Πέμπτη, 04 Ιανουαρίου 2018 20:01

Συνεργασία του Δήμου Δυτικής Μάνης με το Ινστιτούτο Ελαίας και Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Συνεργασία του Δήμου Δυτικής Μάνης με το Ινστιτούτο Ελαίας και Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας

 

Τη συνεργασία του δήμου με το Ινστιτούτο Ελαίας και Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας και τη χρηματοδότηση προγράμματος του Εργαστηρίου Ελαιολάδου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Μάνης.

Πρόκειται για μια σύμπραξη του Ινστιτούτου και του δήμου ώστε από κοινού να συμβάλουν στην ανάδειξη των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών ελαιολάδου (ΠΟΠ Καλαμάτα) και της προστασίας του στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά.

Το Δ.Σ. Δυτικής Μάνης αποδέχθηκε την πρόταση για “τη διερεύνηση και αξιολόγηση των φυσικοχημικών - ποιοτικών χαρακτηριστικών ελαιολάδου της ποικιλίας ελιάς (Κορωνέικη) που ευδοκιμεί στη Μεσσηνία και του ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα που παράγεται από αυτή”.

Σκοπός της συνεργασίας, όπως επισημάνθηκε, είναι τα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων που θα προκύψουν, να χρησιμοποιηθούν για την ενημέρωση των αγροτικών οργανώσεων και των καταναλωτών σχετικά με την υφιστάμενη ποιοτική κατάσταση του ελαιολάδου στη Μεσσηνία και την ανάδειξη των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών του Μεσσηνιακού ελαιολάδου (ΠΟΠ Καλαμάτα) ως ένα επώνυμο εθνικό προϊόν, αλλά και για τη διερεύνηση των σημείων της παραγωγικής διαδικασίας που επιδέχονται βελτιστοποίηση

Επίσης, τα αποτελέσματα της μελέτης θα αποτελέσουν σημαντική βάση δεδομένων για τη Μεσσηνία που θα πρωτοπορήσει στο συγκεκριμένο τομέα και υπόβαθρο για βελτίωση - διόρθωση των προδιαγραφών του ΠΟΠ Καλαμάτα.

Τέλος, θα χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη ενώπιον του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας και της Ε.Ε. των θέσεων της χώρας μας σε σχέση με τον καθορισμό των ορίων στα διάφορα χημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.


NEWSLETTER