Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2018 15:21

Να δοθούν λεφτά για τη δακοκτονία

Γράφτηκε από την
Να δοθούν λεφτά για τη δακοκτονία

Του Τάσου Νιάρχου

Δημοτικού συμβούλου Καλαμάτας με τη “Λαϊκή Συσπείρωση”

Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας συζητήθηκε το θέμα της δακοκτονίας.

Εμείς εκφράσαμε την αντίθεσή μας η δακοκτονία να γίνει ουσιαστικά ατομική υπόθεση και να απαλλαγεί το κράτος και από αυτή την ευθύνη. Διαφωνήσαμε με το να εξαιρεθούν 8 χωριά του δήμου μας από τη δακοκτονία με απόφαση των τοπικών κοινοτήτων. Αυτή η απόφαση σπάει το ενιαίο της καταπολέμησης και αδυνατίζει τη διεκδίκηση για έγκαιρη και συστηματική δακοκτονία με ευθύνη του κράτους.

Η δακοκτονία πρέπει να γίνεται με την ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης  και των υπηρεσιών του, με επιστημονικά ορθολογικό τρόπο, με έγκαιρη - πλήρη καταπολέμηση του δάκου της ελιάς και με την αναγκαία συχνότητα που χρειάζεται, γιατί διαφορετικά κάθε χρόνο η καταστροφή της παραγωγής θα εξαρτάται από το κατά πόσο οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για τον δάκο.

Πρέπει να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα ώστε το πρόγραμμα δακοκτονίας να εκτελείται χωρίς καθυστέρηση, μιας και είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η πρώτη επέμβαση αν δεν πραγματοποιηθεί στην ώρα της, καθιστά αναποτελεσματικό ολόκληρο το πρόγραμμα αντιμετώπισης.

Μεγάλη ήταν τα τελευταία χρόνια η συρρίκνωση του προγράμματος δακοκτονίας. Το 2008 πανελλαδικά ασχολούνταν με τη δακοκτονία περίπου 10.000 άτομα. Το 2014 700 άτομα, δηλαδή πτώση 93%, ενώ από το 2009 έχει υποτριπλασιαστεί η χρηματοδότησή της.

Πρέπει να προχωρήσει άμεσα η πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού, καθώς και η αύξηση της χρηματοδότησης για τη δακοκτονία, για να μην καταστρέφεται κάθε χρόνο η ελαιοπαραγωγή. Αλλωστε παρακρατημένα χρήματα των αγροτών είναι, παρακράτηση η οποία πρέπει να καταργηθεί.

Χρειάζεται να διεκδικήσουμε:

- Να εξασφαλιστεί η ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη, επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας, με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του.

- Να εξασφαλιστούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς.

- Αμεση πρόσληψη όλου του απαραίτητου επιστημονικού - τεχνικού προσωπικού (μόνιμου και εποχικού) στις αρμόδιες υπηρεσίες, με εξασφάλιση και των απαραίτητων μέτρων προστασίας.

- Αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς από τον δάκο, χωρίς πρόσθετα ασφάλιστρα.


NEWSLETTER