Σάββατο, 23 Δεκεμβρίου 2017 08:58

Πολεμικό κλίμα στη συζήτηση για τη στέγαση του Κοινωνικού Ιατρείου Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Πολεμικό κλίμα στη συζήτηση για τη στέγαση του Κοινωνικού Ιατρείου Καλαμάτας

Σε πολεμικό κλίμα, με υβριστικούς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και με αποδοκιμασίες, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης, στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας η συζήτηση για τη στέγαση του Κοινωνικού Ιατρείου της πόλης.

Η πλειοψηφία, με ξεκάθαρη τοποθέτηση του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα, απέρριψε το αίτημα του Κοινωνικού Ιατρείου να στεγαστεί στο χώρο της πρώην Καρδιολογικής, στο κτήριο Β του νέου Δημαρχείου. Και επέμεινε στην πρόταση για παραχώρηση στο Ιατρείο του χώρου στην Ανατολική Παραλία, όπου στεγάζονταν το Δημοτικό Ιατρείο και το Δημοτικό Φαρμακείο.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση της εκπροσώπου του Ιατρείου Φεβρωνίας Εξακουστίδου, που έκανε λόγο για εμπαιγμό από τη δημοτική αρχή και ακούστηκε να λέει “άει στο διάβολο”, ενώ έκανε χειρονομία στους συμβούλους της πλειοψηφίας πως γλείφουν. Κάποιοι απ’ αυτούς αντέδρασαν, την αποδοκίμασαν, ακούστηκε “ουστ έξω από δω” και ο αντιδήμαρχος Παύλος Μπουζιάνης της είπε ότι “άξιοι γιατροί εργάζονται  στο Κοινωνικό Ιατρείο κι εσείς δεν το αξίζετε”. Η κ. Εξακουστίδου απάντησε υβριστικά, σύμβουλοι ανταπάντησαν στο ίδιο ύφος και η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε σε πολεμικό κλίμα, που δεν τιμάει κανέναν.

Στη συζήτηση που έγινε, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης που ήταν τελικά ο εισηγητής του θέματος, παρατήρησε πως το Κοινωνικό Ιατρείο προσέφερε μεγάλες υπηρεσίες σε ανασφάλιστους συμπολίτες μας σε μια πολύ δύσκολη περίοδο και πρότεινε τη συνέχιση της παρουσίας και λειτουργίας του στην πρώην Καρδιολογική.

Εκ μέρους του Κοινωνικού Ιατρείου ο γιατρός Τάσος Πουλόπουλος ζήτησε να παραχωρηθεί χώρος στην πρώην Καρδιολογική για τη συνέχιση της λειτουργίας του Ιατρείου. Υπενθύμισε τη δέσμευση του δημάρχου πως θα τους δοθεί χώρος και στάθηκε στην ανεξάρτητη - αδέσμευτη λειτουργία του Ιατρείου, επισημαίνοντας πως χρηματοδοτήθηκε μόνο από πολίτες, εθελοντές από όλους τους χώρους. Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι υπάρχουν ακόμα άτομα που προσέρχονται, ανέφερε πως υπάρχει οργανωμένη εμπειρία και παραδέχθηκε ότι είναι 70% κάτω η προσέλευση απ’ όταν οι ανασφάλιστοι εξυπηρετούνται από το δημόσιο σύστημα υγείας. Δεν δέχθηκε το χώρο στην Ανατολική Παραλία που πρότεινε ο δήμαρχος, γιατί όπως είπε οι ανασφάλιστοι δεν έχουν χρήματα για το αστικό λεωφορείο.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Μιχάλης Μιχαήλ σημείωσε πως το Κοινωνικό Ιατρείο προσέφερε πολύ μεγάλο κοινωνικό έργο και παρατήρησε ότι ως επιβράβευση της προσφοράς του πρέπει να του δοθεί χώρος.

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας εξήγησε ότι “δεν αντιταχθήκαμε στη λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου και ούτε είπαμε να αναστείλει τη λειτουργία του”. Ενημέρωσε ότι ο χώρος που στεγάζεται σήμερα (παλιά Νοσηλευτική Σχολή) θα ανακατασκευαστεί, για να στεγάσει τη ΔΕΥΑΚ και το Σύνδεσμο Υδρευσης, για τα οποία πληρώνονται ενοίκια 35.000 ευρώ το χρόνο. Ανέφερε ότι το κτήριο Β (πρώην Καρδιολογική) είναι πλήρες 100% και παρατήρησε πως “άλλαξαν οι σχεδιασμοί, γιατί έγινε το Κέντρο Κοινότητας. Δεν υπάρχει ούτε ένα γραφείο κενό και δεν μπορεί να στεγαστεί κανένας κοινωνικός φορέας”.

 

ΤΕΣΣΕΡΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ 

Ακόμα, ενημέρωσε ότι πρόκειται να γίνουν και οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), για τις οποίες οι υπεύθυνοι της Υγειονομικής Περιφέρειας χρειάζονται 4 χώρους για κρατικά ιατρεία, διευκρινίζοντας πως “έχουν απόλυτη προτεραιότητα τα κρατικά ιατρεία”.

Τελικά σε ψηφοφορία τέθηκαν δύο προτάσεις: Αυτή του Κοινωνικού Ιατρείου που υποστήριξε η μείζων μειοψηφία (παράταξη Μάκαρη) και εκείνη του δημάρχου, η οποία και πέρασε. Σύμφωνα με αυτή προτείνεται να παραχωρηθεί στο Κοινωνικό Ιατρείο ο χώρος στην Ανατολική Παραλία, όπου στεγάζονταν το Δημοτικό Ιατρείο και το Δημοτικό Φαρμακείο και αν δε τον θέλουν και νοικιάσουν χώρο, ο δήμος θα τους συνδράμει οικονομικά, θα δίνει ένα μέρος του ενοικίου.

Την πρόταση Κοινωνικού Ιατρείου - Μάκαρη στήριξαν και οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι Παναγιώτης Αλούπης και Χάρης Βγενής.

Λευκό ψήφισαν η “Λαϊκή Συσπείρωση” και η “Αλλαγή”. Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Δημήτρης Οικονομάκος τάχθηκε υπέρ κοινής λύσης για αξιοπρεπή χώρο, στον οποίο να συμφωνεί και το Κοινωνικό Ιατρείο και παρατήρησε πως “περισσεύει ο λαϊκισμός και το φαίνεσθαι και από τις δύο πλευρές”.

Ο επικεφαλής της “Αλλαγής” Θεόδωρος Μπρεδήμας πρότεινε τη σύσταση επιτροπής με εκπροσώπους του δήμου, του Κοινωνικού Ιατρείου και τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, ώστε να βρεθεί χώρος στο κέντρο της πόλης.

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ 

Απαντώντας χθες σε ερώτηση, ο δήμαρχος Π. Νίκας έκανε λόγο για όξυνση που υπήρξε χωρίς λόγο και δήλωσε πως είναι με τη θέση του Ιατρικού Συλλόγου (αποδέχεται το χώρο στην Ανατολική Παραλία). Μίλησε για όξυνση αναντίστοιχη με την απόφαση, εκτίμησε πως υπεισέρχονται και πολιτικο - κομματικά ζητήματα και δήλωσε ότι “μπορούμε να βοηθήσουμε και δε χρειάζεται καμία ένταση, όξυνση”.


NEWSLETTER