Παρασκευή, 05 Ιανουαρίου 2018 08:04

Καλαμάτα: Στον Πιτσιόρλα ο Νίκας για αεροδρόμιο και λιμάνι 

Γράφτηκε από τον

 

Τα θέματα του λιμανιού και του αεροδρομίου Καλαμάτας που καθορίζουν την αναπτυξιακή πορεία και δυναμική του τόπου, πρόκειται να συζητήσει ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας σήμερα με τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα, σε συνάντησή τους στην Αθήνα, στο υπουργείο.

Σε χθεσινές του δηλώσεις ο δήμαρχος τάχθηκε υπέρ της ΣΔΙΤ, της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, για να προχωρήσουν τα δύο σημαντικά αυτά θέματα. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι “δεν πρέπει να φοβόμαστε τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, δεν θα πάρει κανένας το λιμάνι και το αεροδρόμιο”.

Για το λιμάνι παρατήρησε πως σήμερα είναι άδειο από πλοία και ότι η οικονομική ζωή της παραλίας και της πόλης εξαρτάται από τη λειτουργία του. Ανέφερε ότι σύμφωνα με το μάστερ πλαν απαιτούνται 60-70 εκ. ευρώ για τις υποδομές του και επανέλαβε τη θέση του υπέρ του τουριστικού χαρακτήρα του λιμανιού. Εκανε λόγο για ανάπτυξή του μέσα από τη φιλοξενία μεγάλων γιοτ και τη λειτουργία του ως λιμανιού επιβίβασης και αποβίβασης κρουαζιέρας.

Για το διεθνές αεροδρόμιο “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος” που αποτελεί πύλη της Πελοποννήσου, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Νίκας, παρατήρησε ότι αν δεν υπάρχουν εθνικοί πόροι για την αναβάθμισή του, θα πρέπει με ΣΔΙΤ να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα του προσωπικού και του εκσυγχρονισμού του αεροδρομίου.

Στη συνέχεια, ο δήμαρχος έχει προγραμματίσει να συναντήσει με στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, με αντικείμενα: Την πορεία της προγραμματικής σύμβασης σχετικά με την τριετή χρηματοδότηση του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Και την παράδοση του τεχνικού δελτίου για τη χρηματοδότηση της ανακατασκευής των δημοτικών οδών στους οικισμούς του Ταϋγέτου (Ελαιοχώρι και κοινότητες περιοχής Αλαγονίας).

• Την ερχόμενη Τρίτη 9 Ιανουαρίου, ο δήμαρχος Καλαμάτας θα συναντηθεί στην Τρίπολη με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη για σοβαρά πολεοδομικά θέματα του δήμου (Κηπούπολη, πράξη εφαρμογής Ασπροχώματος) και το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ).

Σύμφωνα με το δήμαρχο, πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως τα έργα με χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος ΒΑΑ, όπως οι παρεμβάσεις στην οδό Ναυαρίνου και στην οδό Πλαστήρα, το Κέντρο Υποστήριξης Ατόμων με Αλτσχάιμερ, τα έργα στην οδό Βουλγαροκτόνου και την πλατεία 23ης Μαρτίου, καθώς και το Κέντρο για την Καινοτόμο Επιχειρηματικότητα. Το Κέντρο αυτό, με βάση την ενημέρωση από το δήμο, θα βρίσκεται στο κέντρο της Καλαμάτας και θα αποτελέσει μία προσφορά στους νέους ανθρώπους, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να δράσουν επιχειρηματικά, χωρίς λειτουργικές δαπάνες στο ξεκίνημα αυτής της δραστηριότητας.

Γ.Σ.