Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018 19:38

Μεταβολές στο πολιτιστικό τέλος στην Τριφυλία

Γράφτηκε από τον

Μεταβολές στο πολιτιστικό τέλος εισηγείται η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Τριφυλίας προς το Δημοτικό Συμβούλιο, με κατά πλειοψηφία απόφαση που έλαβε στην προχθεσινή συνεδρίασή της.

Συγκεκριμένα, η πρόταση που υιοθετήθηκε προβλέπει επιβολή πολιτιστικού τέλους 18 ευρώ για κάθε παροχή ύδρευσης ανά έτος, για την Κυπαρισσία, τα Φιλιατρά, τους Γαργαλιάνους, τη Μαραθόπολη, το Καλό Νερό και το Κοπανάκι, όπως επίσης την απαλλαγή όλων των υπόλοιπων χωριών, οικισμών και περιοχών του Δήμου Τριφυλίας όπου υπάρχουν παροχές ύδρευσης. Η αναπροσαρμογή – επιβολή του πολιτιστικού τέλους προτείνεται να γίνει από το πρώτο τρίμηνο ή τετράμηνο του 2018 (ανάλογα με τον χρόνο έκδοσης του λογαριασμού ύδρευσης από τη ΔΕΥΑΤ).

Μέχρι τώρα, υπενθυμίζεται, πολιτιστικό τέλος κατέβαλαν η Κυπαρισσία, οι Μπλεμενιάνοι, οι Μύλοι, το Ροντάκι, το Μεμί, το Βαθύ, η Τερψιθέα, η Γιαννίτσαινα, ο Καρτελάς, το Σανί και οι Αραδαριές (17,62 ευρώ ανά υδρόμετρο τον χρόνο), τα Φιλιατρά, η Αγία Κυριακή, ο Αγρίλης, ο Γιόλακας (11,76 ευρώ), οι Γαργαλιάνοι και η Μαραθόπολη (20 ευρώ), όπως επίσης η Βάλτα, η Λεύκη, το Μουζάκι, ο Πύργος και του Φλόκα (10 ευρώ).

Την πρόταση που υιοθέτησε η Επιτροπή καταψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Αλέκος Κουτρουμπής της μείζονος μειοψηφίας και Σαράντος Κουκούμης της “Λαϊκής Συσπείρωσης”. Συγκεκριμένα, ο Αλ. Κουτρουμπής πρότεινε, για το Κοπανάκι και το  Καλό Νερό, που στο παρελθόν δεν χρεώνονταν με πολιτιστικό τέλος να οριστεί τέλος 10 ευρώ ανά παροχή τον χρόνο αντί των 18 ευρώ, που προτείνει στην εισήγησή της η Οικονομική Υπηρεσία. Επιπλέον, ο ίδιος σύμβουλος, όπως και ο Σ. Κουκούμης εξέφρασαν αντιρρήσεις για την αύξηση των τελών σε ορισμένες τοπικές κοινότητες, επισημαίνοντας ότι λόγω της οικονομικής κρίσης οι πολίτες θα αδυνατούν να αντεπεξέλθουν σε επιπλέον επιβαρύνσεις.

Στην ίδια πρόταση προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η πλήρης απαλλαγή από το πολιτιστικό τέλος της κύριας κατοικίας των πολύτεκνων οικογενειών (με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι και 25.000 ευρώ), των τρίτεκνων οικογενειών (με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι και 20.000 ευρώ), των μονογονεϊκών οικογενειών (με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι και 15.000 ευρώ), των ατόμων με αναπηρία ίση ή και άνω του 67% (με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι και 20.000 ευρώ).

Απαλλάσσονται εξ άλλου οι παροχές που υδροδοτούν δημόσιες υπηρεσίες, όπως επίσης ποιμνιοστάσια – χοιροστάσια και χώρους σταβλισμού ζώων.

Β.Γ.Μ.