Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2011 19:00

ΕΝ ΜΕΣΩ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ Αυξήσεις τελών σε Φιλιατρά Γαργαλιάνους και κοινότητες

Γράφτηκε από τον
ΕΝ ΜΕΣΩ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ  Αυξήσεις τελών σε Φιλιατρά  Γαργαλιάνους και κοινότητες

Αυξήσεις των δημοτικών τελών στις περισσότερες δημοτικές και τοπικές κοινότητες αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, κάνοντας όμως ένα βήμα πίσω από την αρχική πρόταση της Οικονομικής Επιτροπής, αφού οι αυξήσεις που προτάθηκαν θα γίνουν σταδιακά. Σε πρώτη φάση για το νέο έτος θα γίνει το 50% της αύξησης που πρότεινε η Επιτροπή.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης υπήρξε έντονη αντίδραση καταλογίζοντας στην δημοτική αρχή ότι προσθέτει ένα ακόμη χαράτσι στους πολίτες επειδή έχει χάσει τον έλεγχο των οικονομικών και δεν μπορεί να μαζέψει τα έξοδα. Η αντιπολίτευση πρότεινε να γίνει πλήρης καταγραφή των τετραγωνικών σε όλο το δήμο και όλων αυτών που δεν πληρώνουν -για να μην πληρώνουν πάντα οι ίδιοι και ίδιοι- οπότε τα έσοδα θα αυξηθούν σημαντικά και δεν θα χρειαστεί καμία αύξηση.

Πάντως, από την πλευρά της συμπολίτευσης τονίστηκε ότι η αύξηση είναι αναγκαία επειδή α) οι δαπάνες είναι πολλαπλάσιες από τα έσοδα και β) για να υπάρχει ισορροπία μεταξύ των Δημοτικών Κοινοτήτων, καθώς σήμερα παρατηρούνται μεγάλες διαφοροποιήσεις. Ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας επικαλέστηκε συγκεκριμένα «λόγους οικονομικούς, κοινωνικής δικαιοσύνης και πολιτικούς που επιβάλλουν αυτή την αύξηση». Κανείς, είπε, δεν θέλει τις αυξήσεις αλλά δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά στην παρούσα οικονομική συγκυρία του δήμου.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος οικονομικών Γιώργος Σαμπαζιώτης δίνοντας αρκετά οικονομικά στοιχεία τόνισε ότι ήταν μονόδρομος να γίνει η αναπροσαρμογή, καθώς με αυτή όπως πηγαίνει ο δήμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες που υπάρχουν για το 2012.

Από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας ο επικεφαλής Δημήτρης Σωτηρόπουλος τόνισε ότι θα μπορούσε να συμφωνήσει με κάποια αύξηση, αν όμως προηγουμένως λειτουργούσαν οι υπηρεσίες και υπήρχε ένας εξορθολογισμός τους. Αντί αυτού, τόνισε, εφαρμόζεται ένα μοντέλο που εφαρμοζόταν πάντα και το οποίο έχει οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση. Ζήτησε να γίνει έλεγχος της οικονομικής βάσης, ποιοι πληρώνουν και ποιοι όχι, αλλά και πόσα τετραγωνικά δεν πληρώνονται. Αν γίνουν όλα αυτά ,τόνισε, ένα μεγάλο μέρος των αναγκών θα καλυφθεί.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Σαράντος Κουκούμης επισήμανε πως γρήγορα ετοιμάστηκαν οι υπηρεσίες του δήμου για την επιβολή χαρατσιού, τη στιγμή που το ένα έρχεται μετά από το άλλο. Πού είναι η κοινωνική δικαιοσύνη, αναρωτήθηκε, όταν πάλι οι ίδιοι καλούνται να πληρώσουν - και ειδικά αφού δεν έγινε καμία καταγραφή για να δούμε ποιοι δεν πληρώνουν, ούτε έχει γίνει εξορθολογισμός των εξόδων.

Τον λόγο ακόμη πήραν αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι ζητώντας εξορθολογισμό των εξόδων και καταγραφή των τετραγωνικών ώστε να υπάρχει δικαιοσύνη. Αρκετοί μάλιστα από την συμπολίτευση μίλησαν για μεγάλες αυξήσεις που υπάρχουν στα έξοδα.

Ο Καλλίνικος Κυριακουλόπουλος ζήτησε την αναβολή του θέματος ώστε να έρθει μια πιο ολοκληρωμένη πρόταση, απόρροια μιας μελέτης που πρέπει να γίνει. Ο Θανάσης Πετρόπουλος έκανε λόγο για έμπρακτη ομολογία της δημοτικής αρχής ότι αδυνατεί να διαχειριστεί τα οικονομικά του δήμου.

Τελικά το Σώμα αποφάσισε για τις κύριες Δημοτικές Κοινότητες, Φιλιατρών και Γαργαλιάνων, από 1,1 και 1,2 ευρώ αντίστοιχα, τα τέλη να εξισωθούν με το 1,66 ευρώ της Κυπαρισσίας. Αυτό θα γίνει σε δύο φάσεις, ώστε η διαφορά αυτή να καλυφθεί η μισή φέτος και η άλλη μισή την επόμενη χρονιά, ενώ θα έχει προηγηθεί και μια οικονομικοτεχνική μελέτη. Από την άλλη, όπου προβλέπεται να γίνουν μειώσεις αυτές θα εφαρμοστούν άμεσα.

 

Κ.Μπ.


NEWSLETTER