Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2018 09:37

Περιμένουν την Περιφέρεια για το σχέδιο Ασπροχώματος

Γράφτηκε από τον
Περιμένουν την Περιφέρεια για το σχέδιο Ασπροχώματος

 

Την Περιφέρεια Πελοποννήσου περιμένει ο Δήμος Καλαμάτας για το σχέδιο, την πράξη εφαρμογής του Ασπροχώματος, αν θα υλοποιηθεί με το Προεδρικό Διάταγμα του 1985 ή με το νόμο 4315/2014.

Η αρμόδια αντιδήμαρχος Παναγιώτα Ντίντα μας ενημέρωσε ότι κάτοικοι του Ασπροχώματος κατέθεσαν αίτηση θεραπείας στην Περιφέρεια για το θέμα των εισφορών και ο δήμος περιμένει την απάντηση της Περιφέρειας. Παρατήρησε ότι οι κάτοικοι που προσέφυγαν, “ζητούν οι εισφορές να προσδιοριστούν με το Προεδρικό Διάταγμα του 1985 και δεν θα θέλαμε να προκαταλάβουμε την απόφαση της Περιφέρειας”. Μας πληροφόρησε πως “μετά από συνάντηση που είχαν κάτοικοι με την Περιφέρεια και ήμουν κι εγώ παρούσα, ζήτησαν τα ελλείμματα να καλυφθούν με μετατροπή της εισφοράς σε χρήμα σε εισφορά σε γη. Δηλαδή να μην πληρώσουν, αλλά να δώσουν μέρος από τη γη τους για να καλυφθούν τα ελλείμματα σε γη”. Η κ. Ντίντα ανέφερε ότι “πριν την αίτηση θεραπείας το τελευταίο εξάμηνο υπήρξε διαβούλευση με κατοίκους για το θέμα των εισφορών, αν θα γίνει με το Προεδρικό Διάταγμα του ‘85 ή με το νόμο 4315/2014”.

Να υπενθυμίσουμε ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας στις 31 Μαρτίου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Ε”, “μετά από συζήτηση 3 και πλέον ωρών, που ολοκληρώθηκε στη 1 παρά 20 μετά τα μεσάνυχτα, με εντάσεις και αντιπαραθέσεις, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία η πράξη εφαρμογής του Ασπροχώματος να υλοποιηθεί με το Προεδρικό Διάταγμα του 1985. Νόμο που προβλέπει μικρότερη εισφορά σε γη, αλλά αφήνει έλλειμμα στους κοινόχρηστους χώρους (128 στρέμματα σύμφωνα με τους μελετητές).

Υπέρ του ’85, το οποίο θέλουν οι κάτοικοι και το Τοπικό Συμβούλιο, ψήφισαν η πλειοψηφία και οι παρατάξεις "Αλλαγή" (Μπρεδήμα) και "Ελληνική Δράση" (Δημητρούλια). Το καταψήφισαν, υποστηρίζοντας το νόμο 4315/2014 και τις προτάσεις της Διεύθυνσης Πολεοδομίας και του ΤΕΕ, η μείζων μειοψηφία (Μάκαρη), η "Λαϊκή Συσπείρωση" και η "Ανεξάρτητη Συμμαχία Πολιτών" (Αντωνόπουλου).

Ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Καραγιάννης εισηγήθηκε υπέρ του Π.Δ. 20/8/85 και ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ασπροχώματος Βασίλης Πολίτης ενημέρωσε ότι “το Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να πάμε με το νόμο του 1985”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER