤΕΕ, η οποία θα έχει την ευθύνη και για τη συντήρηση του δικτύου του δημοτικού φωτισμού για την επόμενη δεκαετία, με δυνατότητα του δήμου -εφόσον είναι ικανοποιημένος από τη διαχείριση του ιδιώτη- να παρατείνει μονομερώς τη σύμβαση για ακόμα πέντε χρόνια.

Η σχετική σύμβαση υπογράφηκε χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο, μεταξύ του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα και του Γιώργου Σωτηρόπουλου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της αναδόχου εταιρείας.

Για πανελλαδική πρωτοπορία της Καλαμάτας έκανε λόγο, μετά την υπογραφή του συμφωνητικού ο Π. Νίκας επισημαίνοντας ότι ο δήμος της μεσσηνιακής πρωτεύουσας είναι ο πρώτος σε πανελλαδική κλίμακα που εισάγει καθολικά τη συγκεκριμένη τεχνολογία στον δημοτικό φωτισμό “με ό,τι αυτό συνεπάγεται οικονομικά και περιβαλλοντικά”.

Ο δήμαρχος εξέφρασε ευχαριστίες προς τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, τον διευθυντή της Βασίλη Τζαμουράνη και τους ηλεκτρολόγους μηχανικούς Θεοφύλακτο Κουφοσωτήρη και Γιώργο Ξηρογιάννη, “για την προσπάθεια που κατέβαλαν, γιατί δεν είναι καθόλου λίγο η πόλη να πρωτοπορήσει σε αυτόν τον τομέα”. Ανάλογα εκφράστηκε και ο Β. Τζαμουράνης στη συνέχεια για τους δύο μηχανικούς, επισημαίνοντας ότι η υπηρεσία του “ανέλαβε την ευθύνη, πριν δυόμισι περίπου χρόνια, να οργανώσει, να διακηρύξει και να φέρει εις πέρας έναν διαγωνισμό πρωτόγνωρο και πρωτοπόρο ακόμα και σε πανελλήνιο επίπεδο”, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι “εγκρίθηκε η σύμβαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο χωρίς καμία παρατήρηση”.

Από την πλευρά του, ο Γ. Σωτηρόπουλος επισήμανε ότι “ο δήμος πληρώνει το μισό από όσο εξοικονομεί, κάνοντας συγχρόνως το έργο”, ενώ ο συνεργάτης του Θωμάς Ρίζος γνωστοποίησε ότι “στο πλαίσιο του έργου θα εγκατασταθούν και δύο συστήματα πληροφορικής, τα οποία θα δημιουργήσουν μία πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα ελέγχεται εξ αποστάσεως εάν έχει καεί μία λάμπα σε κάποιο σημείο”. Αυτή η πλατφόρμα, κατέληξε, “θα μπορεί στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί για τηλεδιοίκηση και τηλεπαρακολούθηση πολλών σημείων δημοτικού ενδιαφέροντος, όπως πάρκινγκ, διαχείριση απορριμμάτων, πληροφοριακές πινακίδες σε όλη την πόλη”.

Β.Γ.Μ.


NEWSLETTER