Σάββατο, 27 Ιανουαρίου 2018 08:27

Να μην καταργηθεί το στρατόπεδο ζητάει το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον

Να μην καταργηθεί το στρατόπεδο του 9ου Σ.Π. ζητεί με νέο επικαιροποιημένο ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας. Και εξουσιοδότησε το δήμαρχο να ενημερωθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για τους λόγους που καταργείται.

Αυτά αποφασίστηκαν προχθές το βράδυ στο Συμβούλιο, κατά πλειοψηφία, σε συζήτηση πριν την ημερήσια διάταξη, όπου οι υποστηρικτές της παραμονής του στρατοπέδου δεν δέχθηκαν να υπάρξει αναφορά στο ψήφισμα για την επόμενη μέρα και την αξιοποίηση των 220 στρεμμάτων του στρατοπέδου μετά την κατάργησή του.

Την απόφαση καταψήφισαν οι 3 σύμβουλοι της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, λευκό ψήφισαν οι 5 παριστάμενοι σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας (παράταξη Μάκαρη), ενώ απείχε από την ψηφοφορία ο Μιχάλης Αντωνόπουλος επικεφαλής της “Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών”.

Τη συζήτηση του θέματος, πριν την ημερήσια διάταξη, ζήτησε ο επικεφαλής της “Αλλαγής” Θ. Μπρεδήμας και αρχικά ο δήμαρχος αρνήθηκε.

“Ανοιχτά ζητήματα είναι τα 220 στρέμματα, η αιτιολόγηση της κατάργησης, τι σημαίνει η αναβάθμιση της 120 ΠΕΑ. Εχω ζητήσει συνάντηση στο υπουργείο”, είπε ο Παν. Νίκας. Συνέστησε “να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση”, διευκρινίζοντας ότι “μέχρι τότε ισχύουν οι αποφάσεις και τα ψηφίσματα που έχουμε πάρει”.

Ο κ. Μπρεδήμας αντέδρασε και κατηγόρησε τον δήμαρχο πως “δεν είχατε δείξει την ίδια ευαισθησία επί Μπεγλίτη. Το φρενάρετε”, ενώ αναρωτήθηκε: “Μήπως υπάρχουν υπόγειες διαδρομές με την κυβέρνηση και με τον ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές”.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μαν. Μάκαρης είπε ότι “έπρεπε το θέμα να έρθει στην ημερήσια διάταξη” κι επέκρινε το δήμαρχο, αναφέροντας: “Δεν έχουμε χαράξει μια στρατηγική για να αποφύγουμε την κατάργηση του στρατοπέδου και δεν έχουμε χαράξει plan b”. Συμφώνησε με την επικαιροποίηση του ψηφίσματος και πρότεινε να συζητήσει ο δήμαρχος για το τι θα γίνει το στρατόπεδο στην περίπτωση που καταργηθεί.

Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Δ. Οικονομάκος επέκρινε το δήμαρχο πως “βλέπετε το στρατόπεδο ως οικονομικό παράγοντα της πόλης” και παρατήρησε ότι “θα έπρεπε να είναι απόφαση του υπουργείου Αμυνας και τέρμα”. Αν και συμφώνησε με τα λιγότερα στρατόπεδα, έκανε λόγο για “υποτέλεια στο δόγμα του ΝΑΤΟ για λιγότερα στρατόπεδα” και στηλίτευσε το γεγονός ότι “παντού, σε όλη την Ελλάδα βλέπουν τους στρατευμένους σαν πελάτες”. Ζήτησε το στρατόπεδο “να αποδοθεί στον καλαματιανό λαό, να γίνει χώρος αναψυχής για αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες” και τάχθηκε κατά των σχεδίων για μεγάλο ξενοδοχείο.

Ο επικεφαλής της “Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών” Μιχ. Αντωνόπουλος ζήτησε το στρατόπεδο “να αξιοποιηθεί από την πόλη, είναι περιουσιακό στοιχείο της πόλης”. Εξέφρασε τη διαφωνία του “με την αναβάθμιση της 120 ΠΕΑ, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά σε αστικές περιοχές”. Ανέφερε, ακόμα, πως “δεν πρέπει να το δούμε ως στρατιωτικό τουρισμό. Εμείς ζητάμε να αξιοποιηθεί ο χώρος από το δήμο”.

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Χ. Βγενής πρότεινε “να έχει προτάσεις ο δήμαρχος για το καλό της πόλης” και υποστήριξε πως “είναι φιλοκυβερνητικός ο δήμαρχος, ανεβοκατεβαίνουν οι υπουργοί και κόβουν κορδελίτσες”.

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Π. Αλούπης είπε ότι “συζητάμε τώρα για την κατάργηση, να μην καταργηθεί, όχι άλλα θέματα για αξιοποίηση κ.λπ.”.

Απευθυνόμενος σε συμβούλους της μειοψηφίας που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, ο κ. Νίκας είπε ότι “είστε οι καταλληλότεροι για να επικοινωνήσετε με τον υπουργό ή τον αναπληρωτή υπουργό, για να σας πει την αιτιολόγηση της κατάργησης”. Υποστήριξε πως “η δημοτική αρχή έχει ήσυχη τη συνείδησή της. Ολα τα ψηφίσματα έχουν γραφεί από μένα”. Ανέφερε ότι “ο Δήμος Καλαμάτας προτίθεται να στηρίξει οικονομικά τη λειτουργία του στρατοπέδου”. Αφήνοντας βολές για βουλευτές και εκπροσώπους τοπικών αρχών, είπε ότι “εγώ και ο Γιάννης Λαμπρόπουλος κάναμε δήλωση αμέσως. Είδατε δήλωση από κανέναν άλλον;”. Και όταν κάποιος σύμβουλος το φώναξε, πρόσθεσε “και ο κ. Τατούλης”. Συμπλήρωσε,μάλιστα, ότι “ο πρώην πρωθυπουργός το έχει στηρίξει στην πράξη”, αναφερόμενος στον Αντ. Σαμαρά χωρίς να πει το όνομά του.

Δήλωσε ότι “θα ζητήσω συνάντηση με τον υπουργό, να κατανοήσω την αιτιολόγηση”, αναγνώρισε πως “ο δήμος δεν συντάσσει το στρατιωτικό δόγμα της χώρας” και κατέληξε: “Αυτό με την 120 ΠΕΑ και τη διεθνοποίησή της είναι πραγματικότητα; Και αν υλοποιηθεί που είναι σπουδαίο, χρειάζεται χώρος. Να επιβεβαιώσουμε το ψήφισμα που είχαμε πάρει και να με εξουσιοδοτήσετε να συναντηθώ με τον υπουργό ή τον αναπληρωτή”.

Γ.Σ.