Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου 2017 09:03

Καλαμάτα: Καθαρίζουν τη Μαραθόλακκα για να έλθει η «Ηλέκτωρ»

Γράφτηκε από τον

 

Τα 10.000 περίπου δέματα υπολείμματος που ασφυκτιούν τη Μαραθόλακκα και έχουν προκαλέσει αδιέξοδο, πρόκειται να μεταφέρει ο Δήμος Καλαμάτας σε γειτονική έκταση 7,1 στρεμμάτων, που έχει νοικιαστεί για τον συγκεκριμένο σκοπό.

Και αυτό για να αναλάβει την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων η εταιρεία “Ηλέκτωρ” (συμφερόντων Μπόμπολα), που έχει αναδειχθεί ανάδοχος στον τελευταίο διεθνή διαγωνισμό, με την ελπίδα η διαχείριση να γίνει με πιο αποδοτικό τρόπο και με λιγότερα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Για το λόγο αυτό ο δήμος προχωράει στην ανάθεση των εργασιών διάθεσης του υπολείμματος των αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) από την προσωρινή διαχείριση στη Μαραθόλακκα. Σήμερα στη 1 το μεσημέρι πρόκειται να εγκριθεί στην Οικονομική Επιτροπή η ανάθεση. Σύμφωνα με την εισήγηση της Διεύθυνσης Διαχείρισης Απορριμμάτων, η λύση αυτή επιλέγεται “λόγω της κατεπείγουσας ανάγκης για τη μεταφορά του συσσωρευμένου υπολείμματος ΑΣΑ, προκειμένου να απελευθερωθεί η απαιτούμενη έκταση στον αδειοδοτημένο χώρο της Μαραθόλακκας, ώστε να ξεκινήσει η επεξεργασία των σύμμικτων απορριμμάτων από την εταιρεία “Ηλέκτωρ”, που έχει αναδειχθεί ανάδοχος στο διεθνή διαγωνισμό”.

Προτείνεται από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο η απευθείας ανάθεση στον Ισσαρη Ιωάννη - Σώζοντα του Παναγιώτη (χωματουργικές εργασίες) με ποσό ανάθεσης 49.959.60 ευρώ, για χρονικό διάστημα 3 μηνών.

Προβλέπεται η προσωρινή αποθήκευση του υπολείμματος μέχρι την εξεύρεση λύσης για την τελική διάθεσή του, είτε ως καύσιμης ύλης, π.χ. στη βιομηχανία παραγωγής τσιμέντου, είτε σε ΧΥΤΥ.

Γ.Σ.