Σάββατο, 13 Ιανουαρίου 2018 11:31

Κατά πλειοψηφία η μονοδρόμηση τμήματος της οδού Ναυαρίνου

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Κατά πλειοψηφία η μονοδρόμηση τμήματος της οδού Ναυαρίνου

Τη μελέτη για τη μονοδρόμηση και την ανάπλαση της Ναυαρίνου στο τμήμα μεταξύ Φαρών - Ακρίτα, προϋπολογισμού 650.000 ευρώ, ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας προχθές το βράδυ.

Το έργο της ανάπλασης σε αυτό το πρώτο τμήμα της Ναυαρίνου θα υλοποιηθεί από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

Στην ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ανεξάρτητος σύμβουλος Π. Αλούπης και αποδέχθηκε ο πρόεδρος του Σώματος Π. Καρατζέας, υπερψήφισαν η πλειοψηφία, η παράταξη Μπρεδήμα και ο Χ. Βγενής. Λευκό ψήφισαν οι παρατάξεις Μάκαρη και Αντωνόπουλου και καταψήφισαν η “Λαϊκή Συσπείρωση” και ο Π. Αλούπης.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μαν. Μάκαρης παρατήρησε ότι “θα έπρεπε να γίνει αρχιτεκτονική μελέτη για όλη τη Ναυαρίνου” και επέκρινε τη δημοτική αρχή γιατί “δεν υπάρχει συνολική πρόταση, οργανωμένο σχέδιο για την Παραλία”.

Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Δ. Οικονομάκος μίλησε για αποσπασματικότητα και τάχθηκε υπέρ της πλήρους πεζοδρόμησης της Ναυαρίνου. Πρότεινε “να δούμε συνολικά την Παραλία”, δήλωσε υπέρμαχος της πλήρους πεζοδρόμηση σε όλη την πόλη από Αγορά έως παραλία, και χαρακτήρισε προτεραιότητα την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στο λιμάνι.

Ο επικεφαλής της “Αλλαγής” Θ. Μπρεδήμας τάχθηκε υπέρ της ολοκληρωμένης μελέτης.

Ο επικεφαλής της “Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών” Μ. Αντωνόπουλος πρότεινε συνολική μελέτη για τη Ναυαρίνου και εκτίμησε πως θα υπάρχει ζήτημα με το κυκλοφοριακό.

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Π. Αλούπης μίλησε για “παράνομη απόφαση, καθώς δεν έχει εγκριθεί η κυκλοφοριακή τακτοποίηση στο τμήμα αυτό της Ναυαρίνου".

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Χ. Βγενής είπε ότι “η μονοδρόμηση είναι σε σωστή κατεύθυνση, σε σχέση με τον ελλιμενισμό μεγάλων σκαφών” και εξέφρασε τη συμφωνία του για λιμάνι μεγάλων σκαφών.

Ο δήμαρχος Π. Νίκας ανέφερε πως “για ό,τι κάνουμε πρέπει να αποδείξουμε, ότι θα ενισχύσουμε την οικονομική ανάπτυξη της παραλίας” και είπε ότι η ανάπλαση πρέπει να λαμβάνει υπόψη της την ανάπτυξη του λιμανιού. Δήλωσε ότι το λιμάνι πρέπει να αποκτήσει ζωή και εκτίμησε πως τη λύση θα δώσουν τα μεγάλα γιοτ, που θα φέρουν σημαντικά έσοδα. Απαντώντας στις μειοψηφίες, είπε ότι υπάρχει μελέτη μέχρι την Ανάσταση και διευκρίνισε πως ο σχεδιασμός προβλέπει διάνοιξη Βουλγαροκτόνου, αφαίρεση στύλων της ΔΕΗ στο βόρειο πεζοδρόμιο της Ναυαρίνου, παραθαλάσσιο πάρκο στο πρώην “Πανελλήνιο” και νέες ναυταθλητικές εγκαταστάσεις. Είπε ότι η μαρίνα πρέπει να είναι στη χερσαία ζώνη, εκτίμησε πως πρέπει να πάμε σε ευρύτερο οργανισμό διαχείρισης λιμανιού και σημείωσε, μάλιστα, ότι “πρέπει να σπάσουμε αυγά, όχι να είμαστε με όλους καλά”.

Τέλος, ενημέρωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχει συνάντηση με τον ειδικό γραμματέα ΣΔΙΤ Νίκο Μαντζούφα, για το θέμα του λιμανιού, ενώ ανέφερε πως για το λιμάνι “θα καταλήξουμε μαζί με τους φορείς”.

 

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ

Σύμφωνα με την πρόταση που έγινε αποδεκτή:

“Προβλέπεται δημιουργία μιας λωρίδας κυκλοφορίας οχημάτων πλάτους 3,80 μέτρων, διαστρωμένη αντί της ασφάλτου, με έγχρωμους κυβόλιθους. Η ζώνη αυτή προτείνεται να τοποθετηθεί σε απόσταση περίπου 8 μέτρων από τις οικοδομικές γραμμές των αντίστοιχων οικοδομικών τετραγώνων στη βόρεια πλευρά της Ναυαρίνου και θα καταλαμβάνει τμήμα του σημερινού οδοστρώματος. Στη συνέχεια και λίγο πιο νότια, δημιουργείται μια ουδέτερη ζώνη - λωρίδα ασφαλείας πλάτους περίπου 1 μέτρου μεταξύ του προτεινόμενου δρόμου και του υφιστάμενου ποδηλατόδρομου, για το διαχωρισμό των αξόνων κυκλοφορίας ποδηλάτων και οχημάτων.

Με δεδομένο λοιπόν τη μονοδρόμηση τμήματος της οδού Ναυαρίνου από Φαρών μέχρι Ακρίτα (κατεύθυνση Δ-Α), προτείνεται συγχρόνως και η διαπλάτυνση του βόρειου πεζοδρομίου -σε βάρος του υφιστάμενου δρόμου- κατά 4 περίπου μέτρα, με ταυτόχρονη κατάργηση της στάθμευσης των μοτοσυκλετών και τη δημιουργία μόνο θέσεων προσωρινής στάθμευσης οχημάτων τροφοδοσίας στα αντίστοιχα οικοδομικά τετράγωνα, που απαρτίζουν το μέτωπο της ανάπλασης.

Θέσεις στάθμευσης μηχανών δημιουργούνται μόνο στις κάθετες προς τη Ναυαρίνου οδούς Μαιζώνος και Βύρωνος και μέχρι το ύψος της οδού Σανταρόζα.

Για την κυκλοφορία των οχημάτων και την αστική συγκοινωνία, σε ό,τι αφορά τα οχήματα με κατεύθυνση το κέντρο της πόλης, η κυκλοφορία θα πραγματοποιείται δια μέσου της οδού Ακρίτα και στη συνέχεια τα οχήματα είτε θα ακολουθούν την οδό Κρήτης -εάν πρόκειται να ακολουθήσουν πορεία προς τα δυτικά- είτε την οδό Φαρών ή ακόμα και την οδό Ακρίτα”.

Γ.Σ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER