Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου 2017 16:31

"Συγκοινωνιολόγοι και μηχανικοί αρμόδιοι για τη διάβαση του ΟΑΕΔ" απαντάει ο Νίκας στον Μάκαρη

Γράφτηκε από τον
"Συγκοινωνιολόγοι και μηχανικοί αρμόδιοι για τη διάβαση του ΟΑΕΔ" απαντάει ο Νίκας στον Μάκαρη

 

“Για το Ασπρόχωμα, στο ύψος του ΟΑΕΔ, το λόγο τον έχουν οι συγκοινωνιολόγοι και οι πολιτικοί μηχανικοί, όχι οι πραγματογνώμονες τροχαίων ατυχημάτων”. Την απάντηση αυτή έδωσε χθες το μεσημέρι, στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, ο δήμαρχος Π. Νίκας, σε ερώτηση - παρέμβαση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μαν. Μάκαρη. 

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας ενημέρωσε για την αυτοψία και τα μέτρα που προτείνει ο πραγματογνώμονας τροχαίων ατυχημάτων Γεώργιος Επαμ. Μπούρας, για τη φονική διάβαση στον εθνικό δρόμο στο Ασπρόχωμα, στον ΟΑΕΔ. Ο δήμαρχος, μάλιστα, τον προέτρεψε “την όποια έκθεση έχετε, να την στείλετε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και το υπουργείο Υποδομών”.

Οσον αφορά την αρμοδιότητα του δήμου που υποστήριξε ο ανεξάρτητος σύμβουλος Π. Αλούπης, ο κ. Νίκας υπενθύμισε ότι “με νόμο Σουφλιά η συντήρηση των εθνικών δρόμων μέσα στους οικισμούς ανήκει στους δήμους, αλλά τα χρήματα γι’ αυτή την αρμοδιότητα δεν ήρθαν ποτέ”. Και υποστήριξε πως “είναι ανενεργός ο νόμος Σουφλιά”. Ενημέρωσε ότι για τη διάβαση στο ΤΕΙ έχει πάει στον κ. Κωστόγιαννη (διευθυντή Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας), για να φύγουν οι νησίδες. “Ούτε τα φανάρια στον Αγιο Φλώρο που δεν λειτουργούν, δεν μπορούμε να βγάλουμε”, παρατήρησε σχετικά και κάλεσε τις μειοψηφίες “να μην φορτώνετε στην αυτοδιοίκηση ευθύνες που δεν έχει”.

Ο δήμαρχος επέμεινε ότι “ζητάμε άδεια από την Περιφέρεια και το υπουργείο Υποδομών, με δημοτικούς πόρους να κάνουμε ό,τι μας υπέδειξαν οι συγκοινωνιολόγοι” κι επανέλαβε πως τα ατυχήματα οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα, κάνοντας λόγο για οδηγούς που οδηγούν με υπερβολική ταχύτητα ή μεθυσμένοι. Καταλήγοντας, παρατήρησε ότι “θα κάνουμε αυτό που είπαμε, αλλά θα πάρουμε την άδεια” και διευκρίνισε πως “η συντήρηση περιλαμβάνει τη διαγράμμιση και την ασφαλτόστρωση”.

Στην ερώτηση – παρέμβασή του ο Π. Αλούπης ζήτησε να πληροφορηθεί “από πού, από ποιο νόμο την αρμοδιότητα για το δρόμο στο Ασπρόχωμα την έχει η Περιφέρεια” και κατέθεσε απόφαση του περιφερειάρχη, το 2007, (του κρατικού) ότι η συντήρηση για το Ασπρόχωμα, για εθνικό δρόμο μέσα σε οικισμό, ανήκει στο Δήμο Καλαμάτας.

Να υπενθυμίσουμε ότι τα μέτρα που προτείνει ο πραγματογνώμονας Γ. Μπούρας, είναι: α) Να τοποθετηθεί ραντάρ που να καταγράφει την ταχύτητα του οχήματος. Ενα φανάρι πεζών που θα είναι πράσινο για τους οδηγούς και θα ανάβει κόκκινο, όταν θα πατάει το κουμπί κάποιος πεζός για να περάσει απέναντι. Νησίδα στο κέντρο του δρόμου για να μπορεί να σταματάει προσωρινά ο πεζός και αλλαγή στο φωτισμό από πορτοκαλί σε λευκό, για να υπάρχει καλύτερη ορατότητα.

β) Να φτιαχθεί νησίδα στην εθνική οδό από τον κόμβο Ζαφείρη έως τη διασταύρωση προς Μεσσήνη. γ) Να εξεταστεί το ενδεχόμενο κατασκευής αερογέφυρας, μεταλλικής που έχει μικρότερο κόστος.


NEWSLETTER