Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2011 15:04

Ψηφίσθηκε ο προϋπολογισμός και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2012 του Δήμου Ευρώτα

Γράφτηκε από την

Ψηφίσθηκε χθες (27/12/2011), κατά την 30η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Προϋπολογισμός και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2012 του Δήμου Ευρώτα.

Ο αντιδήμαρχος κος Ηλίας Παναγιωτακάκος, στην εισήγησή του, ανέφερε τόσο τη διαδικασία κατάρτισης, όσο και τα στάδια ψήφισής τους από τη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης (Δ.Ε.Δ) και την Οικονομική Επιτροπή.
Χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό συγκροτημένο, τηρουμένων των αναλογιών της κρίσιμης οικονομικής συγκυρίας, αλλά και θετικής τροχιάς.
Τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση τις θεμιτές και δικαιολογημένες ενστάσεις των πολιτών και των Τοπικών Συμβουλίων για τα έργα υποδομής, την αγροτική οδοποιία, τις βλάβες στην ύδρευση, την καταγραφή των ρολογιών, την καθαριότητα, το κλείσιμο των ΧΑΔΑ κ.λπ.
Διευκρίνισε, ότι ΄΄ήταν πραγματικά δύσκολο να ανταποκριθείς ταυτόχρονα σε 25 Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες με το υπάρχον προσωπικό που είναι αισθητά μειωμένο σε σχέση με τους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους΄΄.
΄΄Όμως όλο αυτό το χρονικό διάστημα αποκτήθηκαν εμπειρίες, περιορίστηκαν τα λάθη και τη νέα χρονιά είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα΄, συμπλήρωσε ο κος Αντιδήμαρχος. Πρέπει όμως- υπογράμμισε- να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας, ότι ο Δήμος Ευρώτα από την πολιτική του μνημονίου είχε περικοπές σε ΣΑΤΑ και ΚΑΠ, ύψους 750.000 €. Επίσης από την αθέτηση των δεσμεύσεων της Πολιτείας για την υλοποίηση του Προγράμματος ΄΄Θησέας΄΄ που αφορά σε έργα που είτε εκτελέσθηκαν είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, ο Δήμος Ευρώτα πλήρωσε σε εργολάβους (από κατασχέσεις) 800.000 €.
΄΄Αυτή είναι η αλήθεια και η απάντηση στο ερώτημα, γιατί δεν εφαρμόσθηκε το βασικό μέρος του τεχνικού προγράμματος και δεν ανταποκριθήκαμε πλήρως στα αιτήματα των πολιτών΄΄, τόνισε ο κος Παναγιωτακάκος.
Έτσι από την αρχή του 2012, έχοντας ως στόχο την υλοποίηση του Προϋπολογισμού, του Επιχειρησιακού και του Τεχνικού Προγράμματος, δρομολογείται:
Η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Δήμου Ευρώτα.
Η εντατικοποίηση των διαδικασιών για είσπραξη εσόδων- κυρίως για τους έχοντας και κατά συνθήκη αποφεύγοντας- τα ταμεία του Δήμου.
Η ενεργοποίηση δράσεων που αφορούν: Στην αυτεπιστασία και την εκμίσθωση έργου.
Η συντεταγμένη λειτουργία των Ν.Π.Δ.Δ. με στόχο την κοινωνική παρουσία του Δήμου στην παιδεία, την υγεία, την πρόνοια, την κοινωνική Ασφάλεια, την Προστασία του Πολίτη, τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό.
Η επίλυση του μεγάλου προβλήματος την ελονοσίας, τομέας στον οποίο με αποτελεσματικότητα δραστηριοποιείται ο Δήμαρχος κος Ι. Γρυπιώτης.
Η υλοποίηση του ΕΣΠΑ με τη δρομολόγηση έργων όπως του Βιολογικού καθαρισμού, το πρόγραμμα ύδρευσης κλπ.
Η πρωτοβουλία του Δημάρχου μας για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων.
Η αποτελεσματικότερη και ορθολογικότερη χρήση της πάγιας προκαταβολής των Προέδρων, ώστε τα Δημοτικά και Τοπικά Συμβούλια να επιλύουν θέματα άμεσων αναγκών στον τόπο τους.
΄΄Αναδεικνύουμε επομένως το Δήμο Ευρώτα σ΄ ένα Δήμο αναπτυξιακού χαρακτήρα, όπου σε εποχή κρίσης και βαθιάς ύφεσης και με περιστολή περιττών δημοσίων δαπανών, θα διαχειρισθούμε θετικά και αποτελεσματικά το παρόν και το μέλλον όλων μας΄΄, κατέληξε ο κος Παναγιωτακάκος.
Ο Προϋπολογισμός περιλαμβάνει το Σύνολο γενικών εσόδων, που ανέρχεται στο ποσό των 17.822.638,41 € και το σύνολο γενικών εξόδων, ήτοι 17.822.683,41 €, είναι δηλαδή ισοσκελισμένος. Ο Δήμος Ευρώτα συγκαταλέγεται μεταξύ των Δήμων, που παρά τα μειωμένα έσοδα, τα έξοδά του είναι υπό έλεγχο.

Γραφείο Τύπου Δήμου Ευρώτα


NEWSLETTER