Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2011 14:34

Ο Δήμος Ευρώτα για τη μεταφορά μαθητών

Γράφτηκε από την



Πραγματοποιήθηκε χθες, 21 Δεκεμβρίου, η προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ της Δημοτικής Αρχής, των Δ/ντών Α/Βάθμιας και Β/Βάθμιας Εκπαίδευσης και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Ευρώτα.
Το θέμα της συζήτησης ήταν η μεταφορά των μαθητών από και προς τις Σχολικές Μονάδες, μετά τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την 1η Ιανουαρίου 2012.
Συγκεκριμένα, την ευθύνη μεταφοράς των μαθητών αναλαμβάνουν οι δήμοι, με δέσμευση του Υπουργείου Εσωτερικών, ότι θα καλύψει την ανάλογη πίστωση.
Ο αντιδήμαρχος κος Ηλίας Παναγιωτακάκος, κατά την εκτενή ενημέρωσή του, περιέγραψε τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν μέχρι σήμερα.
- Ειδικότερα, πρώτος ο Δήμος Ευρώτα, όπως αναγνώρισε το Υπουργείο Εσωτερικών, έθεσε στον Υπουργό τα προβλήματα που θα προέκυπταν από την άμεση εφαρμογή της εν λόγω Κ.Υ.Α. και γι΄αυτό μετέθεσε την ημερομηνία εφαρμογής της από τις 13-09-2011 την 01- 01-2012.
- Ο Δήμος Ευρώτα, με συνεχείς παρεμβάσεις του προς το Υπουργείο Εσωτερικών, εμμένει στις θέσεις του, υποστηρίζοντας ότι, οι Δήμοι δε διαθέτουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία, ώστε να επωμισθούν την εν λόγω ευθύνη άμεσα.
- Ο Δήμος Ευρώτα έθεσε το συγκεκριμένο αίτημα για εφαρμογή της Κ.Υ.Α. τη νέα σχολική χρονιά (2012-2013), ώστε να δοθεί η δυνατότητα κατάλληλης προετοιμασίας (εκ μέρους του δήμου).
- Ο Δήμος Ευρώτα, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Πελοποννήσου, συνεχίζει τις ενέργειες για την εξεύρεση αναδόχου που θα αναλάβει τη μεταφορά των μαθητών.
- Το ΚΤΕΛ, ως βασικός ανάδοχος σε όλη την Πελοπόννησο δεν έχει προσέλθει στους Διαγωνισμούς που έχουν προκηρυχθεί από τους δήμους.
Συνεπεία των ανωτέρω, το μείζον θέμα μεταφοράς των μαθητών οδηγείται αναπόφευκτα σε αδιέξοδο, προσδίδοντας τραγικότητα σε μια ήδη υφιστάμενη κατάσταση, η οποία δεν επιτρέπει περαιτέρω χρονική επιμήκυνση, αφού το διάστημα που απομένει έως την 8η Ιανουάριου είναι ελάχιστο.
Στη συνάντηση παρέστησαν, επίσης, εκπαιδευτικοί και γονείς, οι οποίοι έθεσαν ζητήματα, όπως:

Την αναλγησία της Κυβέρνησης, τόσο στα γενικότερα ζητήματα της Εκπαίδευσης  όσο και ειδικότερα στο θέμα των συγχωνεύσεων των σχολικών μονάδων.
Το γεγονός, ότι ο Δήμος πρέπει να μην υποκύπτει στους εκβιασμούς, τύπου ΚΤΕΛ και να δημιουργήσει Δημοτική Συγκοινωνία.
Το ότι θα πρέπει να δοθεί άμεσα λύση, ώστε οι μαθητές να μη γίνονται όμηροι τέτοιων αδιέξοδων καταστάσεων.

Τέλος, στη συζήτηση συμμετείχαν: ο αντιδήμαρχος Ευρώτα κος Π. Παυλάκης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κκ. Γ. Τσιμπίδης, Β. Μπαλαμπάνος, Στ. Σταματάκου, Μ. Μυλωνάκου, Γ. Σούμπασης και οι πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών κκ. Μ. Κορμπάκη και Δ. Μαχαίρας.




Από το Γραφείο Τύπου Δήμου Ευρώτα