Τετάρτη, 04 Ιανουαρίου 2012 20:18

Ο Δήμος Ευρώτα για δημοσίευμα σχετικά με την ελονοσία

Γράφτηκε από την

Έκπληξη, απορία και ερωτηματικά γεννά το πρωτοσέλιδο της έγκριτης εφημερίδας "Αδέσμευτος Τύπους" (Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012), τόσο για τον τρόπο χειρισμού του θέματος εκ μέρους του δημοσιογράφου κου Γιώργου Φράγκου, όσο και για την επιλογή του χρόνου.
Συγκεκριμένα το δημοσίευμα ανέφερε 35 θανάτους στη Λακωνία.
Καλούμε και εγκαλούμε την εφημερίδα να παραθέσει στοιχεία. Σε άλλη περίπτωση μένει έκθετη στο πανελλήνιο και ως δήμος είμαστε υποχρεωμένοι να διαφυλάξουμε και να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των συμπολιτών μας από την κατάπτυστη και κακόβουλη είδηση.
Με λεκτικούς ακροβατισμούς, προφανώς χάριν της δημοσιότητας, επιχειρεί να διασυνδέσει τα προβλήματα που υπάρχουν στους πάσης φύσεως μετανάστες ανά την Ελλάδα,  επικεντρώνοντάς τα στην περιοχή μας.
Επιχειρεί χωρίς να έχει γνώση, τόσο της περιοχής και των προβλημάτων της όσο και των δράσεων που υλοποιούνται όλο αυτό το χρονικό διάστημα, να διαμορφώσει κλίμα ανασφάλειας στην περιοχή μας.
Αυτά που γνωρίζουν οι πολίτες και αγνοεί ο δημοσιογράφος και η εφημερίδα σας, είναι ότι:
Το πρόβλημα υπάρχει στην περιοχή, καθώς υπήρξαν κρούσματα ημεδαπών και αλλοδαπών συμπολιτών μας, χωρίς, όμως να σημειωθεί ΚΑΝΕΝΑ περιστατικό θανάτου. Τουναντίον, με τις ενδεδειγμένες ιατρικές θεραπείες που δόθηκαν σ’ όλους τους ασθενείς, αποκαταστάθηκε η υγεία τους.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνεργασία με το Δήμο μας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Π.Ε. Λακωνίας, το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης, το Κ.Υ. – Γ.Ν. Μολάων και το Κ.Υ. Βλαχιώτη, παρά τα όποια προβλήματα, εντατικοποιεί τους ελέγχους και την ενημέρωση ανελλιπώς.
Υπάρχουν συνεχείς συσκέψεις και ροή πληροφόρησης μεταξύ του Περιφερειάρχη Πελ/σου κου Π. Τατούλη, της Αντιπεριφερειάρχου κας Α. Τζανετέα και του δημάρχου Ευρώτα κου Ιω. Γρυπιώτη, για να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία και οι απαιτούμενες δράσεις, ώστε από την ερχόμενη άνοιξη, να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα το πρόβλημα της ελονοσίας.
Φυσικά το πολύπλευρο ζήτημα που αφορά στους πάσης φύσεως μετανάστες, κυρίως Ασιατικής και Αφρικανικής προέλευσης, γεννά προβλήματα, ιδιαίτερα στον τομέα της Υγείας.
Πρέπει, όμως, να σας ενημερώσουμε σε ό, τι αφορά στην αδράνεια της κυβερνητικής πολιτικής, ότι υπάρχει διαχρονική - διαπαραταξιακή απουσία….
Γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε την κρισιμότητα του προβλήματος,  όπως επίσης τα δραστικά μέτρα που απαιτούνται για την επίλυση αυτού.  Πιο συγκεκριμένα, επί τρία συναπτά έτη, ο δήμαρχος κος Ι. Γρυπιώτης προωθεί, με τεκμηριωμένες προτάσεις και παρεμβάσεις προς τους θεσμικούς εκπροσώπους της Πολιτείας, την άμεση εφαρμογή των μέτρων.
Αυτή η πολιτική, όμως, απέχει μακράν του δημοσιεύματός σας, του οποίου κυρίαρχος στόχος είναι: η δημιουργία πανικού και ανασφάλειας,  ανησυχίας στους κατοίκους, κυρίως, δε, απομόνωσης της περιοχής μας με πολυεπίπεδες συνέπειες (πλήγμα στον τουρισμό, το αγροτικό εισόδημα, κλπ).
Αν υπήρχε η πρωτοβουλία στοιχειώδους ενημέρωσης των δράσεων και των προτάσεών μας, εκ μέρους του δημοσιογράφου σας, ίσως τότε υπήρχε ψήγμα αληθείας, αναζητούμενο στο επαίσχυντο δημοσίευμα.
Τέλος, σε καμία περίπτωση, δεν αποκρύψαμε την αλήθεια, αντίθετα, παραχωρήσαμε σχετικές συνεντεύξεις τύπου και διοργανώσαμε επιστημονικές ημερίδες.  Το πρόβλημα ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ, ο αγώνας μας συνεχίζεται και πιστεύουμε, ότι με τη συνδρομή κυρίως της Πολιτείας, αλλά και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, σύντομα το πρόβλημα της ελονοσίας θα αποτελεί παρελθόν για την περιοχή μας.

Επειδή, το δημοσίευμά σας δυσφημεί την ευρύτερη περιοχή μας
Επειδή, το δημοσίευμά σας προκαλεί σύγχυση και πανικό στους πολίτες
Επειδή, επιδιώκουμε την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών σας και την αποκατάσταση των πραγμάτων,
Επειδή επιφυλασσόμεθα παντός νομίμου δικαιώματός μας και δικαιώματος κάθε θιγόμενου πολίτη - φορέα,
Ζητούμε την ανάκληση των λεχθέντων «περί 35 θανάτων» από κρούσματα ελονοσίας στη Λακωνία, καθώς επίσης τη δημοσίευση των θέσεών μας. 

Υ.Γ.: Θα ήταν κακόηχο να διατυπωθεί το στερεότυπο περί ελευθερίας του Τύπου κ.λπ, διότι η ελευθερία του Τύπου -κυρίαρχα- πρέπει να συνοδεύεται από γνώση και ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, γεγονός που ο κος Γ. Φράγκος, προφανώς… αγνόησε (!)

Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Ευρώτα

 


NEWSLETTER