Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου 2017 09:01

Δεν μειώνονται τα τιμολόγια της ΔΕΥΑΚ

Γράφτηκε από τον
Δεν μειώνονται τα τιμολόγια της ΔΕΥΑΚ

Δεν φαίνεται να προκύπτουν μειώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΚ το 2018, παρά τον πλεονασματικό προϋπολογισμό για το έτος αυτό, τον οποίον πρόσφατα ενέκρινε κατά πλειοψηφία το διοικητικό της συμβούλιο.

Αυτό τουλάχιστον συνάγεται από την απάντηση που απέφυγε, επί της ουσίας, να δώσει ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης Δημήτρης Βεργόπουλος, στο σχετικό ερώτημα της “Ε”, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες Παρασκευή με αφορμή τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα της ΔΕΥΑΚ για τον επόμενο χρόνο.

“Ηδη η ΔΕΥΑΚ εφαρμόζει μειώσεις στα τιμολόγια νερού, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις οφειλές καταναλωτών προς την επιχείρηση, ορισμένες από τις οποίες αφορούν λογαριασμούς απλήρωτους ακόμα και για δέκα χρόνια, με συνέπεια να προκύπτει έλλειμμα όσον αφορά τις εισπράξεις” δήλωσε ο Δ. Βεργόπουλος.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης πρόσθεσε ότι μέσα στο 2018 η ΔΕΥΑΚ υποχρεώνεται από τον νόμο να καταθέσει μελέτη κόστους – οφέλους για να “εξορθολογίσει την τιμολόγηση του νερού” ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες περιοχές όπου το κόστος μεταφοράς του είναι αυξημένο.

 

ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ

Ο ίδιος, νωρίτερα, αναφερόμενος στο ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ τεχνικό πρόγραμμα εστίασε ιδιαίτερα στα αντιπλημμυρικά έργα με τον γενικό τίτλο “Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ομβρίων οδού Αθηνών – Νέας Εισόδου, στο τμήμα από Θουρία έως Νέδοντα”, που είτε ήδη κατασκευάζονται, είτε πρόκειται να δημοπρατηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, επισημαίνοντας ότι δεν περιλαμβάνεται σε αυτό η συνολική χρηματοδότησή τους - περί τα 8 εκατομμύρια ευρώ, από εθνικούς πόρους. Δεν περιλαμβάνονται, επίσης, περί τα 2.000.000 ευρώ που θα χρηματοδοτήσουν το έργο τηλεδιαχείρισης και τηλεπισκόπησης των δικτύων της ΔΕΥΑΚ.

Παράλληλα, επισήμανε ότι υπάρχει διαρκής επιτήρηση και συντήρηση των περίπου 8.000 φρεατίων στο δίκτυο ομβρίων, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι ολοκληρώνεται σύντομα η μελέτη για τον παράλληλο με την οδό Ναυαρίνου αγωγό στην οδό Κρήτης, ο οποίος θα συλλέγει τα νερά από τη Φαρών. Πρόσθεσε ακόμα ότι προχωρούν και οι μελέτες για την επέκταση του δικτύου ομβρίων.

 

ΝΕΑ ΔΕΞΑΜΕΝΗ

Ο Δημ. Βεργόπουλος, όσον αφορά τα προγραμματιζόμενα έργα, επικεντρώθηκε, μεταξύ άλλων, στη νέα υδατοδεξαμενή των 6.000 κυβικών μέτρων που θα κατασκευαστεί στο Αϊ-Γιάννη Καρβούνη, για τις ανάγκες υδροδότησης της Καλαμάτας, αλλά και στην τοποθέτηση υδρομέτρων στα χωριά της περιοχής της Αλαγονίας - με στόχο τον έλεγχο της κατανάλωσης, αφού, όπως εξήγησε, λόγω των υψομετρικών διαφορών οι χαμηλές περιοχές φαίνεται ότι απολαμβάνουν πληθώρα νερού, ενώ οι ψηλότερες αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Επιπλέον, επισήμανε το έργο εξοικονόμησης ενέργειας με την προμήθεια και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε όλα τα αντλιοστάσια, αλλά και την έναρξη -μέσα στο επόμενο τετράμηνο, όπως εκτίμησε- της επεξεργασίας της λυματολάσπης στις εγκαταστάσεις της ΜΟΛΑΚ.

Β.Γ.Μ.


NEWSLETTER