Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2018 10:28

Διαφωνία Νίκα για το κλείσιμο του στρατοπέδου της Καλαμάτας (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Διαφωνία Νίκα για το κλείσιμο του στρατοπέδου της Καλαμάτας (βίντεο)

Τη διαφωνία του με απόλυτο τρόπο για το κλείσιμο του στρατοπέδου του 9ου Συντάγματος Πεζικού δήλωσε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας.

Εξέφρασε την άποψη ότι τα 220 στρέμματα του στρατοπέδου πρέπει να παραμείνουν σε στρατιωτική χρήση για την αναβάθμιση της 120 ΠΕΑ, ενώ ανέφερε ότι “δεν μπορεί να γίνει χώρος φιλοξενίας προσφύγων”.

Ο κ. Νίκας διαφώνησε, όπως είπε, με την ανακοίνωση που εκδόθηκε και με την αιτιολογία όπως αυτή εκφράστηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Αμυνας Δημ. Βίτσα. Ωστόσο δήλωσε πως δεν θεωρεί ότι “οι δήμαρχοι ή οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να συντάσσουν το δόγμα των Ενόπλων Δυνάμεων, ούτε ότι πρέπει να μας ρωτάνε σε θέματα σχετικά με τη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων”. Ομως υποστήριξε ότι “υπάρχουν κάποιοι πολύ σοβαροί λόγοι για τους οποίους έπρεπε, έστω, να μας είχαν ενημερώσει. Οχι να εκδίδεται μια ανακοίνωση στρατιωτικού τύπου προς μια κοινωνία που έχει αγωνιστεί με πάρα πολλούς τρόπους για τη διατήρηση του στρατοπέδου”.

Ο δήμαρχος εκτίμησε πως “θα υπάρξουν κραδασμοί στην τοπική οικονομία” και διευκρίνισε: “Δεκάδες σπίτια έχουν νοικιαστεί, δεκάδες επιχειρήσεις κινούνται οικονομικά από το στρατόπεδο, οι συγκοινωνίες μας”. Ανέφερε ακόμα ότι το στρατόπεδο είναι συνδεδεμένο με την ιστορία, με τους προγόνους μας, με εκατοντάδες θύματα.

{yendifplayer type=video youtube=https://www.youtube.com/watch?v=sqdww2WEhVA&feature=youtu.be}

Για το τι θα γίνει με τα 220 στρέμματα του στρατοπέδου, είπε ότι “εδώ και μια 5ετία μας ομιλούν για την αναβάθμιση της 120 ΠΕΑ” και πρόσθεσε πως “θα στοιχίσει κάποια εκατομμύρια και εδώ δεν έχουμε αλλάξει ούτε τα αεροπλάνα, με τα οποία γίνεται η εκπαίδευση των πιλότων”. Δήλωσε πως “το θέμα θα το συζητήσουμε και στο Δημοτικό Συμβούλιο” και αναφέροντας την προσωπική του άποψη είπε ότι “αυτά τα 220 στρέμματα πρέπει να παραμείνουν για στρατιωτική χρήση. Αν υπάρχει περίπτωση αναβάθμισης της 120 ΠΕΑ και δεν είναι λόγια του αέρα, όπως έχει αποδειχθεί για μια 5ετία, δηλαδή δεν έχει γίνει τίποτα, αν υπάρξει κάποιος σχεδιασμός, πρέπει να χρησιμοποιηθούν αυτά τα 220 στρέμματα για την υποστήριξη της 120 ΠΕΑ”. Ανέφερε ότι “εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες πάντοτε, έχοντας την αντίληψη ότι δεν είναι δική μας δουλειά ούτε το στρατιωτικό δόγμα να συντάσσουμε ούτε και να έχουμε άποψη για τη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων”. Ο κ. Νίκας δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να έχει μία συνάντηση, “να δούμε για την επόμενη μέρα τι πρόκειται να γίνει γι’ αυτή τη θαυμάσια έκταση, την πολύτιμη έκταση των 220 στρεμμάτων”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, για την υποστήριξή του στις ΣΔΙΤ, αλλά όχι για το στρατόπεδο, υποστήριξε ότι “εγώ δεν θα πω να μπει ένα ΣΔΙΤ και στο δημοτικό κατάστημα ή στα δικαστήρια”. Εκτίμησε ότι “προφανώς είναι αναγκαίος χώρος για να μπορούν να μένουν, να κοιμούνται, να κινούνται οι ξένες αποστολές”, κατά την αναβάθμιση της 120 ΠΕΑ.

Εξέφρασε τη διαμαρτυρία του ότι “εντελώς ξαφνικά με μια ανακοίνωση έγινε το κλείσιμο του στρατοπέδου”, ενώ υποστήριξε “να μην υποτιμούμε τον καφέ (των φαντάρων). Πόσοι ζουν από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος”. Εξήγησε ότι “ο πρώτος που πρέπει να κουβεντιάσουμε είναι ο νοικοκύρης, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και αφού εκφραστεί ο νοικοκύρης, να εκφραστεί και η δική μας άποψη”. Και δήλωσε ότι “δεν μπορεί να γίνει χώρος φιλοξενίας προσφύγων. Οπου έχουν δημιουργηθεί, έχουν τινάξει στον αέρα τις τοπικές κοινωνίες”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER