Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2018 15:31

Μνημεία για τους νεκρούς δύο πλοίων στον Β' Παγκόσμιο σε Πύλο και Μεθώνη

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Μνημεία για τους νεκρούς δύο πλοίων στον Β' Παγκόσμιο σε Πύλο και Μεθώνη

Τις τιμητικές πλάκες που πρόκειται στηθούν ως μνημεία στην Πύλο και τη Μεθώνη, για τα θύματα της τραγωδίας των πλοίων "Nino Bixio" και "Sebastiano Veniero-Jason", κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, παρέλαβε ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης από τον αντιπρόσωπο των Μεσσηνιακών Οργανισμών Μελβούρνης και Βικτωρίας της Αυστραλίας, Γιώργο Ηλιόπουλο.

Η Παμπυλιακή Αδελφότητα Μελβούρνης “Το Ναβαρίνο” και η Παμμεσηνιακή Αδελφότητα “Παπαπαφλέσσας” Μελβούρνης και Βικτώριας, με τη βοήθεια και υποστήριξη των υπόλοιπων Μεσσηνιακών Οργανισμών και του ιστορικού και συγγραφέα Jim Claven, έχουν ως κοινό στόχο να τιμήσουν τα θύματα των τραγωδιών και τους επιζώντες, καθώς και την υποστήριξη και αλληλεγγύη των ντόπιων κατοίκων που τους βοήθησαν. Ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος ξεκίνησε τις διαδικασίες, ώστε να τοποθετηθούν τα μπρούντζινα μνημεία σε Πύλο και Μεθώνη με τις αρμόζουσες τιμές σε μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη άνοιξη.
Ο κ. Καφαντάρης εξέφρασε “συγκίνηση και υπερηφάνεια που οι πρόγονοί μας, επιβεβαίωσαν μέσα από αυτή την τραγική ιστορία για ακόμα μια φορά το φιλότιμο των Ελλήνων. Είναι κάτι που θα ήθελα να συνεχίσει να περνάει στις νέες γενιές και γι’ αυτό προωθούμε τέτοιες διαδικασίες ανάμνησης: Για να τονώσουμε αυτό το συναίσθημα αλληλεγγύης στους νέους, Ελληνες και μη, που θα επισκέπτονται αυτά τα μνημεία”.
Στις 17 Αυγούστου του ’42 το πλοίο "Nino Bixio", μετέφερε 2.000 Συμμάχους αιχμαλώτους στρατιώτες από τη Λιβύη με προορισμό ένα στρατόπεδο στην Ιταλία, όταν, 12 ναυτικά μίλια έξω από την Πύλο, πυρπολήθηκε από ένα συμμαχικό υποβρύχιο, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο άνω των 300 στρατιωτών. Ενα χρόνο νωρίτερα, τον Δεκέμβριο του  ’41, το "Sebastiano Veniero-Jason" είχε πυρποληθεί ανοιχτά της Μεθώνης, αφαιρώντας τη ζωή από περισσότερους από 500 στρατιώτες, ενώ οι υπόλοιποι επιβαίνοντες, οι οποίοι έφταναν τους 1.600, με τη βοήθεια των ντόπιων κατοίκων, τοποθέτησαν σε προσωρινούς τάφους όσα σώματα ξέβρασε η θάλασσα στις ακτές της Μεθώνης.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από το δήμο, η πολυετής έρευνα για τους πεσόντες στρατιώτες των Anzac και άλλων Συμμάχων κατά τη διάρκεια του Α’ και Β’ Παγκοσμίου Πολέμου του ιστορικού και συγγραφέα Jim Claven έχει σταθεί πολύτιμη βοήθεια στο έργο αυτό, ενώ σημαντική δεν παύει να είναι η υποστήριξη του εν ζωή βετεράνου Bill Rudd (100 ετών), ο οποίος βρέθηκε στην τραγωδία "Nino Bixio" στην Πύλο και ακόμα περιγράφει με γλαφυρότητα και συγκίνηση τα γεγονότα.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER