Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2018 09:18

Καλαμάτα: Δειλά βήματα για τη Ναυαρίνου

Γράφτηκε από την

 

 

Θετικά γνωμοδότησε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καλαμάτας στη χθεσινή της συνεδρίαση για την ανάπλαση και μονοδρόμηση προς ανατολάς της οδού Ναυαρίνου, στο τμήμα της από τη Φαρών έως την Ακρίτα.

Οι εκπρόσωποι των μειοψηφιών δέχθηκαν ότι η ανάπλαση αποτελεί θετικό βήμα, ωστόσο μόνο οι σύμβουλοι της ελάσσονος υπερψήφισαν, ενώ αυτοί της μείζονος επέλεξαν τη λευκή ψήφο.

Ιδιαίτερα επισημάνθηκε από την πλευρά τους η σημαντική, όπως την χαρακτήρισαν, μείωση του πρασίνου στο βόρειο πεζοδρόμιο, καθώς η ανάπλαση προβλέπει την κοπή των φοινίκων που υπάρχουν σε αυτό. Επιπλέον τόνισαν ότι στο συγκεκριμένο τμήμα θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για τη στάθμευση των οχημάτων των επισκεπτών της Παραλίας. Στην ένσταση για το πράσινο διευκρινίστηκε από την πλευρά της δημοτικής αρχής ότι στο βόρειο πεζοδρόμιο προβλέπεται η φύτευση άκαρπων μουριών.

Η ανάπλαση, όπως σημειώθηκε στη συνεδρίαση, αφορά τμήμα 240 μέτρων μεταξύ των οδών Φαρών και Ακρίτα, συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων των κάθετων προς τη Ναυαρίνου δρόμων, αλλά και του πρόσφατα αναπλασμένου νότιου πεζοδρομίου του παραλιακού δρόμου της Καλαμάτας.

Προβλέπεται η δημιουργία μίας και μόνο λωρίδας κυκλοφορίας οχημάτων στην κατεύθυνση Δύσης - Ανατολής, πλάτους 3,80 μέτρων, διαστρωμένης με κυβόλιθους και στο ίδιο ύψος με τα εκατέρωθεν πεζοδρόμια. Η ζώνη αυτή θα τοποθετηθεί σε απόσταση περίπου 8 μέτρων από τις οικοδομικές γραμμές των αντίστοιχων οικοδομικών τετραγώνων στη βόρεια πλευρά της Ναυαρίνου και θα καταλαμβάνει τμήμα του σημερινού οδοστρώματος. Η παραπάνω ζώνη διέλευσης οχημάτων θα διαχωρίζεται από τα νέα πεζοδρόμια, με την τοποθέτηση μιας σειράς εμποδίων στάθμευσης με αντανακλαστική ταινία, που θα αποτελούν στην ουσία τον δείκτη κίνησης αυτοκινήτων.

Στη συνέχεια και λίγο πιο νότια δημιουργείται μια ουδέτερη ζώνη - λωρίδα ασφαλείας πλάτους περίπου ενός μέτρου, μεταξύ του προτεινόμενου δρόμου και του υφιστάμενου ποδηλατόδρομου, για το διαχωρισμό των αξόνων κυκλοφορίας ποδηλάτων και οχημάτων.

Με τη μονοδρόμηση του πιο πάνω τμήματος της οδού Ναυαρίνου με ανατολική κατεύθυνση, θα γίνει συγχρόνως και η διαπλάτυνση του βόρειου πεζοδρομίου -σε βάρος του υφιστάμενου δρόμου- κατά 4 περίπου μέτρα, με ταυτόχρονη κατάργηση της στάθμευσης των μοτοσυκλετών και τη δημιουργία μόνο θέσεων προσωρινής στάθμευσης οχημάτων τροφοδοσίας στα αντίστοιχα οικοδομικά τετράγωνα, που απαρτίζουν το μέτωπο της ανάπλασης.

ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ

Θέσεις στάθμευσης μηχανών δημιουργούνται μόνο στις κάθετες προς τη Ναυαρίνου οδούς, Μαιζώνος και Βύρωνος και μέχρι το ύψος της οδού Σανταρόζα.

Για την κυκλοφορία των οχημάτων και την αστική συγκοινωνία, σε ό,τι αφορά μεν στα οχήματα με κατεύθυνση το κέντρο της πόλης, η κυκλοφορία θα πραγματοποιείται διά μέσου της οδού Ακρίτα και στη συνέχεια τα οχήματα είτε θα ακολουθούν την οδό Κρήτης -εάν πρόκειται να ακολουθήσουν πορεία προς τα δυτικά- είτε την οδό Φαρών ή ακόμα και την οδό Ακρίτα.

Για την αστική συγκοινωνία -με κατεύθυνση επίσης προς το κέντρο της πόλης- το λεωφορείο θα οδεύει διά μέσου της οδού Ακρίτα έως την οδό Κρήτης, στη συνέχεια από οδό Κρήτης αριστερά μέχρι την οδό Φαρών, έπειτα θα στρίβει νότια μέχρι την οδό Ναυαρίνου και από εκεί διά μέσου των οδών Τσαμαδού - Αναλήψεως - Ψαρών και Κρήτης, το λεωφορείο θα καταλήγει και πάλι στην οδό Φαρών.

Τέλος, σύμφωνα με τη μελέτη, στο υπό ανάπλαση τμήμα της οδού Ναυαρίνου, από τη Φαρών έως την Ακρίτα, θα πραγματοποιηθούν εργασίες εγκατάστασης αγωγών και παροχών ύδρευσης καθώς και αγωγών ομβρίων.