Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου 2017 09:02

Στο παρα πέντε η σύμβαση για τα σκουπίδια στη Μαραθόλακκα 

Γράφτηκε από τον
Στο παρα πέντε η σύμβαση για τα σκουπίδια στη Μαραθόλακκα 

 

Στις 2 Ιανουαρίου υπογράφεται στο Δήμο Καλαμάτας η σύμβαση με την “Ηλέκτωρ” για την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων στη Μαραθόλακκα, παρουσία του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Λεωνίδα Μπόμπολα.

Αυτό επεσήμανε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, στο περιθώριο της χθεσινής συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής, όπου εγκρίθηκε η μεταφορά των 10.000 περίπου δεμάτων με το υπόλειμμα από τη μέχρι τώρα προβληματική διαχείριση στη Μαραθόλακκα, σε γειτονική έκταση 7,1 στρεμμάτων, που έχει νοικιαστεί για το συγκεκριμένο σκοπό. Και αυτό για να αναλάβει την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων η εταιρεία “Ηλέκτωρ”, με την ελπίδα ότι θα γίνει με πολύ καλύτερους όρους και συνθήκες. Αυτό θα επιβεβαιώνεται στο παραγόμενο κομπόστ, στη διαχείριση και απομάκρυνση του υπολείμματος και στην προστασία της περιοχής της Μαραθόλακκας.

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Απορριμμάτων και Οχημάτων Γιάννης Παπαδόπουλος ενημέρωσε ότι στις 2 Ιανουαρίου λήγει η προθεσμία για την υπογραφή σύμβασης με την “Ηλέκτωρ”. Κι εξήγησε ότι “πρέπει να μεταφερθούν τα 10.000 περίπου δέματα όσο το δυνατόν συντομότερα. Πρέπει να υπάρχει αυτή η απόφαση της μεταφοράς, για να υπογράψει τη σύμβαση ο νέος ανάδοχος”. Παραδέχθηκε για μια ακόμα φορά πως “μέχρι να μπει η εταιρεία, έχουμε τη σημερινή κατάσταση που δεν είναι και η καλύτερη”.

Ο αντιδήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος αναγνώρισε πως δεν είναι και η καλύτερη λύση η απόφαση της μεταφοράς σε γειτονική έκταση, λέγοντας “μακάρι, θα θέλαμε να υπάρχει άλλη λύση”, αλλά παρατήρησε ότι “η πολιτεία θα έπρεπε να μας κατευθύνει πού θα πάνε τα δέματα, να τα πάμε σε ΧΥΤΥ”.

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Φαββατάς κατηγόρησε το δήμαρχο, εκτιμώντας ότι “σε αδιέξοδο οδήγησε η πολιτική που εφαρμόζει η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος, που είναι χρόνια δήμαρχος και πριν ήταν αντινομάρχης”, Υποστήριξε πως “θα έχουμε μεγαλύτερο πρόβλημα, αν δεν δοθεί λύση με την περιφερειακή διαχείριση”, όμως ανέφερε ότι στην Κοζάνη, στην περιφερειακή διαχείριση είναι πολύ μικρότερο το κόστος.

Ο αντιδήμαρχος Θανάσης Ηλιόπουλος απάντησε ότι “η λύση της Κοζάνης από την πολιτεία έγινε”, ενώ ο Θαν. Βασιλόπουλος είπε πως “είμαστε από τους 3 μόλις δήμους της Περιφέρειας, που προσπαθούμε να διαχειριστούμε τα σκουπίδια, ενώ οι άλλοι 23 έχουν ΧΑΔΑ”. Κι εξήγησε ότι η Κοζάνη είναι φθηνή, γιατί επιδοτείται η τιμή με 50 ευρώ τον τόνο από την πολιτεία, καθώς δεν έδωσε χρήματα για μηχανήματα ή άλλες υποδομές.

Χθες η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε την απευθείας ανάθεση διάθεσης του υπολείμματος των αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) από την προσωρινή διαχείριση στη Μαραθόλακκα, στον Ισσαρη Ιωάννη – Σώζοντα του Παναγιώτη (χωματουργικές εργασίες) με ποσό ανάθεσης 49.959.60 ευρώ, για χρονικό διάστημα 3 μηνών. Προβλέπεται η προσωρινή αποθήκευση του υπολείμματος μέχρι την εξεύρεση λύσης για την τελική διάθεσή του, είτε ως καύσιμης ύλης, π.χ. στη βιομηχανία παραγωγής τσιμέντου, είτε σε ΧΥΤΥ στην περιφερειακή διαχείριση.

Γ.Σ.


NEWSLETTER