Σάββατο, 13 Ιανουαρίου 2018 09:27

500 ευρώ επίδομα σε απόρους δημότες της Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

 

Με εισήγηση της Διεύθυνσης Πρόνοιας, ο δήμαρχος Καλαμάτας θα υπογράφει και θα μπορεί να δίνει μέχρι 500 ευρώ το χρόνο έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε άπορους δημότες, σε ειδικές περιπτώσεις.

Αυτό αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο προχθές το βράδυ, όπου ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας απέρριψε πρόταση των μειοψηφιών η ενίσχυση να δίνεται από διαπαραταξιακή επιτροπή. Μάλιστα, ο κ. Νίκας δήλωσε ότι ασκεί τα καθήκοντά του, δεν συνδιοικεί και δεν είναι δήμαρχος υπό εποπτεία.

Τελικά, παρά την κριτική που άσκησαν, οι μειοψηφίες ψήφισαν θετικά, εκτός από τη “Λαϊκή Συσπείρωση” που ψήφισε λευκό.

Εισηγούμενος το θέμα, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παύλος Μπουζιάνης είπε ότι οι κοινωνικοί λειτουργοί θα ερευνούν, θα κρίνουν το μέγεθος του προβλήματος με έκθεσή τους. Ο διευθυντής της Πρόνοιας θα εισηγείται και ο δήμαρχος θα υπογράφει την απόφαση για τη χορήγηση.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης το χαρακτήρισε θετικό μέτρο, έκανε όμως λόγο για μικροπολιτική και ζήτησε διαπαραταξιακή επιτροπή να κρίνει τα αιτήματα πολιτών και να αποφασίζει, αντί του δημάρχου.

Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Δημήτρης Οικονομάκος άσκησε αρχικά κριτική στην επιδοματική πολιτική και έπειτα ζήτησε η βοήθεια να δίνεται αποκλειστικά και μόνο από την Πρόνοια, υπηρεσιακά.

Ο επικεφαλής της “Αλλαγής” Θεόδωρος Μπρεδήμας τάχθηκε υπέρ της  διαφάνειας και της ενημέρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο επικεφαλής της “Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών” Μιχάλης Αντωνόπουλος πρότεινε η βοήθεια στους απόρους να δίνεται από το πολιτιστικό τέλος και να μην είναι μόνο απόφαση του δημάρχου.

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Παναγιώτης Αλούπης ζήτησε προστασία προσωπικών δεδομένων, με ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Χάρης Βγενής συμφώνησε με την πρόταση Μάκαρη για διαπαραταξιακή επιτροπή.

Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση και απαντώντας σε προτάσεις και αιτήματα των μειοψηφιών, ο δήμαρχος Π. Νίκας δήλωσε πως θα ασκεί τις αρμοδιότητές μου, αποδέχτηκε τη συνεννόηση, όχι όμως τη συνδιοίκηση, και ανέφερε ότι “αυτό υπήρχε πάντα στην Πρόνοια, αλλά δεν πήρε ποτέ χρήματα από το κράτος ο συγκεκριμένος κωδικός”. Εξήγησε ότι η ενίσχυση θα δίνεται σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως “για την οικογένεια κάτω από τη γέφυρα, για την οικογένεια του σπιτιού που κάηκε, για τη γυναίκα με τα 3 παιδιά, για χημειοθεραπεία στην Αθήνα που δεν έχουν χρήματα να πάνε”.

Διαβεβαίωσε ότι στο τέλος της χρονιάς θα ενημερώνεται το Δημοτικό Συμβούλιο, με προστασία των προσωπικών δεδομένων, και αποδέχθηκε η ενημέρωση να γίνεται και κάθε 6 μήνες.

Σε διάλογο με τον κ. Μάκαρη ήταν απόλυτος, αναφέροντας “δεν είμαι δήμαρχος υπό εποπτεία, ασκώ τα καθήκοντά μου”.

Γ.Σ.