Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2018 19:03

Ομιλία Καφαντάρη για την αυτοδιοίκηση στη Σόρια της Ισπανίας

Γράφτηκε από την
Ομιλία Καφαντάρη για την αυτοδιοίκηση στη Σόρια της Ισπανίας

“Η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα θα συμμετάσχει στην κοινή προσπάθεια όλων των αυτοδιοικήσεων της Ευρώπης” για τη συνοχή τους, δήλωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, μιλώντας στην πόλη Σόρια της Ισπανίας, όπου τις προηγούμενες ημέρες συνεδρίασε το Συμβούλιο Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης (CEMR / Council of European Municipalities and Regions).

Ο Δ. Καφαντάρης μετείχε στη συνάντηση -με θέμα το μέλλον της πολιτικής συνοχής στην Ευρώπη και τη δημιουργία Συμμαχίας Συνοχής σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης- ως μέλος της ελληνικής αποστολής της ΚΕΔΕ, με την ιδιότητά του ως α’ αντιπρόεδρος της Ενωσης.

Στη συνεδρίαση, η οποία ξεκίνησε την Τετάρτη 17 και ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου, τέθηκε το ζήτημα της δυνατότητας η αυτοδιοίκηση να έχει αποφασιστικό ρόλο στη δημιουργία της Συμμαχίας Συνοχής. Το κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν το μέλλον της πολιτικής συνοχής και ο πιθανός κλονισμός της σε περίπτωση εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Για το λόγο αυτό τέθηκαν οι προτεραιότητες μετά το 2020 με στόχο να διαφυλαχθεί η συνοχή σε συνδυασμό με την περικοπή των δαπανών σε όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Ο πρόεδρος του CEMR παρουσίασε τη δημιουργία “Συμμαχίας για τη Συνοχή” υποστηρίζοντας ότι η Ευρώπη χρειάζεται όραμα όπως και οι πολίτες της και γι’ αυτό πρέπει να λειτουργεί προς όφελος των πολιτών. Το σύνολο των παρευρισκομένων δεσμεύτηκαν να προσυπογράψουν τη “Συμμαχία για τη Συνοχή”. Σε αυτό το πλαίσιο υποστηρίχθηκε ότι η πολιτική συνοχής πρέπει να είναι ευέλικτη και τα κονδύλια να κατανέμονται, πέρα από τα κριτήρια ΑΕΠ, με βάση την αρχή της επικουρικότητας εδαφικής συνοχής, θέτοντας έτσι πέντε νέες προκλήσεις για την Ε.Ε.: Την ψηφιακή επανάσταση, την παγκοσμιοποίηση, τη δημογραφική αλλαγή-κοινωνική συνοχή, την οικονομική σύγκλιση και την κλιματική αλλαγή.


NEWSLETTER