Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2011 15:42

Πρωτοβουλία Δικτύου Δήμων για μηδενικά απόβλητα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Γράφτηκε από την

Την πρωτοβουλία σύστασης Δικτύου Δήμων που θα στοχεύει σε μηδενικά απόβλητα στην Πελοπόννησο, πρόκειται να αναλάβει ο Δήμαρχος Ευρώτα κος Ιωάννης Γρυπιώτης,  ο οποίος έχει μιλήσει, ήδη,  με συναδέλφους του Δημάρχους, για το εγχείρημα αυτό.
Σκοπός της ανωτέρω πρωτοβουλίας, είναι η προώθηση λύσεων για μηδενικά απόβλητα στον τομέα Διαχείρισης των απορριμμάτων, σε επίπεδο Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Διαλογή στην Πηγή – Ανακύκλωση – Κομποστοποίηση - Τελική Διαχείριση και Αξιοποίηση Υπολείμματος, είναι ο Οδικός Χάρτης της πρωτοβουλίας.
Η διαχείριση των στερεών αποβλήτων αποτελεί περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό ζήτημα, ενώ οι διαθέσιμοι πόροι και το χρονοδιάγραμμα, είναι πλέον απόλυτα συγκεκριμένα. Το πρόβλημα που δεν αντιμετωπίσαμε για 30 χρόνια, πρέπει να το αντιμετωπίσουμε οριστικά σε 6 μήνες.
Έχοντας υπόψη, ότι «τα σκουπίδια δεν είναι για πέταμα» και ότι δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο, μέσω της πρωτοβουλίας, τίθενται οι εξής στόχοι:
Λύση με μηδενικά απόβλητα μέχρι τις 31/06/2012.
Κλείσιμο και αποκατάσταση όλων των ΧΑΔΑ.
Εφαρμογή Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων για Διαλογή στην Πηγή-Ανακύκλωση –Κομποστοποίηση του οργανικού κλάσματος.
Διαχείριση υπολείμματος, σύμφωνα με το σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Δημιουργία διαβαθμικού συνδέσμου α΄ και β΄ βαθμού για την αρμοδιότητα του ΦΟΔΣΑ.
Εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας.
Αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου, με βάση τα νέα δεδομένα.
Να σημειωθεί ότι, η δυνατότητα σύστασης Δικτύου δίνεται από το άρθρο 101 του Ν.3852/2010 και ο νομοθέτης προέβλεψε την ανάγκη από κοινού αντιμετώπισης μεγάλων ζητημάτων που αφορούν στους ΟΤΑ.
Αμέσως μετά τις γιορτές, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των Δημάρχων που συμφωνούν με την παραπάνω στοχοθεσία, προκειμένου να εξειδικεύσουν ακόμη περισσότερο τους στόχους τους, να τεκμηριώσουν επιστημονικά τεχνικά και οικονομικά τις προτάσεις τους, καθώς επίσης να θέσουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. 

Γραφείο Τύπου Δήμου Ευρώτα


NEWSLETTER