Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2011 20:48

Τίμησαν και με το παραπάνω τις μεσσηνιακές γεύσεις

Γράφτηκε από την

ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

 

Ρεπορτάζ

Νικολέττα Κολυβάρη

 

Τίμησαν και με το παραπάνω οι Καλαματιανοί και οι επισκέπτες το γιορτινό τραπέζι με μεσσηνιακά προϊόντα τα οποία κερνούσαν επαγγελματίες και παραγωγοί στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας. Το πλήθος του κόσμου που συγκεντρώθηκε για να γευτεί παραδοσιακά φαγητά μαγειρεμένα από συλλόγους και φορείς του δήμου, αλλά και τα κεράσματα με παραδοσιακά προϊόντα, εντυπωσίασε όσους βρέθηκαν  χθες στην Αγορά. Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Δήμος Καλαμάτας, η ΚΑΚ Α.Ε. και η Κοινωφελής Επιχείρηση "Φάρις", ενώ τα προϊόντα που προσφέρθηκαν στον κόσμο ήταν των επαγγελματιών, των παραγωγών και των συλλόγων που συμμετείχαν.

Να σημειώσουμε εδώ ότι η εκδήλωση αυτή θα επαναληφθεί αύριο Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι, με ζωντανή λαϊκή μουσική, χορευτικές ομάδες και... πλούσιο μενού!

Πρωταγωνιστικό ρόλο στη γεύση είχαν χθες τα φρεσκοτηγανισμένα μανιάτικα λαλάγγια που οι γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρής Μαντίνειας έφτιαχναν εκείνη την ώρα. Οπως μας είπαν, είναι έθιμο για τις νοικοκυρές της Μάνης να φτιάχνουν λαλάγγια - κυρίως τις ημέρες των Χριστουγέννων και των Φώτων.

Γενικά πάντως η συμμετοχή συλλόγων στην εκδήλωση ήταν δυναμική. Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρομάνης Βασιλική Ανδρεάδου σημείωσε: "Ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα και συμμετέχουμε με τι άλλο, την αγκινάρα. Ετοιμάσαμε αρνί στην κατσαρόλα αλλά και στο φούρνο με αγκινάρες και πατάτες, καθώς επίσης αγκιναρόπιτα και ομελέτες με αγκινάρα, παστό και τυρί".

Η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Αριος Δήμητρα Καμούζη, μας είπε: "Συμβάλλουμε κι εμείς στην προσπάθεια. Φτιάξαμε παραδοσιακές γεύσεις της Μεσσηνίας, όλες με δικά μας προϊόντα. Μαγειρέψαμε χοιρινό με σέλινο, καγιανά με παστό, αλλά και σπανακόπιτα".

Η Εφη Γεωργανά,πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Σπερχογείας "Αγία Κυριακή", θεωρεί ότι όλοι οι σύλλογοι πρέπει να συνεισφέρουν και να αναδεικνύουν τα τοπικά προϊόντα: "Ετσι αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε ένα πιάτο που προέρχεται από τις γιαγιάδες μας, τον κόκορα με χυλοπίτες, και να το συνοδεύσουμε με σαλάτες της εποχής, μαρούλι και λάχανο. Φτιάξαμε ακόμα κολοκυθόπιτα με κόκκινο κολοκύθι και μυρωδιές από αρωματικά βότανα που φυτρώνουν στον κήπο μας - κι επίσης τηγανιά χοιρινό για να συνοδεύσει το κρασί και το ούζο".

Στους πάγκους με τα κεράσματα των παραγωγών, η Παρασκευή Διακουμή πρόσφερε σφέλα, φέτα, μυζήθρα και γραβιέρα, όλα από το τυροκομείο της οικογένειάς της που έχει παράδοση στο χώρο από το 1963. Στην αγορά της Καλαμάτας "ανοίξαμε το κατάστημά μας τους τελευταίους 3 μήνες και συμμετέχουμε με χαρά στο γιορτινό τραπέζι - το βλέπουμε σαν μια ευκαιρία να γνωρίσει ο κόσμος τα παραδοσιακά τυριά της Μεσσηνίας!" μας είπε.

Πλούσιος σε κεράσματα ήταν κι ο πάγκος της Κωνσταντίνας Γλέζου, που συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον: "Εμείς προσφέρουμε ελιά τσακιστή με λεμόνι και θρούμπι, ελιά Καλαμών παραγωγής μας... αλλά και ό,τι άλλο έχουμε φέρει είναι χειροποίητο, τα φτιάχνουμε στο σπίτι", σημείωσε και πρόσθεσε: "Χαίρομαι που έγινε αυτή η εκδήλωση, και για τον κόσμο που ανταποκρίθηκε με τέτοια θέρμη".

Η Μαρία Δουβόγιαννη φροντίζει ώστε όλες οι δημιουργίες της να είναι πιστές στη μεσσηνιακή παράδοση: "Χειροποίητα γλυκά και τουρσιά κερνάμε σήμερα τον κόσμο, ενώ εδώ και 10 χρόνια ο πάγκος μας με μεσσηνιακά παραδοσιακά γλυκά είναι μόνιμος στη λαϊκή της Καλαμάτας", μας είπε. Τόνισε επίσης ότι τροφοδοτεί καταστήματα ντελικατέσεν και παντοπωλεία με τα παραδοσιακά χειροποίητα εδέσματά της.

Ο Γιώργος Σεντεμέντες είναι μελισσοκόμος παραγωγός και η οικογένειά του έχει παράδοση στον κλάδο της μελισσοκομίας. "Εμείς παράγουμε και διαθέτουμε μέλι, γύρη και βασιλικό πολτό. Συμμετέχουμε για να ενισχύσουμε τα μεσσηνιακά προϊόντα. Να πείσουμε τους Καλαματιανούς ν' αγοράζουν τοπικά προϊόντα, για την ποιότητά τους".

Ο Παναγιώτης Κισκήρας ξεκίνησε ως αμπελουργός, αλλά "οι τιμές του σταφυλιού ήταν τέτοιες που μας ανάγκασαν να βγούμε στη λαϊκή και να γίνουμε οινοπαραγωγοί" - όπως σχολίασε χαρακτηριστικά. Μας είπε πάντως ότι, αν κρίνει από την κατανάλωση, ο κόσμος εμπιστεύεται κι αγοράζει κρασί από τους παραγωγούς.

Η Κατερίνα Μάντζαρη στον πάγκο της ΕΑΣ Μεσσηνίας ήταν εντυπωσιασμένη από την έντονη παρουσία του κόσμου. Μπροστά της είχε λάδι, ελιές Καλαμών και πάστα ελιάς της Ενωσης. "Λάδι έχουμε φέρει δύο ποιότητες: ΠΟΠ Καλαμάτας και έξτρα παρθένο απ' όλη τη Μεσσηνία", μας εξήγησε. Και πρόσθεσε ότι "στόχος μας είναι να αναδείξουμε το μοναδικό σε ποιότητα σ' όλο τον κόσμο λάδι μας. Θέλουμε να μάθει ο κόσμος να τρώει σωστό λάδι, γιατί δυστυχώς ψωνίζουν από το σούπερ μάρκετ".


NEWSLETTER